Published On: 8 Mars, 2016

Anastas Janullatosi po e çon drejt falimentimit KOASH-in dhe tenton ta zhbëjë një figurë kombëtare të ortodoksisë shqiptare

 

Arben LLALLA

Në shkrimin e fundit, bëmë një analizë të hollësishme të intervistës së Janullatosit dhënë CNN Greek, kur ai shpallte se nga zhgënjimet dhe tradhëtitë e bashkëpunëtorëve të tij më të ngushtë (që i kishte zgjedhur vetë), po arrinte nivele shenjtërie, dhe ne nuk hezituam ta pyesnim mbi paradoksin që nëse të ka zhgënjyer gjithë stafi yt, dy janë arsyet, o ti nuk di të zgjedhësh, ose i zgjedh me qëllim të kompromentuar apo më keq, të konvertuar, në mënyrë që t’i shantazhosh, si një makiavelist i vërtetë, që nuk heziton të bëjë gjithçka për të mbajtur fronin e uzurpuar padrejtësisht.
Sigurisht ekziston edhe mundësia që stafi i bashkëpunëtorëve, pasi e kupton se me kë njeri ka të bëjë, që nuk heziton të shkelë jo më vlerat kristiane, por as edhe ato humane, që shantazhon, intimidon, sugjestionon, abuzon emocionalisht dhe u limiton edhe të drejtat më elementare të nje jete dinjitoze, të largohen vetë prej tij, duke e lënë atë pa zgjidhje tjetër, në pamundësi për të pranuar fajin e tij, të bëjë viktimën, të zhgënjyerin, pse jo, tani që i ka porositur edhe ikonat murale të vetvetes në katedralen e re, të bëjë edhe shenjtorin. Në fund të fundit, ai e di, se aty ku është, nuk ka më burra kishe që ta kundërshtojnë në delirin e tij të pakufishëm.
Në artikujt e mi, nuk e kam fshehur që kam burimet e mia brenda KOASH-it, pasi si studiues, nuk mund të flas pa fakte, edhe ato të kryqëzuara në shumë burime, gjë që ua bën të pamundur oborrtarëve të Janullatosit të mohojnë ato që kam kaq kohë që po u them lexuesve dhe publikut. Bazuar në këto dëshmi dhe intervista, denoncova shkrimin e kaluar, diktaturën ekonomike që Janullatosi ka instaluar në kishën ortodokse, duke i mbajtur klerikët peng të bukës së gojës, dhe duke zbatuar me hollësi një plan që ua bën të pamundur atyre largimin dhe fillimin e një jete të re, edhe nëse do ta donin, pra një skllavëri moderne e padukshme.
Por kam dyshimin se sundimin e tij, Anastas Janullatosi e ka shtrirë edhe tek mitropolitët e peshkopët që përbëjnë sinodin e kishës, që është organi më i lartë, pikërisht që të jetë hegjemon dhe autokrat në çdo nivel vendimmarrjeje. Pra, nëse peshkopët e kanë të pamundur të sigurojnë të ardhura për peshkopatat e tyre, madje dhe rrogat, ua jep vetëm Janullatosi, mjafton që ky t’ua kujtojë faktin se mbijetesa e tyre varet prej tij, atëherë ata nuk do të kenë mundësi të kenë fjalën dhe mendimin e tyre në sinod, pra në KOASH.
Peshkopët janë izoluar edhe prej besimtarëve që po i largohen kishës gjithmonë e më shumë, pasi himnet dhe fjalimet në greqisht në meshë, por peshkopët janë të izoluar edhe prej shtetit shqiptar, që i ka patur gjithmonë duart e lidhura si pasojë e presioneve që ka ushtruar Greqia. Ndaj në Shqipëri, nuk mund të shikosh kurrë një prift apo peshkop të dalë dhe të shprehë një mendim të ndryshëm nga ai i kryepeshkopit, siç ndodh në Greqi, apo në vendet e tjera ortodokse, ku demokracia e brendshme kishtare është diçka normale. Koha kur shteti shqiptar ndërhynte fuqishëm në çështjet kishtare shqiptare, për ta mbrojtur KOASH-in nga ndërhyrjet fanariote dhe athiniote ka marrë fund qysh në kohën pas rrëzimit të mbretit Zog.
