Published On: 16 Korrik, 2016

Autopuç i Erdoganit dhe modeli i Kumanovës

Gëzim Muçolli

Nata turke e 15 korrikut 2016 do të mbahet mend edhe për agun e përgjakur dhe shtypjen e tentim rivënies së demokracisë me metodën më antidemokratike- me puç ushtarak.
Turqia llogarit veten si shtet i madh dhe i fuqishëm pikërisht duke pasur parasysh frikën e Erdoganit nga vogëlsia e pushtetit dhe dëshira per të zaptuar çdo pore të lirisë.
Turqia shitet edhe si shtet evropian e nganjëhere edhe aziatik. Bile edhe si shtet ballkanik dhe ka projekte dhe ëndërra per ringjalljen e Perandorisë së harruar otomane në gadishullin tonë ilirik.
Turqia reklamon veten si shtet i pasur dhe demokratik ku diktatori Erdogan i fiton zgjedhjet duke mbyllur gazeta dhe televizione , duke burgosur kundërshtarët politikë, duke mohuar të drejtat kombëtare të kurdëve në trojet e tyre etnike dhe duke vazhduar të mos njohur të drejtën e miliona shqiptarëve në Turqi që të kenë shkolla dhe televizione në gjuhën shqipe.
Ka shumë motive dhe probleme që mund të na qojnë te arsyet e rrebelimit të ushtarakëve mbrëmë. Pa harruar edhe ato që Erdogan bënë lojë të dyfishtë duke u paraqitur herë si aleat i rëndësishëm i Nato-s në luftën kundër terrorizmit global e herë si aleat i padukshëm i atyre që mbjellin terror dhe vdekje në Siri dhe Irak. Bashkimi evropian bënë sanksione ekonomike kundër Rusisë e Turqia shkel sanksionet dhe nëpërmjet firmave turke të Stambollit devijon gjithë tregëtinë e firmave evropiane drejt Moskës duke nxjerrë përfitime të pallogaritura siq vepronte edhe me naftën e Isis.
Turqia edhe kur duket se çdo gjë shkëlqen , poshtë shtresave të privilegjuara vuajnë shoqëria civile dhe patriotët e vërtetë turq.
Pamjet që pamë mbrëmë dhe paqartësitë e shumta që bënë që të rrotullohej situata, janë emblematike.
Shprehja “demokracia” ishte emri i lakuar krahas fjalës “grushtet” në natën e kaluar. Por edhe mungesa e përkrahjes nga jashtë duke përfshirë deklaratat nga qeveritë e fuqishme evropiane si dhe presidenti amerikan që deshën ruajtjen e Erdoganit dhe gjendjes së tashme në Turqi. As Gylen , kundërshtari i madh i diktatorit nuk pranoi të jetë prapa ushtarakëve kryengritës. Partitë opozitare mbrojtën Erdoganin duke u deklaruar per mbrojtjen e rendit aktual kushtetues dhe qeverisë së dalur nga zgjedhjet e fundit.
Pra ndodhi një tradhëti e madhe ndaj atyre që dje me armë në duar deshën ta kthejnë të drejtën dhe krenarinë Turqinë që të jetë Republikë kemaliste e jo sulltanat i Erdoganit.
E gjithë kjo na sjellë në mendje skenarin e pështjellët të ngjarjeve që ndodhën një vit më parë në Kumanovë ku u sakrifikuan shqiptarët e bindur në luftën e drejtë per realizimin e të drejtave kombëtare të shqiptarëve në Maqedoninë sllave.
Mosdalja hapur në televizion e atyre që vërtetë i sakrifikuan ushtarët e rinj turq , flet per qëllimin e fshehtë dhe mëse të domosdoshëm të Erdoganit që ti imponohet edhe një herë Evropës dhe Amerikës si njeri që e don populli i vet dhe ka rolin e tij strategjik në zhvillimet gjeopolitike në kufinjtë e Turqisë . Natyrisht duke rritur edhe kërkesat per përkrahje financiare dhe heshtjen e Bashkimit evropian para fakteve të shkeljes së të drejtave qytetare nën regjimin autokrat.
Por edhe pse duket se diktatori u kthye triumfues , nata e mbrëmshme shënoi një çarje të madhe e cila me kohë do të coptojë çdo pikëmbështetje të sulltanit. Autopuçi ushtarak i Erdoganit do të ketë fryte të idhëta.
Mjafton që të kujtojmë se konformizmi nuk zgjatë shumë duke u arsyetuar siq thoshte Bertold Breht per konformistët:
“U ulëm në anën e gabuar duke parë se të gjitha vendet tjera ishin të nxëna”!

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...