Published On: 12 Mars, 2016

Ata që po e demontojnë sovranitetin e vendit do të marrin përgjegjësi historike

Nga Skënder MULLIQI

Jeta shoqërore dhe jeta politike po përballën me krizën dhe nervozën  , që nuk mbahet mend në Kosovën e pavarur. Kjo krizë e cila ka filluar gadi që dy vite, veq sa po shkon duke u theksuar edhe më shumë. Kriza politike, kohën e fundit ka shpërfaqur edhe elementet e fushatës elektorale. Opozita po bëhën disa muaj që është duke kërkuar zgjedhje te jashtëzakoshne, për shkak të krizës institucionale. Opozitarët janë të mendimit së duhet të largohet kjo qeveri, dhe vendi të shkon në zgjedhje të jashtëzakoshme. Matematikat e fushatës elektorale i kanë  futur në funksion  edhe  partneret e koalicionit qeverisës PDK –LDK, të cilët sigurisht së janë duke i bërë llogaritë e veta në këtë drejtim. Partnerët e koalicionit kanë filluar të luajnë në kartën e jetë gjatësisë të këtyre institucioneve, kur shumë hallka të sistemit nuk po funksionojnë si duhet ose kanë filluar të vdesin. Lojtarët e koalicionit qeveritarë mbështetje po kërkojnë te faktori ndërkombëtar. Nëse blloku qeverisës është duke u bazuar tek faktori  ndërkombëtar për të mbijetuar në politik, blloku opozitarë është e mendimit se përkrahja e mbrendshme do të jetë vendimtarja në këtë garë maratonike do të thosha. Gjithnjë e më shumë po jemi dëshmitarë se gjendja politike është në eskalim e sipër. Pozita këtë po e minimizon duke theksuar se nuk ka krizë istitucionale. Se kjo është vetëm zhurmë e opozitës e asgjë më shumë. As Demarkacioni dhe as Zajednica nuk u morën si tema serioze nga pushteti. Pa i minimizuar këto dy tema, të cilat prekin statusin politik të Kosovës, unë do të kisha pohuar së problemet e grumbulluara ekonomike, gjendja sociale shumë e keqe, krimi dhe korrupcioni, si probleme tash e një kohë të gjatë, e të cilat nuk po gjenjë zbatim konkret, kanë bërë që kriza politike të eskalon kështu. Pak kush deri më tash nga politikanët, oponinistët, akademiket dhe ekspertet folën për këto probleme madhore, të cilat edhe e kan pru këtë krizë gati të pakapërcyeshme politike. Kjo zhurullti e skenës sonë politike, në Kuvend, në rrugë me protesta, me debate televizive bukur shumë sterile me tema të stërpërsëritura nuk janë duke i ndihmuar përballimit të krizës. Në shumë raste janë duke i shërbyer stagnacionit dhe kaosit politik. Kur temat esenciale qiten në harresë pa qëllim apo qëllimisht, kjo vetëm sa e bënë gjendjen edhe më të ngatërruar. Me anime partiake apo me anime pushtet- opozitë nuk arrihen të sqarohen problemet madhore, dhe as nuk kapërcehet dot kriza institucionale. Debatet duhet të orientohen në elaborimin më të çartë se çka e solli gjithë këtë krizë politike, tash e shumë kohë. Shumë po ndëgjojmë duke debatuar për dhunën e shfaqur, se cilët janë fajtorët e kësaj dhune, pushteti apo opozita, duke apstraguar gati në tërësi atë se cilët ishin shkaktarët e kësaj dhune me gjithë agresivitetin e saj. Hisedarët e gjendjes rrënuese karshi shtetëndërtimit më së shumti gjenden në pushtet. Me akte subverzive nuk arrihet kurrfarë stabiliteti as politik as ekonomik. Edhe rezultatet mediatike në këtë drejtim nuk janë fortë të mira. Nuk janë të mira sepse mediat e ndikura nga politika ditore po e helmojnë opinionin e gjerë publik, duke ia ngushtuar kështu fushëveprimin dialogut si gjëja më demokratike në sistemin pluralist. Ata që po e demontojnë sovranitetin e vendit do të marrin përgjegjësi historike. Janë qitur krejt në harresë politikat sociale. Nuk po gjenden mekanizma adekuat të avansimit të politikëbërjës. Zaten me njerëz pa vizion nuk bëhet kurrë kjo punë madhore për  një shtet. U shitën gjithë ato asete shoqërore  për ta pasuruar pa fundësisht këtë  kastë politike, duke lënë shumë punëtor në rrugë, dhe duke  e varfëruar kështu edhe popullin .Shqiptarët patën fat të madh kur e gjithë bota demokratike në vitin 1999 na doli në krahë , që të bëhemi të lirë në tokën tonë .Kosovës i nevotet një klasë tjetër politike për ti arritur synimet madhore të saj…

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...