Published On: 22 Shkurt, 2016

As Hashim Thaçi se din datën!

Megjithëse po ofrohet afati i fundit për zgjedhjen e presidentit të vendit ,ende nuk ka një datë të saktë, se kur pritet të mbahet seanca e Kuvendit, ku në rend dite do të jetë zgjedhja e presidentit.

E zyrtarë të partive në pushtet thonë se presidenti pritet të zgjidhet së shpejti, por nuk japin një datë, se kur pritet të ndodh kjo.

Xhavit Haliti, nënkryetar i Kuvendit të Kosovës dhe anëtar i kryesisë së Partisë Demokratike të Kosovës (PDK) tha sot për KosovaPress se gjatë kësaj jave pritet të merret vendimi për procesin në fjalë, por nuk jep ndonjë datë të saktë, se kur pritet të zgjidhet presidenti i Kosovës

Haliti: Vendimi gjatë kësaj jave

“Po besoj që gjatë kësaj jave, do të marrin vendimet e tyre grupet parlamentare dhe kandidaturat do të konkurrojnë në administratën e Kuvendit, do të paraqiten kandidaturat. Kryesia do t’i shqyrtojë kandidaturat, a janë bërë në mënyrë të rregullt dhe pastaj do të thirret seanca. Eventualisht nëse ka kërkesë për seancë të jashtëzakonshme, ju e dini se duhen 4 0 nënshkrime për seancë të jashtëzakonshme dhe ajo mund të mbahet në kohën kur e kërkon kërkuesi për mbajtjen e seancës. Ose Grupi Parlamentar ose prej 40 nënshkrimeve, ose mund ta bëjë kryeministri një kërkesë për seancë të jashtëzakonshme, gjë që nuk e shoh të domosdoshme, që kryeministri të bëjë një kërkesë të tillë”, tha Haliti.

Haliti pret që kandidati i partisë së tij Hashim Thaçi, do t’i marrë votat e duhura që në votimin e parë, pa pasur nevojë që të shkohet në tri raunde votimi. Ndërsa thotë se pret që edhe opozita ta ketë kandidatin e tyre për president dhe të jetë në sallë gjatë procesit të votimit.

Megjithëse e mërkura, është dita për të cilën është raportuar në media për zgjedhjen e presidentit, Haliti nuk e konfirmon një gjë të tillë. Ai thotë se nuk ka ndonjë informatë, që të mërkurën mund të mbahet seanca për zgjedhjen e presidentit.

Haliti:S’kam informatë që presidenti zgjidhet të mërkurën

“Nuk mund ta konfirmoj sepse nuk kam asnjë informatë, sa i përket të mërkurës që ju po thoni. Kryesia nuk ka mbajtur ndonjë mbledhje. Nuk kam asnjë dokument që më thotë mua se të mërkurën do të mbahet mbledhja. Sidoqoftë ne jemi këtu për t’u konsultuar dhe në qoftë se thërret kryetari mbledhjen e Kryesisë, atëherë ne do të shohim se çfarë ka”, tha Haliti.

Ndërkaq duke i komentuar deklaratat e opozitës, sipas të cilës duhet të shkohet në zgjedhje dhe jo të zgjidhet presidenti, Haliti thotë se shumica nuk mund t’i nënshtrohet pakicës, por duhet t’i kryej obligimet kushtetuese.

Haliti: Nuk mund t’i nënshtrohemi pakicës

“Është obligim kushtetues, që ne ta zgjedhim presidentin. Kushtetuta nuk parasheh situata të tilla, të hedhjes së gazit në sallë. Realisht është një akt që e ka ndërmarrë opozita. Po sidoqoftë se shumica e dy të tretat, nuk mund t’i nënshtrohet pakicës, që do të thotë që presidenti mund të zgjidhet pa marrë parasysh pakënaqësitë që janë në radhët e opozitës, ose kundërshtitë që janë në radhët e opozitës”, tha Haliti.

Nëse presidenti i Kosovës nuk zgjidhet deri më 7 mars, atëherë Kuvendi shpërndahet dhe vendi sipas Albert Krasniqit nga KDI vendi shkon në zgjedhje të parakohshme.

Krasniqi: Edhe 14 ditë kohë për zgjedhjen e presidentit

“Nga sot kanë mbetur edhe 14 ditë, deri në afatin e fundit, kur Kuvendi duhet të zgjedh presidentin. Pra nëse nisin procedurat në një prej këtyre ditëve dhe konsumohen të tri raundet e votimit dhe Kuvendi nuk arrijnë të zgjedh presidentin, atëherë në atë rast shpërndahet Kuvendi dhe brenda 45 ditëve , duhet të mbahen zgjedhjet e parakohshme të cilat shpallen me dekret të presidentes. Pra duhet të mbahen të tri raundet e votimit në mënyrë që të shkojmë në zgjedhje. Ose nëse Kuvendi nuk inicion fare procedurat për zgjedhjen e presidentit, apo inicion procedurat, por nuk arrin që të konsumoj këto raunde të votimit dhe vie deri tek data 7 mars, atëherë edhe në këtë rast Kuvendi shpërndahet dhe mbahen zgjedhjet e parakohshme brenda 45 ditëve”, tha Krasniqi.

Megjithatë Krasniqi thotë se ende ka kohë të mjaftueshme që presidenti të zgjidhet në mënyrë të rregullt.

Krasniqi: Ka kohë të mjaftueshme

“Ka kohë të mjaftueshme që të bëhet në mënyrë të rregullt zgjedhja e presidentit. Mundet një raund i votimit të konsumohet në njërën prej seancave të ardhshme dhe pastaj raundi i dytë dhe i tretë, të lihet për një situatë të mëvonshme. Apo mund që tri raundet të konsumohen brenda një ditë te vetme, nuk ka kufizime në këtë aspekt”, tha Krasniqi.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...