Published On: 30 Prill, 2016

Arvanitët në radhët e ushtrisë së Napoleonit!

Një libërth i autorit A. Gurra “Tabori prej shqiptarësh në radhet e ushtrisë së Napoleonit” i shtypur në Sofje të Bulgarisë nga Shtypshkronja dhe libraria “Mbrodhësia” K. Luarasi në vitin 1912.
Pra, edhe një dokument që e vërteton që Napoleoni kishte shqiptarë në radhët e ushtrisë së tij.
Libërthi fillon: “Në numrinin 9-10 të revistës “istorike –ushterore”, që botohet në rusisht në Kiev është i botuar artikulli me titullin e lartë shënuar. Artikulli është shkruar nga një zonjëzë si çkuptohet nga frazat e shkruara mjaft albanofilike (shqiptar-dashëse fxh). Kjo zonjëz, kemi shpresë që të zbulojë shumë faqe historike të kombit, tonë të cilat t`ua tregoj lexonjesve rus duke i shtyrë që me këto të ndiejnë simpati mi kombin tonë. Por – vazhdon A. Gurra, ne shumë faqe të historisë nuk i dimë as vetë andaj duhet`ia dimë për të mirë për përpjekjet dhe remimet e saja në arkivat e bibliotekave qe nga i nxjerr për ne.

Kjo zonjëzë sipas autorit quhet Melania E. Slanbçenko dhe pasi tregon se ç`janë dhe si janë shqiptarët nxjer një fjalë të Napoleonit si model:

napoleona1

Pastaj tregon se si ato vise u pushtuan nga Ali Pasha, të cilin e quan luftëtar të rreptë që mbante miqësinë me Anglinë dhe Rusinë. Nga shkaku që kishte miqësi me ato dy shtete Ali Pasha e refuzoi miqësinë me Napoleonin.

napoelon2

 

Me 6 Shtator të motit 1807 gjeneralët e njoftuan Napoleonin për masat e marra dhe formimin e dy brigadave shqiptare në Korfuz..

 

Zonja Slançensko, sipas A. Gurres i shënon të gjithë krerët e rekrutuar si Marko Boçarin dhe

Libërthi i zotit A. Gurra përfundon kështu: Këndonjesi i këtij artikulli ia di për të mirë zonjës Slabçensko dhe besoj qe edhe të gjithë shqiptarët e cila po i zbulon faqet istorike të kombit tonë dhe shërbimet e bashkatdhetarë…

napoleon3

I bashkangjitem mikut Adriano Xhafaj i cili thotë: “Deri tani propaganda e pa fytyrë dhe pa asnjë karakter e Grekëve të rinj i ka cilësuar Suliotët se ata janë Grekë,por tashmë konsideroj se asnjë studjues i mirëfilltë Grek nuk i cilëson më Suliotët si Grekë.”
Pra, edhe Zonja Slabçensko na e vërtetoi prejardhjen e vërtetë të tyre.
Arvanit në tokat e tyre arvanite!

Fahri Xharra, 30.04.16 Gjakovë

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Lutvi Bardhi thotë:

    Shqipëtarët nuk ishin sherbyes të Rusve opo franqezve etj, kjo është një perpjekje që Shqiptarët ti nxjerrin në Histori si sherbyes të franqezve anglezve grekve opo dikuj tjetër,shqiptarët kanë mbi tridhjet e katërmij vite Histori dhe kjo është e Dukumentuar.

    Përgjigjiuni
    Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...