Published On: 14 Shkurt, 2016

BACËS VËLLAMIRIT TIM

 

Neki Lulaj

BACËS VËLLAMIRIT TIM

(Mësuesit Demush Lulaj)

Moti të njoftova një ditë për një vendim të papritur
Biseduam at natë gjatë si vëllezër si dy miq të vjetër.
M`u duk se ra shkëmbi i Strellcit në majën e paarritur
Një rribë vrulli i fortë ere ta kaploi forcën e ndjenjës
Më the se e kishe të vështirë vetëm jetën ta rrotoje
Këtë na e solli robëria, këtë na dhuroi e padrejta
Fjala t’u lidh si ta kishte përpirë zilja e një shkolle
Po na mbetën dy lule shpirti, dy pleq të vetëm.
Si një mokër mulliri të lashtë i bluaje fjalët e shpirtit
Do kem mall për Ju se këto janë të mijat të gjitha
Do më djeg malli krejt për diçka tjetër, vit pas viti
Si të isha një flutur që bredh në Lëndinat e djerra….
Mbi shpatullat e ditarit tënd u ngjit një peshë guri
Në këto kohëra kur na gëlltiti dhuna e robëria
Nga dhimbja e ndarjes u shurdhërua dhe një filiz gruri
U thinj oborri, furka, lëmi, klasa dhe shtëpia.
Në trojet e huaja bacalok vështirë se të pret ditari
Gjuhë të huaj do flasim, do shkruajmë në gjuhë të huaj
Ah, do më vijë ajo ndarje e trishtuar atje te gardhi
Me fytyrën tënde, Bacë, që mbete në Kosovën e robëruar
Atje tymi e flaka i gëlltiti rrugët, pragjet dhe shtëpitë
Kriminelët e udbashët si gjahtarët e zi na zunë pusinë
Deri në alivanosje t’i thyen këmbët, brinjë
Dhe këngën se nanës donin t’i vinin litarë të zinjë.
Ti pate një shteg shpirti që të lidhi fort për një emër
Të jetoje atje në atë truall Dardanie të gjakosur me ëndrra
Si bir trualli që brumosur në shpirt e në zemër
Të lidhën pas një stoli, pas plisit, ku jehonte kënga.
Kishe mall për një zile shkolle, për një ABC të gjakosur
Për një tabel shumëzimi për një hap drejt një shkolle
O Cicëroni i lavdëruar, o mësuesi i vyer fjalëpasosur,
Ishe pas lirisë së atdheut që rrinte zgjuar në mote.
I besoje lirisë si dashurisë me ato fjalëpaktat hyjnore
Sa herë prite e përcolle brezat që u mblodhën rreth teje
Ti je dhe ishe si Oma punëtore e bletëve në koshere
Në fytyrën e fëmijëve shkrive me mijëra buzëqeshje.
O, sa gaz kishe kur zografisje shkronjat në një tabelë
Dashuri na fale neve, na fale stinën e gjelbëruar
E ditarin tënd me shkrimin e paçmuar e ruajmë në muze
Me ca sy që na shfaqnin qiellin e kaltëruar
Me vrushkujt e fjalëve ti na bëre të jetonim pranverë.
Edukove breze e gjenerata me zilet e shenjta shkollore
Shpirti yt ishte si digë madhështore e një lumi të shtrenjtë.
Ti mbete modeli ynë që do ta kërkojmë në kohë.
E ruajnë atë shikim me xhelozi si notat në pentagram…
Edhe unë sot nuk dua të shohë asnjë çast të sëmurë në shtrat
Ma lexo poezinë që të të dëgjoj në Perëndim me mall
Fort po më mundon e më pengon heshtja o prind, o bacë
O mësuesi im…..

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...