Published On: 2 Shtator, 2016

Ati ynë që je në qiell, kulturën tonë të përditshme falna sot!

Shkruan: Ag Apolloni

Nëse i besojmë Thomas Carlyle-it, burrështetasi irlandez Edmund Burke në një debat parlamentar në vitin 1787 kishte ngritur zërin duke thënë se media është pushteti i katërt, por se atë ditë ishte më i rëndësishëm se tri pushtetet e tjera (Legjislativi, Ekzekutivi dhe Gjyqësori).
Gazetat, portalet, televizionet, radiot në Kosovë çdo ditë raportojnë për punë të pista të politikanëve dhe të pushtetarëve të ndryshëm. Bëhet bujë nja tri ditë dhe pastaj shpërthen një skandal tjetër, e kështu me radhë, skandal pas skandali, derisa edhe fjala “skandal” barazohet me fjalën “normal”. Dhe kështu, skandalet bëhen jeta jonë “normale”.
Në shtetet normale, në raste skandali, gazetari e rrëzon edhe presidentin (kujtojeni rastin Frost/Nixon), kurse në vendin tonë gazetari krejt çka mund të bëjë është të raportojë dhe ta marrë rrogën në fund të muajit dhe as mos të shpresojë ta heqë qafesh shpërdoruesin e detyrës. Gazetari mund të zbulojë gjithçka komprometuese për një politikan, por politikani ka imunitet të plotë ndaj mediave dhe ndaj gjithçkaje.
Sado që s’më pëlqen të moralizoj, duhet thënë se në një vend ku media nuk kryen rolin e Pushtetit të Katërt, fajet i ka edhe media, kredibiliteti i së cilës ka rënë dukshëm. Këto media që e kanë margjinalizuar krejtësisht kulturën, që e urrejnë kulturën, nuk shquhen për ndonjë kulturë të veçantë e, rrjedhimisht, as për ndonjë besueshmëri të madhe. Philip Roth ka thënë: antikultura është murtaja jonë.
Media pa kulturë i shkon fort për shtati shtetit pa moral. (Morali është një koncept shumë më i gjerë se ai që e kanë mësuar politikanët tanë nëpër oda.) Politikani pa moral nuk jep dorëheqje për asgjë, pavarësisht se çfarë mund të thotë media pa kulturë.
Kosova, për t’u bërë shtet normal, ka nevojë për një dorëheqje kolektive të Qeverisë dhe për ardhjen e një klase politikanësh që e marrin punën me përgjegjësi, si dhe për ngritje të nivelit të gazetarisë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...