Tek ne, peshkopët dhe priftërinjtë mblidhen për të adhuruar arritjet e primatit dhe për të festuar çdo festë të tij personale, nga datëlindja, emri, deri te dorëzimet e fronëzimi dhe shenjtërimi, elementë idhujtarie të kultit të individit të Janullatosit, që të kujton kohën e adhurimit popullor të diktatorit Hoxha, i cili ua bëri me zhbërjen e saj, kishën shqiptare, dhuratë grekëve sërish, si Herodi kokën e Gjon profetit, në një tepsi argjendi.
Por ditët e fundit, kryepeshkop Anastasi po kërkon kokën e një tjetër personi në satër, të një prifti, për më tepër bir i një peshkopi shqiptar, simbol i shqiptarisë, dhe për këtë ka kurdisur një lojë dinake, nga ato që vetëm ai di t’i bëjë. Historia fillon me mosdhënien e rrogave për të gjithë stafin e KOASH, dhe nxjerrjen e një njoftimi që për shkak të bllokimit nga Përmbarimi të llogarive bankare të kishës, pagesat nuk mund t’u jepeshin në kohë, duke lënë pa bukë, një numër të lartë personash, që rroga mezi u mjafton sa për t’u ushqyer.
Kështu, shkarkon një pasojë të dyfishtë tek populli ortodoks. Së pari, legjenda që çdo bëjmë ne pa Anastas Janullatosin arrin zenitin, pasi rishpallet botërisht se burimi i vetëm i parave të KOASH-it është vetëm ati, themelues nga Greqia dhe kështu të na rrojë sa malet, se po vdiq ai, vdesim të gjithë. Dhe së dyti, gjetjen e një fajtori, për një shumë prej rreth 200 mijë eurosh, që me vendim gjykate, kisha duhet t’ia kompesojë një individi që ka investuar mbi një pronë në Vlorë, investim i dëmtuar nga veprimet apo mosveprimet e një prifti, që është edhe djali i të ndjerit peshkopit të Apollonisë. Një figurë emblematike e ortodoksisë shqiptare, për të cilin janë shkruar libra e studime, tek i cili besimtarët ushqejnë një nderim të veçantë.
Them veprimet apo mosveprimet, pasi kishtarisht nuk është vërtetuar kurrë faji i tij, madje ky prift, është gjykuar një herë në sinod për këtë çështje dhe është mbrojtur fort prej peshkopit të Korçës, me argumentin se nuk mund të dënohet një prift, biri i një peshkopi, që është një figurë martirike e KOASH, pasi babai i tij, ka rrezikuar jetën duke predikuar, meshuar e pagëzuar edhe gjatë diktaturës komuniste. Peshkopi i ndjerë i Apollonisë, ishte udhëheqësi shpirtëror i një grupi disident që praktikonte ritet ortodokse fshehurazi, që kishte për anëtarë Petro Zhejin, madje vetë mitropoliti i Korçës, ishte pagëzuar prej tij, gjatë një ceremonie diskrete dhe ndoshta mbrojtjen e të birit, e pa si një shenjë mirënjohjeje dhe admirimi që ushqente për të atin.
