Published On: 18 Qershor, 2016

Aprovohet kësti prej 7,5 miliardë euro për Greqinë

Aprovohet kësti prej 7,5 miliardë euro të fondit të shpëtimit të Greqisë prej 86 miliardë euro.

Mbledhja e bordit drejtues të mekanizmit evropian për stabilitetin e eurozonës i formuar nga ministrat e financave të 19 vendeve të eurozonës u mbajt në Luksemburg.

Komisioneri Evropian për Çështje Ekonomike dhe Monetare, Pierre Moscovici në prononcimin e tij të bërë pas mbledhjes tha se në mbledhjen e bordit drejtues të mekanizmit evropian për stabilitet aprovoi pagesën prej 7.5 miliardë euro të fondit të shpëtimit prej 86 miliardë euro për Greqinë, ndërsa pjesa tjetër e ndihmës totale prej 10.2 miliardë euro do të miratohet në muajt e ardhshëm, raporton Trt.

Duke e bërë të ditur se ka përfunduar vlerësimi i parë i programit të mbështetjes së Greqinë dhe se është nënshkruar memorandum mirëkuptimi, Moscovici tha: “Jemi dëshmitar të një çasti të mirë për Greqinë dhe Eurozonën. Para një viti këtu bisedonim në mënyrë intensive për Grexitin, ndërsa tani jemi në një pikë krejtësisht tjetër. Kemi arritur progres të madh dhe për këtë jam shumë i lumtur”.

Mekanizmi evropian për stabilitet të premten njoftoi se ka miratuar pagesën pasi Qeveria greke ka zbatuar reformat e nevojshme, dhe se Greqia do të shfrytëzojë fondet për servisimin e borxhit dhe për ndihmë në pastrimin e borxheve të brendshme.

Moskovici tha se fitoi sërish në besim, ndërsa në pjesën e dytë të këtij viti ekonomia greke do të shënoj rritje dhe se rritja për vitin e ardhshëm do të jetë 3 përqind.

Moskovici gjithashtu bëri të ditur se javën e ardhshme Kryetari i Komisionit Evropian, Jean-Claude Juncker do të zhvilloj një vizitë në Athinë.

Në fund të debateve që vazhduan me muaj, parlamenti i Greqisë me qëllim të arritjes në marrëveshje me kreditorët, miratoi një sërë masash të shtrëngimit të rripit si shkurtimet e pagave, rregullimet e skemave të sistemit pensional dhe shoqëror, rritjen e taksave në të ardhura dhe ato të tërthorta, përfshirë edhe programin e privatizimit dhe menaxhimin e kredive të këqija.

Greqia do të pranojë pjesën e mbetur prej 2.8 miliardë euro pas përmbushjes të reformave të miratuara nga kreditorët.

Kjo është pakoja e tretë e ndihmës për Greqinë. Ky vend në vitin 2010 përjetoi kolaps ekonomik pas keqmenaxhimit disa vjeçar dhe konsumit të tepërt, e cila varet nga kreditë ndërkombëtare.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...