Published On: 27 Qershor, 2016

Anglia preferoi referendumin si modelin më të avancuar të demokracisë

 

Nga Skënder MULLIQI

Brexit ka  fituar sepse votuesit e moshuar anglezë si duket ishin ngopur me autoritarizmin dhe iracionalizmin e strukturës së BE-së.Anglezët  duket së kan dëshiruar një BE-e më  demokratike dhe më të besueshme .Është punë më shumë e eksperteve  ta elaborojnë daljën  e Anglisë  nga BE-ja kur bëhët fjalë sidomos për aspektin ekonomik. Si duket shtetet e dala nga komunizmi dhe sidomos vendet ballkanike ende nuk po e kuptojnë së referendumi është formë më demokratike.  Shtetet e zhvilluara moti e kan tejkaluar kuptimin e referendumit si një model i avansuar i demokracisë. Shteti Helvetik i cili ka një zhvillim të lartë ekonomik , kulturor , vendi i cili asocon në banka , asocon  në orë ,zhvillim ekonomik, qokolada ….- Zvicra në mënyrë dominante preferon institucionin e referendumit. Gjithashtu e dimë së bëhët fjalë për një shtet ku jeta e qytetarëve është e standardit shumë të lartë, me kultura dhe entitete të ndryshme në përbërjën e saj. Të gjitha entitetet manifstojnë  tolerancën dhe patriotizmin e tyre duke respektuar ligjin  , duke respektuar punën më një precizitet  dhe disciplinë  të jashtëzakonshme. Zvicra është vend  model i prosperitet, shtet ku qdo gjë funksionon si ora zvicerane siq thuhet .  Me të drejtë shtrohet pyetja pse referendumi edhe te ne mos të kuptohet si akti më i lartë i demokracisë, e jo siq po ndodhë të kuptohet si diçka e imponuar. Pse mos të kemi edhe në rregulla të njejta? Referendumi është akti më i lartë vendimarrjës , sidomos kur bëhët fjalë për çështje kapitale për një  shtet dhe për një  komb.Psh, pse mos të zgjedhet presidenti i vendit më referendum? Dihet së qysh dhe si u zgjodh për president i Kosovës , Hashim Thaçi.A është president legjitim Thaçi kur u votua së pari në rrethana politike gadi të jashtëzakonshmë , dhe u votua  vëtem më votat e PDK dhe LDK-së ? Apo do të ishte krejt legjitime zgjedhja e tij për president më referendum. Veq  ai i cili nuk don më e pranuar për shkak të interesave të ngushta përsonale , së cila është forma më legjitime dihet.  Duke shmangur referendumin më duket mua nuk po e respektojmë realitetin , nuk po e respektojmë një akt madhor demokratik.  Duke u larguar nga forma e referendumit si pjesë e zgjedhjes së problemeve të mbrendshme , edhe organet shtetërore do ti kemi jo autonome në kuptimin e plotë të fjalës, ku do të vjen në shprehje  forma  e apsolutizmit si formë jo demokratike e qeverisjës më shtetin .Tjetër. Pushtetarët tanë  temën e referendumit dëshirojne ta prekin  vëtem atëherë kur atyre iu  shkon në interesin e tyre . Herave tjera, temën e referendumit  dëshirojnë ta kuptojnë ose ta shohin si propagandë. Manipulimet më temën e referendumit shtetin mund të sjellin  në kriza të rënda .

Anglia është larguar. Unioni Evropian ende ekziston , edhe pse ka mundësi që të shkon kah shpërbërja, kur dihet së edhe disa shtete  të cilat më shumë janë të  prekura nga kriza globale ekonomke dhe numri i lartë i të pa punëve , po mendojnë daljën nga struktura e BE-së. Shumë faktor politik dhe të natyrës ekonomike do të jenë vendimtarë për funksionimin e më tutjeshëm  të  BE-së. Edhe pse  analogjitë në këtë rast janë krejt të natyrave të ndryshme , megjithate dalja apo shkëputja e Anglisë nga BE-ja, shumë po i ngjanë shpërberjës së ish –Jugosllavisë .Çdo krijesë artificiale herët ose vonë e prêt shpërbërja e plotë. Do të duhej  të  këtë një  mirëkuptim nese ndodhin shkëpëtje  të ardhës. Kjo që po e thëm mund të jetë vëtem një supozim .Sigurisht së do të bëhën  ende komentime të ndryshme rreth Brexit, por diqka është e sigurt së referendumi ishte dashur të pranohet nga të gjithë  si  shumë legjitim. Shëmbulli i Anglisë, sigurisht së do ti zgjon nga gjumi burokratet e Evropës dhe përgjethësisht shtetet demokratike, që ta ndryshojnë mënyrës e çasjën së zgjedhjeve të problemeve kruciale  politike dhe të problemeve  ekonomike jo vëtem mbrenda BE-së.  Shkurorizimet eventuale  të reja  nga BE-ja , do të duhej të bëhën pa tërbulenca të mëdha, të cilat do ti shkaktonin telashe  shtesë mbarë njerëzimit…

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...