Në mbrojtjen që i bëri vetes, prifti i Vlorës, tha se firma që shfaqet si e tij mbi dokumentin që krijoi gjithë këtë problem, është e falsifikuar, dhe për këtë kishte edhe një akt ekspertize grafologësh që vërtetonin pretendimin e tij. Dhe kjo çështje u mbyll, duke e transferuar priftin në fjalë në Bestrovë, me ulje në detyrë. Por Janullatosi nuk ia fali dot vetes faktin që rasti i ardhur në dorë, për të diskretituar familjarisht babë e bir, që iu përkushtuan kishës, i iku nga duart. Kështu, këtë herë, kjo çështje hapet sërish dhe Anastas Janullatosi është i vendosur ta zhveshë, (zhgradojë) djalin e peshkopit martirik dhe sigurisht tani, as peshkopi i Korçës, i pagëzuar prej babait të priftit që rrezikon zhveshjen, nuk mund ta mbrojë më, mbas kësaj “gjëme” që ka bërë i biri prift, që i shkaktoi kishës konfiskimin e shumës “marramendëse” të sipërcituar. Ndaj kjo histori, por edhe pakënaqësia që ka shkaktuar tek personeli që nuk është paguar, kërkon patjetër një prerje koke, të asaj koke që na shpëtoi pa prerë herën e parë.
Ndoshta në Greqi, nuk ekziston proverbi “koka e falur nuk pritet”, por edhe po të ekzistonte, Janullatosi nuk u beson këtyre thënieve, por parimi universal juridik, sigurisht që ekziston në të drejtën kishtare, ashtu si edhe në atë sekulare, se një njeri nuk mund të gjykohet dy herë për të njëjtën shkelje, dhe as që mund të dënohet dy herë për të njëjtin faj. Nëse ky faj është i vërtetuar dhe në rastin e verifikimit të firmës, duhet edhe përfshirja e ekspertëve jashtë kishtare.
Për arsye të këtij shkrimi, ne po e prezumojmë të fajshëm klerikun në fjalë, për të analizuar pasojat e planit anastasian për zhveshjen e tij. Së pari, edhe pse fajtor, kleriku nuk mund t’i nënshtrohet sërish inkuizicionit kishtar, sepse këtë procedurë e ka kaluar njëherë, rigjykimi i tij do të përbënte shkelje të rëndë të të drejtës kanonike kishtare. Së dyti, zhveshja e tij sjell pasoja akoma më të tmerrshme. Janullatosi vendos precedentin e rrezikshëm të plotfuqishmërisë së një peshkopi për të gjykuar e rigjykuar e dënuar priftërinjtë sa herë që ia do puna, madje për t’i veshur e zhveshur, pranuar e përjashtuar, thua se ka hapur ndonjë shoqatë a parti dhe jo kishë të Perëndisë. Sërish, ai dërgon një mesazh të fuqishëm tek klerikët e tjerë se unë që nuk kurseva djalin e peshkopit, nuk e kam për gjë t’ju zhduk edhe juve nga lista klerikale, sa herë që do guxoni të mos më bindeni verbërisht.
Së treti, dhe më e rëndësishmja, Janullatosi me zhveshjen e të birit, diskrediton edhe të atin, pasi ky prift është biri i babait, ndaj dhe babai si i biri, se dardha nën dardhë bie. Kështu që gjithë figura martirike, historike, patriotike e të atit, hirësisë së Apollonisë, goditet rëndë dhe zhbëhet përfundimisht, duke i dhënë një turp të atillë pas vdekjes, që po të ishte gjallë, nuk do të mund ta duronte dot, por edhe Janullatosi nuk do ia bënte këtë të birit, po të ishte babai peshkop gjallë, ndaj kjo goditje e planifikuar është poshtë brezit, djallëzore dhe dinake. Dhe e gjitha kjo, nën sehirllëkun e shtetit shqiptar, që duhet të interesohet veçanërisht për këtë histori të zezë, për këtë atentat që i bëhet një peshkopi shqiptar, atentat që ka vite që po planifikohet në mendjen makiaveliste të Janullatosit.
Anastas Janullatosi nuk i duron dot figurat kishtare para tij. Po ta shikoni me kujdes madje, ai as që nuk i përkujton emrat e ish-kryepeshkopëve, paraardhësve të tij në fron, siç bëjnë kryepeshkopët e tjerë të kishave autoqefale, madje nuk ka marrë as mundimin të verifikojë figurën e ndonjë peshkopi ortodoks të vrarë nga komunizmi, që të mund të shkonte edhe në shenjtërimin e ndonjë prej tyre, siç kanë bërë kishat e tjera ortodokse që vuajtën persekutimin komunist. Kjo nuk mund të bëhet kurrë sesi, pasi Janullatosi ka në plan të bëhet vetë shenjtor, madje para vdekjes.
