Published On: 6 Shkurt, 2016

Arapi i Beledijës dhe historia e ardhjes në trojet shqiptare

Arapi i Beledijes (1916) portret nga Kol Idromeno

Beledije ne turqisht do te thote bashki, dhe personazhi zezak sherbente si roje prane bashkise se Shkodres. Prania e popullsise zezake ka qene e paket ne Shqiperi. Bajroni ne takimin e famshem me Ali Pasha Tepelena, kur pershkruan hyrjen e Child Harodit ne keshtjellen e Tepelenes permed mes popullsive te tjera qe baresin ne oborr dhe etiopiane. Vet , Jusuf Arapi, nje nga besniket e vet mendohej se ishte nje mulat dhe gjysem vella i Pashait, qe i ati i tij Veliu e kishte bere me nje skllave haremi etiopiane.

Gjithesesi perqendrimi me i madh i kesaj popullsie gjendje ne Ulqin aq sa ishte krijuar edhe nje lagje. Popullsia zezake fillimisht kishte ardhur aty si skllever te blere ne pazare te sklleverve ne Vlore nga detaret ulqinake per te sherbyer ne anije. Madje fuqia ekonomike e familjeve ulqinake varej pikërisht prej numrit të zezakëve qe kishte në kuadër të familjes. Nuk ka të dhëna të sakta se sa ishte realisht numri i zezakëve në Ulqin, por afërsisht themi se ishin disa dhjetëra, e kjo ka të bëjë sidomos me shek.XIX. Me vone kjo popullsi fitoi lirine dhe u integrua ne jeten e qytetit. Në aspektin social, komuniteti i harapëve siç quhen në Ulqin, në shumë aspekte ata u bën pjesë e familjeve ulqinake, duke punuar në bashkësitë familjare por edhe angazhimin në detari, bujqësi e shërbime tjera. Ata, bashkëjetuan me shqiptarët, morën nga kultura shqiptare por edhe i dhanë kulturës shqiptare aq sa kishin mundësi, ku në mënyrë të veçantë dallohet fusha e folklorit.

Duke ndarë fatin me shqiptarët ata moren mbiemrat e familjeve shqiptare ku ishin vendosur, por edhe u shperngulen me agallarët e beglerët ulqinakë siç ishte rasti në vitin 1880, duke u vendosur në Shkodër, kur Ulqini iu dorëzua Malit të Zi nga ana e Fuqive të Mëdha.Si dëshmi kemi pasardhësit e tyre që janë edhe sot në Shkodër ndonëse në numër të reduktuar, sikurse edhe në Ulqin. Ka te ngjare qe Arapi ne tablo te jete nje prej ketyre zezakeve te Ulqinit.

@ Dorian Koçi

foto e Dorian Koçi
Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...