Published On: 12 Prill, 2016

Angazhimi i Ferdijës për arsimin cilësor

Ferdije Zhushi Etemi, lindi më 25 maj 1960 në Mihaliq të Vushtrrisë. Pas një viti ajo dhe familja e saj u zhvendosën në Prishtinë, ku ajo i ka përfunduar të gjitha nivelet e shkollimit.

“Kam qenë gjithmonë energjike, edhe si fëmijë mbaj mend lojërat e atëhershme që në aspektin social na zhvillonin shumë, ishim të shoqërueshëm dhe  të afërt me njerëz. Kisha edhe një familje të madhe, jemi  6 motra dhe një vëlla, kështu që shoqërimi nuk më ka munguar asnjëherë”.

Ferdija ka mbaruar gjimnazin “Ivo Llolla Ribar” tash “Sami Frashëri” në Prishtinë, duke qenë kështu pjesë e një gjenerate shumë të suksesshme. Studimet e biologjisë i ka mbaruar në Prishtinë  si një ndër studentët më të mirë të gjeneratës dhe bursiste e Universitetit.

“Gjithmonë e kam dashur natyrën, e kam adhuruar qenin tim Xhimin që e kishim në shtëpi dhe kam pasur një ëndërr që të shkoj në ekspedita hulumtuese nëpër botë”.

972112_1314629648554401_4511604568409524161_n

Pas diplomimit, Ferdija filloi punën si asistente në Departamentin e biologjisë, për lëndët e Zoologjisë së invertebrorëve dhe ka vazhduar avancimet e mëtutjeshme deri në marrjen e titullit profesor i asocuar.

“Ky rrugëtim nuk ka qenë aspak i lehtë duke pasur parasysh faktin se femra përveç karrierës së saj profesionale duhet të mendon edhe për krijimin e familjes dhe lindjen e fëmijëve kështu që i duhet një planifikim i mirë dhe një përkrahje e familjes por edhe e shoqërisë në përgjithësi. Fatmirësisht, unë kam hasur në këtë përkrahje nga prindërit, nga bashkëshorti, nga fëmijët më vonë dhe nga rrethi im më i gjerë”.

Studimet e magjistraturës ajo i regjistroi në Zagreb, pasi që në atë kohë Fakulteti i Shkencave Matematike-Natyrore nuk organizonte studime të këtij niveli.

“Ka qenë një periudhë mjaft e vështirë, ato vite kur filluan konfliktet në ish Jugosllavi dhe udhëtimi në Zagreb me tren i kishte rreziqet e veta. Unë atëherë isha nënë e dy fëmijëve të cilët i leja për dy-tri javë rresht në Prishtinë te familja ime ose në Pejë me gjyshërit tjerë. Universiteti i Zagrebit kishte një përvojë të gjatë dhe aty mora mësime prej profesorëve shumë të respektuar. Fatkeqësisht situata në Kroaci u keqësua aq shumë, sa që herën e fundit që isha për provime me shumë peripeci u ktheva në Prishtinë, e rrethuar tërë rrugës nga forcat speciale. Isha e lumtur që u ktheva shëndosh e mirë te fëmijët e mi. Për shkak të këtyre rrethanave i ndërpreva studimet dhe pas luftës në Kosovë i përfundova ato në Prishtinë”.

Pastaj erdhi koha e largimit të profesorëve shqiptarë nga Universiteti.

“Kolegët tanë të deridjeshëm u bënë agresiv dhe filluan të na qesin kushte që ishin të papranueshme për ne. Jetët tona ndryshuan brenda natës, por të gjithë kishim vullnetin dhe fuqinë që të organizojmë mësimin në sistem paralel, kudo që do të kërkohej nga ne”.

Edhe pse periudha e mësimit jashtë objekteve të universitetit ka qenë e gjatë dhe e rëndë, me plot rreziqe për studentët dhe për mësimdhënësit, Ferdija dhe kolegët e saj me shumë përgjegjësi siguruan që mësimi të mbahet me rregull.

“Më vjen keq që kjo mbijetesë e asaj kohe u harrua shumë shpejt, u harrua kontributi i mësimdhënëseve femra të cilat asnjëherë nuk hezituan që t’i marrin përgjegjësitë, disa prej tyre rrezikonin shumë për të ardhur në Prishtinë. Nga kjo kohë mbajë në mend se sa herë kaloja para fakultetit tim, diçka më shtrëngonte fytin dhe mendoja se athua do të kthehemi ndonjëherë”.

Kjo rezistencë ia vlejti. Pas luftës ajo dhe profesorët e tjerë u kthyen përsëri dhe riorganizuan universitetin.

Pas gjithë kësaj Ferdija u përball me një sfidë tjetër, studimet e doktoratës. Ajo bëri tri vite punë të vazhdueshme në teren duk u angazhuar fizikisht dhe intelektualisht njëkohësisht.