Kjo, pasi Janullatosi nuk e duron dot faktin që ka edhe figura më të ndritura se ai në historinë e kishës shqiptare. Ai, ashtu si Enver Hoxha, do ta manipulojë këtë histori, sepse beson që kishën e themeloi ai pas 90-s, dhe në delirin e tij, nuk ekziston askush para tij, dhe madje as pas tij, nuk do të vijë më njeri me këto përmasa gjeniu. Ndaj dhe nuk do ta humbë këtë rast për të goditur një nga peshkopët e ndritshëm të historisë kishtare shqiptare duke i zhveshur të birin, gjë që nuk ka mendje ta rrokë.
Me këtë lëvizje, jetëshkrimi i këtij peshkopi nga Bestrova, pak a shumë do të shkojë kështu: “ai vishet prift, pasi dëgjon thirrjen hyjnore, i përkushtohet kishës, vepron si prift ilegal nën diktaturë, pagëzon peshkopin e Korçës krahas mijëra të tjerëve fshehurazi, bën një prej djemve të tij prift, duke ia përkushtuar atë kishës, bën sakrificën sublime, duke u ndarë në moshë të shtyrë nga gruaja për t’u bërë peshkop, po për nevojat e kishës, mbyllet në manastir në pleqëri ku sëmuret rëndë nga kushtet e vështira, vdes si anëtar sinodi, por mbas vdekjes, të birin ia akuzojnë për hajdut pronash, ia gjykojnë, e ulin në detyrë, më pas ia rigjykojnë, e shpallin botërisht hajdut, duke e zhveshur nga rangu i priftit, me serinë finale, prifti hajdut është i biri i peshkopit martir”. Kulmi i kulmeve pa kufi.
Kjo edhe sikur të ishte e vërtetë, Janullatosi duhet ta kishte mbuluar nëse do kishte ndonjë grimë diplomacie brenda tij, se dashuri nuk po pretendon njeri. Por ai e ka filluar tashmë filmin makabër ndaj këtij kleriku, sepse me një komunikatë konfidenciale sinodi, e ka shpallur fajtor për bllokimin e rrogave, ndaj dënimi i tij është thjesht çështje kohe. Do pyesë dikush, po mirë, meqë ai është bir peshkopi, nuk dashka dënuar? Kisha duhet të ketë drejtësinë e saj, sigurisht, por këtë drejtësi ta aplikojë me dashuri dhe dhembshuri, nuk mund të përdorë forma të tilla që nxijnë historinë e një familjeje që iu përkushtua besimit edhe gjatë viteve që e paguaje me kokë, por kokën që kësaj familjeje nuk ia preu dot komunizmi, po ia pret ai Anastas Janullatosi dhe me prerjen e kokës së të birit, pret edhe kokën e të atit peshkop, që është edhe qëllimi i tij kryesor.
Sërish, theksoj se unë besoj se është i pafajshëm dhe po përdoret qëllimisht për të denigruar figurën e të atit, nga i pamëshirshmi Janullatos, por edhe kur e prezumova fajësinë e tij për qëllimin e këtij shkrimi, dënimi që po e pret është i padrejtë, pasi kisha nuk mund të dënojë me dy standarde. Ka edhe klerikë të tjerë që janë përfolur për abuzime me pronat dhe nuk janë zhveshur, të përfolur për moral dhe nuk janë zhveshur, të kapur me duar në paratë e kishës dhe nuk janë zhveshur. Përgjegjës për mbytjen e ndonjë fëmije dhe nuk janë zhveshur, shpifës dhe intrigantë, arrogantë dhe fodullë, dhe nuk janë zhveshur, të konvertuar dhe të infiltruar dhe bëhet çmos madje që të mbahen veshur.
