Published On: 28 Dhjetor, 2015

Avokati i Popullit: Më 15 janar e marrim objektin e Gjykatës Kushtetuese

Njëri nga kriteret për liberalizimin e vizave: Zyra e Avokatit të Popullit, duket se do të plotësohet gjatë muajit janar. Avokati i Popullit, Hilmi Jashari ka bërë të ditur që më 15 janar do ta marrin objektin e Gjykatës Kushtetuese.

Ai, në një intervistë për lajmi.net ka folur për rekomandimet që i kanë bërë Qeverisë, e ndër to që kryeministri të raportojë në Kuvend për të drejtat e njeriut.

Jashari bënë të ditur se ka kërkuar nga Prokuroria që të nis hetime për pretendimet se ka pasur keqtrajtim dhe abuzim në protestat e fundit ku opozita dhe aktivistë të tyre protestuan e edhe pati arrestime.

Ai gjithashtu bënë të ditur se do të vendosen në objektin ku tashmë ndodhet Gjykata Kushtetuese deri më 15 janar, njëri nga kushtet për liberalizim të vizave për Kosovën.

Jashari thotë se mbi bazën e informatave që kanë deri më tani pjesa më e madhe e ankesave reflekton në problemet që ngarkojnë sistemin gjyqësor të Kosovës, kryesisht që kanë të bëjnë me zvarritjen e procedurave, që është njëra nga problemet evidente në sistemin e drejtësisë.

“Një hulumtim i kohëve të fundit që kemi bërë, një numër i madh i rasteve, diku 400 mijë sillet numri total i rasteve që procedohen në gjykata, pra çdo i katërti apo pesti qytetarë ka lëndë gjyqësore. Në aspektin praktik pengon shumë, kur ka të bëjë me zvarritjen”, tha ai.

Avokati i Popullit të Kosovës ditë më parë ka dhënë disa rekomandime Qeverisë së Kosovës që kanë të bëjnë me strategjitë që janë aprovuar deri më tani për fushën e të drejtave të njeriut si dhe i kanë rekomanduar kryeministrit të Kosovës që gjatë raportimit të tij të rregullt në Kuvend, të raportojë edhe për të drejtat e njeriut, që deri më tani kjo nuk ka ndodhur.

Gjithashtu Avokati i Popullit ka propozuar që nga 13 strategji apo plane të veprimit për të drejtat e njeriut, e të kthehen në një dokument të vetëm, që do të quhej strategjia për të drejtat e njeriut e që do të kishte një plan veprimi dhe të kishte një grup të vetëm punues, kjo për të avancuar sistemin për mbrojtjen e te drejtave të njeriut.

Thotë se në Kosovë ka instrumente të mira Ligjore që janë aprovuar dhe janë në fuqi, mirëpo zbatimi i tyre mbetet gjithmonë problematik.

Kjo reflekton sidomos te puna e Gjykatave dhe Ligji për mbrojtjen nga dhuna në familje, i cili është një Ligj që dhënë afate të shkurta kohore për ti dhënë mundësi Gjykatave që të veprojnë në mënyrë urgjente, sepse bëhet fjalë për raste të shkeljeve të rënda të të drejtave të njeriut dhe eventualisht mundësi që të ndodh më e keqja pra e drejta në jetë.

“Shumicën e rasteve Gjykatat nuk kanë qenë në gjendje të zbatojnë afatet ligjore që zakonisht janë të shkurta nga 24 orë, 15 ditë dhe 10 ditë, ku do të duhej të nxirrnin urdhëresa për kryesin e kësaj vepre, e në anën tjetër kur është kryer vepra penale dhe është shkaktuar dhuna në familje, definitivisht kryesi i kësaj vepre do të duhej të përgjigje penalisht, mirëpo këto prapë ballafaqohen me zvarritjen e procedurave, procese që marrin kohë të gjatë. Ka raste kur kryesit e veprave penale kanë kryer veprën penale ende pa u kryer procesi gjyqësor për veprën e ushtruar, ka ndodhur e dyta apo e treta, ndërsa gjykatat shpesh nuk kanë qenë të informuara që e njëjta gjykatë ka të njëjtën lëndë në proces për personin e njëjtë”, ka shtuar më tej ai.

Avokati i Popullit thotë se po mundohen të bëjnë kampanja të ndryshme, që popullsia që jetojnë në zona rurale, e veçanërisht gratë të kuptojnë të drejtat e tyre dhe sistemi të prodhojë efekte dhe të jetë i shfrytëzueshëm.

Me dëshpërim të thellë ai pranoi se ka ende raste kur burrat që kanë ushtruar dhunë në familje, kanë thënë para gjykatës se këto çështje janë familjare dhe nuk ka nevojë që Gjykata të merret me to.

“Nëse shihni shkallën e ndëshkueshmërisë në këto dy nivele (administratë publike në institucione lokale dhe qendrore), është një tregues që flet për konfirmimin e shkallës së papërgjegjshmërisë. Nuk ka zyrtar që ka ndodh të shkarkohet apo disiplinohet për çfarëdo mos veprime karshi kërkesave të qytetarëve dhe në një mënyrë janë bërë imun ndaj këtyre proceseve”, thotë Avokati i Popullit të Kosovës.

Neni 53 i Kushtetutës së Kosovës thotë se për çdo vendim që nxjerr administrata ose institucionet gjyqësore, duhet të zbatohet praktika gjyqësore e Gjykatës Evropiane e Strasburgut. E Jashari thotë se nuk as edhe një rast që i bënë referencë Gjykatës së Strasburgut.

Jashari foli edhe për protestat e fundit në vend, ku opozita dhe aktivistë të tyre u arrestuan, e atë ditë ishte lënduar edhe paraardhësi i tij, Sami Kurteshi.

Tha se kanë përcjellur gjithçka që ka ndodhur, por në prioritet të tyre ka qenë periudha që nga arrestimi deri tek dërgimi në shtëpi apo në qendra korrektuese.

Në fund, Avokati i Popullit thotë se kanë vendosur që këtë çështje t’ia lënë Prokurorisë.

“Ne diku pas pesë ditësh kemi dërguar letër zyrtare ku kam kërkuar nga Prokurori i Kosovës që të hap hetime për rastet e pretendimeve për abuzim dhe keqtrajtime, dhe ajo është në fazën e procedimit nga na e Prokurorisë”, tha Jashari duk shtuar se asnjë policë nuk është ankuar te institucioni i Avokatit të Popullit deri më tani për asnjërën nga protestat e deritanishme.

Institucioni i Avokatit të Popullit është bërë ‘mollë sherri’ edhe për liberalizimin e vizave për Kosovën.

Kjo ngase është një nga tetë kriteret e pa plotësuara nga Kosova.

E Jashari ka thënë se kjo çështje do të zgjidhet deri më 15 janar, ngase tashmë Qeveria ka lëshuar vendim që përcakton edhe afatin kohor.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...