“Isha nënë e tre fëmijëve të cilët së bashku me bashkëshortin tim më shoqëronin në punën në teren dhe pothuajse i dinin emrat e insekteve dhe shtazëve tjera që i mbledhja në lumin Sitnicë”.

Gjatë këtyre studimeve, me një bursë austriake ajo qëndroi një muaj në Universitetin e Vjenës, në Departamentin e Ekologjisë, ku përfundoi një specializim dhe pa se në çfarë kushte punojnë kolegët e saj në Evropë.

Ferdija ka thënë se ajo ka hasur në shumë vështirësi gjatë rrugës se suksesit e për shkak se sipas të jesh një nënë dhe një grua e mirë dhe njëkohësisht një femër e suksesshme në profesion, është mjaft e vështirë dhe e dyta, sepse si femër në fillim të shikojnë me dyshim.

Ajo ka pasur sfida edhe me shëndet. Krejt papritur, para dy viteve është diagnostifikuar me kancer.

“Sfidë shumë e madhe por edhe moment kur e kupton sa e fortë je dhe se ia vlen të luftosh e të jetosh për ata që i do dhe të duan. Përkundër kësaj, kam vazhduar të gjitha punët e mia, pak kush e ka kuptuar se jam e sëmurë pasi që kisha organizmin e fortë, e përballoja mirë terapinë dhe nuk e bëra të ditur për opinion sepse kjo ishte lufta ime dhe nuk doja ta mërzis askend”.

FERDIJE2

“Fatkeqësisht, suksesi im dhe vendosmëria nuk iu pëlqyen të gjithëve. Në Kosovë kur armiqtë nuk munden të luftojnë me aftësi intelektuale dhe rezultate të arritura, të luftojnë me metoda të ulta. Kështu që pas një pune të gjatë dhe shume rezultateve që arriti Agjencia e Kosovës për akreditim, unë u shantazhova dhe u  akuzova për korrupsion. Për të më diskredituar moralisht dhe profesionalisht, ata që shpifën këto gjëra, urdhëruan edhe të arrestohem. Qëndrova në arrest 24 orë, orët më të vështira në jetën time, isha e humbur  pasi që nuk e dija se çka po ndodhte dhe tjetra-pas dy ditëve do të duhej të merrja kimioterapinë pasi që luftoja me sëmundjen.. Por, nuk u theva. Pra , njerëzit këtu të luftojnë në mënyra të ulta. Kuptova se në këto akuza ishin njerëz që revanshoheshin për mos-akreditim të programeve por edhe të tjerë që lakmonin pozitën time. E luftova sëmundjen, e fitova këtë betejë të vështirë dhe dhashë dorëheqje nga pozita e kryetares se Bordit të Agjencisë për akreditim për t’i hapur rrugë të vërtetës”.

Për tri vite Ferdija ishte koordinatore institucionale për ECTS në UP një periudhë e fillimit të Reformave sipas Bolonjës në UP, kishte shumë dinamizëm dhe aktivitete. Ishte edhe themeluese dhe drejtoresh e parë e Zyrës për cilësi në UP. Prej kësaj pozite u emërua drejtoreshë e Agjencisë së Kosovës për Akreditim.

“Për fat të mirë, përkrahja e shtetit të Austrisë dhe përvoja e tyre më ndihmuan shumë që ky institucion të themelohet në mënyrë të mirëfilltë dhe të fillon punë me shumë sukses”.

FERDIJE1

Pas një viti në këtë pozitë, Ferdija u emërua kryetare e Bordit të Agjencisë ose ndryshe Këshillit Shtetëror të Cilësisë, që ishte një përgjegjësi tejet e madhe por edhe privilegj gjithashtu.

“Duhet të cekë se në fillim kjo pozitë shikohej si pozitë e vështirë dhe e rrezikshme për një femër, por falë vendosmërisë sime dhe përkrahjes që kisha nga MASHT në atë kohë, por edhe partnerëve ndërkombëtarë me të cilët bashkëpunoja, shpejt procesi i akreditimit në Kosovë jo vetëm që u pranua nga të gjithë por edhe u afirmua ne nivelin ndërkombëtar”.

Në vitin 2011 ajo u emërua nga revista “Kosovarja” si një nga dhjetë femrat më të suksesshme në Kosovë.

Agjencia e Kosovës për Akreditim pas vetëm 5 vite punë u anëtarësua pothuajse në të gjithë mekanizmat ndërkombëtar për  Sigurim të Cilësisë në Arsimin e Lartë. U pranua në ENQA (rrjeti europian për Sigurimin e cilësisë) përkundër faktit se Kosova ende nuk është nënshkruese e Bolonjës, pastaj në EQAR (Regjistri europian i Agjencive të akreditimit), INQAAHE (Rrjeti internacional i agjencive per sigurimin e cilësisë në arsim të lartë) dhe në CEENQA (Rrjeti i agjencive të Evropës qendrore dhe juglindore), në të cilën Ferdija ka qenë edhe anëtare e bordit.

