Published On: 11 Shkurt, 2016

Analistët politikë: Protesta e 17 shkurtit synon emocionet

Protesta e ardhshme e Opozitës së Bashkuar do të mbahet më 17 shkurt, në 8 vjetorin e shpalljes së Pavarësisë së Kosovës.

Për veprimin e kombinuar politik të Lëvizjes VETËVENDOSJE! me angazhim institucional dhe protesta, për Klan Kosovën flasin analistët politikë Halil Matoshi dhe Astrit Gashi.

Matoshi thotë se ekziston një qëllim i caktuar pse Lëvizja VETËVENDOSJE! proteston në ditë të rëndësishme.

“Datat që Lëvizja VETËVENDOSJE! i zgjedh për të protestuar janë kryesisht data që evokojnë ose histori lavdie ose dhembje, që t’i sensibilizojë më lehtë turmat për t’iu bashkëngjitur”.

“Kjo Lëvizje mësyn realizimin e një revolucioni popullor, pra jo vetëm ndërrimin e pushtetit por edhe të sistemit politik”.

halil-matoshi-sot-jam-me-l-euml-vizjen-vet-euml-vendosje_hd

Edhe Gashi pajtohet se shënjestrimi i emocionalitetit tek qytetarët është qëllimi i këtyre përzgjedhjeve.

“Opozita synon të ngjallë emocion tek qytetarët përmes thirrjes së protestave në data të shënuara”.

“Unë nuk abonohem në këso simbolikash. Madje, mendoj që janë të gabueshme. Sidoqoftë, opozita, por edhe cilido, ka të drejtë t’i shfrytëzojë këto momente të shënuara”.

Astrit Gashi
Astrit Gashi

“Por, opozita gjithashtu duhet të jetë e vetëdijshme për peshën emotive që kanë ato tek qytetari – dhe të jetë e kujdesshme që me veprim të mos shkaktojë irritim dhe pakënaqësi”.

Protestat e 17 shkurtit Matoshi i parashikon të qeta.

“Kur i kemi parasysh deklarimet e liderëve të AAK-së dhe NISMA-s për Kosovën, Haradinaj dhe Limaj, se ata nuk do të jenë pjesë e protestave të dhunshme, besohet se me 17 shkurt nuk do të ketë dhunë, por protestë qytetare”.

Mirëpo, Gashi thotë se pjesa e dhunës as që duhet të diskutohet pasi ajo nuk ka vend në ditë feste.

“Unë shpresoj që kjo fare të mos jetë tema që duhet ta diskutojmë. Më 17 shkurt kemi ditën e lindjes së shtetit dhe çdo aktivitet, edhe ai protestues, duhet ta ketë një qëllim: ngritjen vetëdijes për forcimin dhe ndërtimin e shtetit – që sot po ecën ngadalë dhe është e shkelur nga vetëdija e vjedhjes dhe shkatërrimit të shtetit. Nuk ka vend për dhunë e viktima, por për porosi e insistim që Kosovën ta bëjmë”.

Matoshi: Kurti iu rikthye revolucionaritetit

Gashi: Ai është politikan dhe intelektual

Albin Kurti ka vend të posaçëm në profilizimin e Lëvizjes VETËVENDOSJE!

Sipas Matoshit, “Albin Kurti më 2014 me bllokun V-LAN ishte shumë më afër një lideri të moderuar, ndërsa pas prishjes së këtij blloku dhe krijimit të Qeverisë së koalicionit PDK-LDK, ai sërish u është rikthyer metodave revolucionare”.

Albin Kurti

Ndërsa Gashi thotë se demonstratat e vitit 1997 e përcaktuan këtë qasje të Kurtit.

“Demonstratat e studentëve janë ato që ngritën Albin Kurtin në një protestues dhe kjo rrugë e tij po vazhdon ”.

“Kurti, megjithatë, nuk është vetëm një protestues, por edhe një politikan që i ka të mirat dhe të metat e tij, si dhe një intelektual po ashtu”.

“Unë shpresoj që Kosova shpejt do ta arrijë stadin kur Kurti do të jetë më pak në protesta, e më shumë në katedra”.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...