Nga burimet e mia, nuk më rezulton asnjë i zhveshur, përveç rasteve kur janë zhveshur vetë me dëshirë se janë martuar apo u pëlqente më shumë jeta e botës së lirë, po kjo është punë e tyre, fenomeni i shkëputjes nga besimi është shumë i përhapur dhe i njohur në realitetin tonë gjithmonë e më sekular, ndaj dhe i paparagjykuar.
I vetmi dhe i pari rast zhveshjeje, që me shumë gjasa do të mbahet mend për zhveshjen më të turpshme të historisë moderne të KOASH, do të jetë zhveshja e një kleriku, bir i një peshkopi që i fali jetën kishës, me akuzën e vënies së një firme, që nuk dihet nëse është apo jo e tija. Por këtij kleriku nuk mund t’i falet gabimi, gjithmonë pasi e prezumuam fajtor, siç u është falur kategorive që përmenda më sipër, pasi ai ka bërë fajin që askush nga të mësipërmit s’e ka bërë, ai guxoi të jetë biri i një peshkopi të ndritur të historisë së vonë të ortodoksisë shqiptare, ndriçim i cili, do shuar me çdo kusht, pasi eklipson rrezikshëm ndriçimin e vetë Janullatosit.
Nuk dihet nëse shën Anastas Janullatosi i vetëshpallur, kur të vejë e ta takojë në qiell, si do t’ia shpjegojë peshkopit të Apollonisë, tashmë shenjt e martir, atë që i bëri të birit, vetëm si akt i shtyrë nga urrejtja që ndjente për të, për të birin, për kishën shqiptare, për shqipen e shqiptarët, apo për gjithë botën? Urrejtja, që ka qenë forca lëvizëse dhe energjia shtytëse drejt majave të karrierës së tij kishtare, që e mësoi nëpër oborret kishtare greke, të mentorëve të tij që i shërbenin juntës ushtarake të gjeneralëve, histori që do të shpaloset me durim në vijim të shkrimeve të mia. Kjo urrejtje patologjike e ka shtyrë Janullatosin të djegë e të zhbëjë këdo që ka tentuar t’i dalë përpara e t’i rrezikojë famën dhe adhurimin, nderimim apo lavdinë që ai ka kërkuar me çdo kusht prej bashkëpunëtorëve të tij, shumica prej të cilëve e kanë braktisur vetëm për këtë arsye.
Dhe në fund, nuk dihet si do ia shpjegojë vetë Zotit faktin adhurimin që i takon vetëm atij, ky ka synuar t’ia vjedhë, duke u munduar t’i zërë vendin, ku fronin e kishës shqiptare i përket Krishtit dhe shqiptarëve, e mbajti me thonj, pasi beson që i përket atij dhe askujt tjetër. Por në të gjitha planet që ka bërë, Janullatosi ka harruar atë që është më e rëndësishmja, që edhe diktatorët më të egër të historisë, nuk e shmangin dot, takimin e tyre me Zotin dhe me vetë historinë. Ora vjen…

 
Displaying 2 Comments
Have Your Say
 1. Sejdi Veseli thotë:

  Ky thundrak i Asfalisë i maskuar nen veladonin e njeriut të “zotit”, mirë po ‎na e benë. ‎‎Pasi që shteti shqiptar nuk pati, nuk po e ka guximin apo nuk ‎deshi në të kaluarën apo ‎‎nuk po donë as sot që t’i shpërblej, jo vetëm këtë ‎thundrak kundër shqiptarë, por edhe ‎‎ata që i solli nga Greqia, me titullin -‎person i padëshirueshëm-. Patjetër, kjo dhuratë do ‎‎të duhej të shoqërohej ‎me afatin e zbatimit-të menjëhershëm-, si dhe me urdhër-‎‎ndalesën e ‎përjetshme për të hyrë brenda territorit të shtetit shqiptar!‎

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)
 2. skender zogu thotë:

  Perjashtoni ket horrin Janullotasin se ka me na prishé keqé bashkimin toné fetaré.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(1) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...