Për shkak të sukseseve që arriti agjencia dhe identifikimit të këtij suksesi me punën e Ferdijes, njerëzit e quanin”zonja e hekurt’. Ajo ka marrë pjesë në shumë projekte, konferenca dhe seminare për sigurimin e cilësisë të Arsimit të Lartë në Evropë ku ka përfaqësuar Kosovën në mënyrën më të mirë të mundshme.

“Si sukses e konsideroj edhe angazhimin tim në cilësinë e ekspertës së jashtme për akreditim në një universitet publik në Rumani vitin e kaluar. Kjo dëshmon profesionalizmin tim në këtë fushë’.

1471260_985643871466493_1116168731168438422_n

Paralelisht Ferdija është angazhuar edhe në projekte hulumtuese në aspektin profesional. Dy vite në projektin e Ministrisë së mjedisit dhe planifikimit hapsinor për Vlerësimin e pellgjeve lumore (pilot projekti për vlerësimin e pellgut të Drinit të Bardhë), në cilësinë e ekspertit për vlerësimin e ujërave  pastaj edhe në projektin për Zonimin e Parkut nacional “Bjeshkët e Nemuna”.

Kontributin e saj e ka dhënë edhe në hartimin e teksteve mësimore nga lënda e Biologjisë për klasën e 10-të dhe 11-të të gjimnazit, por edhe si recenzente në tekstet e krasëve tjera, si dhe në Paketën e gjelbër.

“Përkundër këtij angazhimi shtesë, asnjëherë nuk e ndërpreva punën në Universitet, pasi që puna me studentët e mi është prioritet por edhe dashuria ime më e madhe. Kam udhëhequr një numër të konsiderueshëm të studentëve në temat bachelor dhe master, tani jam duke mentoruar dy studentë në temën e doktoraturës”.

Momentalisht Ferdija është e angazhuar në një projekt për hulumtimin e fluturave të Gërmisë dhe   fluturave të regjionit të Mirushës dhe pastaj do të vazhdojë me regjionet tjera.

“Biodiversiteti i një vendi ka vlerë të rëndësishme dhe këto projekte do të kontribuojnë në njohjen më të mirë të biodiversitetit të Kosovës”.

Ajo që e bën Ferdijen të dojë punën e saj janë studentët e saj dhe vet fusha e studimit, Zoologjia e cila ka shumë dinamizëm, llojllojshmëri, gjëra interesante dhe të rëndësishme që duhet të barten te studentët. Ndërsa inspirim e ka familjen posaçërisht babain e saj dhe Borën, mbesën e saj që mbushë dashuri dhe gëzime.

“Në radhë të parë dua që studentët të kuptojnë se në Universitet ata janë në qendër. Ata duhet të marrin më shumë iniciativa dhe përgjegjësi për cilësinë e studimeve të tyre. Ka kaluar koha kur studentët nuk kanë guxuar të shprehin mendimin e tyre në mënyrë të lirë. Këto ndryshime bëhen duke komunikuar vazhdimisht me studentë, duke përdorur metoda bashkëkohore të mësimdhënies, duke i kyçur në projekte hulumtuese dhe  duke i orientuar nga burimet aktuale të literaturës”.

Sa i përket rolit të gruas në shoqëri, Ferdija thotë se gruaja si nënë i edukon edhe fëmijtë mashkuj edhe femra, ajo nuk bënë dallime në edukimin e tyre për vlerat e jetës prandaj as shoqëria jonë nuk duhet të bëjë dallime në aspektin gjinor.

‘Si një mësimdhënëse universitare angazhohem që me profesionalizmin tim të dëshmoj se gjinia nuk është me rëndësi por puna. Femra mund të jetë edhe nënë, grua, profesoresh, doktor shkencash dhe hulumtuese e mirë”.

Mesazhi përmbyllës i Ferdijes është”

“Pa punë nuk arrihet asgjë. Studentët duhet të kuptojnë se nuk mësojnë për mësimdhënësin sa për ta kaluar provimin por për vete. Ata duhet ta shfrytëzojnë atë njohuri gjatë jetës dhe aplikimit të profesionit të tyre. Një mesazh i përgjithshëm do të ishte: Ëndërroni dhe ndiqni ëndrrat tuaja!. Shpërndani dashuri dhe energji pozitive, nxitni ndryshime dhe zhvillim, mos ushqeni urrejtje dhe injorancë!”. kosovalive360

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...