Published On: 6 Shkurt, 2016

Apolloni: Ta shpëtosh shpirtin nga fëlliqësirat

 

 • “Sa herë që e ndjej se jemi kapluar nga diskursi politik ku ziejnë emra si Sami Lushtaku, Sokol Bashota, Xhabir Zharku etj., kërkoj strehim në diskursin poetik për ta shpëtuar shpirtin nga fëlliqësirat. Strehë më të bukur se kjo poezi s’ka”, shkruan Ag Apolloni i irrituar nga zhvillimet në Kosovë, të krimit të organizuar, ndwrsa e ka shoqwruar reagimin me poezinë anglisht dhe shqip të poetit Dilan Thomas.
 • Dilan ThomasMos shko i butë në këtë natë të mirë

  Mos shko i butë në atë natën e mirë,
  Mosha e vjetër duhet të digjet dhe reiv në mbrëmje.
  Bes, bes kundër të vdekjes së dritës.

  Ndonëse menëçur në fundin e tyre di errësirë ka të drejtë,
  Sepse fjalët e tyre kishte rrufe ata tri
  Mos shko i butë në atë natën e mirë.

  Njerëz të mirë, valën e fundit nga qan si të ndritshme,
  Veprat e tyre të brishtë të mund të kesh kërcyer në një green bay,
  Bes, bes kundër të vdekjes së dritës.

  Njerëzit e egër që kap dhe këndoi dielli në fluturim,
  Dhe mëso, shumë vonë, ata u pikëlluan atë në rrugën e saj,
  Mos shko i butë në atë natën e mirë.

  Varri burra, afër vdekjes, që e shohin me sytë verbues
  Mund të verbër sytë flakë si meteore dhe të gej,
  Bes, bes kundër të vdekjes së dritës.

  Dhe ti, babai im, atje në lartësinë e trishtuar,
  Mallkim, bekoje, mua tani me lotë të ashpër, unë lutem.
  Mos shko i butë në atë natën e mirë.
  Bes, bes kundër të vdekjes së dritës.

 

Dylan Thomas

Do not go gentle into that good night

Do not go gentle into that good night,
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.

Though wise men at their end know dark is right,
Because their words had forked no lightning they
Do not go gentle into that good night.

Good men, the last wave by, crying how bright
Their frail deeds might have danced in a green bay,
Rage, rage against the dying of the light.

Wild men who caught and sang the sun in flight,
And learn, too late, they grieved it on its way,
Do not go gentle into that good night.

Grave men, near death, who see with blinding sight
Blind eyes could blaze like meteors and be gay,
Rage, rage against the dying of the light.

And you, my father, there on the sad height,
Curse, bless, me now with your fierce tears, I pray.
Do not go gentle into that good night.
Rage, rage against the dying of the light.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...