Published On: 30 Prill, 2016

Arvanitët në radhët e ushtrisë së Napoleonit!

 

Fahri Xharra

Një libërth i autorit A. Gurra “Tabori prej shqiptarësh në radhet e ushtrisë së Napoleonit” i shtypur në Sofje të Bulgarisë nga Shtypshkronja dhe libraria “Mbrodhësia” K. Luarasi në vitin 1912.
Pra, edhe një dokument që e vërteton që Napoleoni kishte shqiptarë në radhët e ushtrisë së tij.
Libërthi fillon: “Në numrinin 9-10 të revistës “istorike –ushterore”, që botohet në rusisht në Kiev është i botuar artikulli me titullin e lartë shënuar. Artikulli është shkruar nga një zonjëzë si çkuptohet nga frazat e shkruara mjaft albanofilike (shqiptar-dashëse fxh). Kjo zonjëz, kemi shpresë që të zbulojë shumë faqe historike të kombit, tonë të cilat t`ua tregoj lexonjesve rus duke i shtyrë që me këto të ndiejnë simpati mi kombin tonë. Por – vazhdon A. Gurra, ne shumë faqe të historisë nuk i dimë as vetë andaj duhet`ia dimë për të mirë për përpjekjet dhe remimet e saja në arkivat e bibliotekave qe nga i nxjerr për ne.

Kjo zonjëzë sipas autorit quhet Melania E. Slanbçenko dhe pasi tregon se ç`janë dhe si janë shqiptarët nxjer një fjalë të Napoleonit si model:

napoleona1

Pastaj tregon se si ato vise u pushtuan nga Ali Pasha, të cilin e quan luftëtar të rreptë që mbante miqësinë me Anglinë dhe Rusinë. Nga shkaku që kishte miqësi me ato dy shtete Ali Pasha e refuzoi miqësinë me Napoleonin.

napoelon2

Me 6 Shtator të motit 1807 gjeneralët e njoftuan Napoleonin për masat e marra dhe formimin e dy brigadave shqiptare në Korfuz..

Zonja Slançensko, sipas A. Gurres i shënon të gjithë krerët e rekrutuar si Marko Boçarin dhe

Libërthi i zotit A. Gurra përfundon kështu: Këndonjesi i këtij artikulli ia di për të mirë zonjës Slabçensko dhe besoj qe edhe të gjithë shqiptarët e cila po i zbulon faqet istorike të kombit tonë dhe shërbimet e bashkatdhetarë…

napoleon3

I bashkangjitem mikut Adriano Xhafaj i cili thotë: “Deri tani propaganda e pa fytyrë dhe pa asnjë karakter e Grekëve të rinj i ka cilësuar Suliotët se ata janë Grekë,por tashmë konsideroj se asnjë studjues i mirëfilltë Grek nuk i cilëson më Suliotët si Grekë.”
Pra, edhe Zonja Slabçensko na e vërtetoi prejardhjen e vërtetë të tyre.
Arvanit në tokat e tyre arvanite!

30.04.16, Gjakovë

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...