Published On: 30 Maj, 2016

Ambasadorja gjermane Viets: Të hyrat nga diaspora 600-700 milionë euro të investohen

Diaspora ka qenë dhe vazhdon të mbetet e një rëndësie të veçantë për zhvillimin ekonomik të Kosovës.

Kështu u tha në konferencën “Diaspora-investimet dhe punësimi” që po mbahet në Prishtinë. Vendi ynë për çdo vit pranon nga 600 deri 700 milionë euro nga mërgata dhe sipas folësve në këtë konferencë këto mjete duhet edhe të kanalizohen në investime në Kosovë.

Kryetari i Odës Ekonomike Gjermane, Samir Krasniqi ka ftuar investitorët nga diaspora ta shfrytëzojnë potencialin e vendit, duke sjell edhe partnerët e tyre afarist të investojnë në Kosovë. Sipas tij, Kosova ka nevojë për investime, dhe ka nevojë për një zhvillim më të hovshëm ekonomik

“Ju ftoj juve që keni ardhur nga Gjermania, Austria dhe Zvicra të na bashkëngjiteni në tregun e Kosovës, të shfrytëzoni potencialet e vendit dhe të investoni. Në të njëjtën kohë ju ftoi që të sjellin partnerët tuaj afarist të investojnë në Kosovë. Kosova ka nevojë për investime, Kosova ka nevojë për nja zhvillim më të hovshëm ekonomik”, tha Krasniqi.

Duke folur në emër të kryeministrit Isa Mustafa, ministrja e Tregtisë dhe Industrisë, Hykmete Bajrami theksoi se diaspora ka dhënë kontribut në të gjitha kohërat në historinë e hershme dhe të vonshme dhe të tanishme të Kosovës dhe ka vullnetin që ta ndihmojë ende.

Ajo tha se Qeveria e Kosovës ka punuar me vendosmëri këto ditë prej marrjes së mandatit në zbatimin e reformave strukturore, të cilat burojnë nga programi qeveritar dhe në fokus ka krijimin e një mjedisi më të përshtatshëm të investimeve, të cilat do të inkurajojnë rritjen e investimeve dhe krijimin e vendeve të reja të punës.

Ministrja Bajrami ftoi investitorët të cilët ballafaqohen me çfarëdo lloj barriere apo sfide që të kërkojnë ndihmën e të gjitha Ministrive të kësaj Qeverie, ku sipas saj, këto sfida dhe Kosova të mos mbetet peng i individëve të cilët nuk e dëshirojnë zhvillimin dhe prosperitetin e vendit , por kujdesen më shumë për xhepat e tyre.

“Ne në këtë kuadër jemi plotësisht të vetëdijesohem për rolin që ka diaspora dhe pikërisht për këtë sot këtu në emër të kryeministrit dhe qeverisë së Kosovës, zotohemi që për çfarëdo problemi apo sfide që ju mund ta keni mund të trokisni në të gjitha dyert e ministrive tona përkatëse në mënyrë që ne së bashku t’i ballafaqojmë këto sfida dhe vendin ynë të mos mbetet peng i individëve të cilët nuk e dëshirojnë zhvillimin dhe prosperitetin e vendit tonë., mirëpo kujdesen me shumë për xhepat e tyre”, tha ministrja Bajrami.

Ambasadorja e Gjermanisë në Kosovë, Angelika Viets çmoi lart kontributin e diasporës për Kosovën e cila tha me të hyrat vjetore nga diaspora nga 600 deri 700 milionë euro ka rëndësi të madhe për ekonominë e Kosovës, por ajo kërkoi vëmendje më të shtuara që këto mjete nga mërgata të investohen dhe të krijohen vende të reja të punës.

Viets theksoi se pjesë e problemi është se ekonomia e Kosovës varet nga konsumi e jo nga investimet. Mjedisi biznesor është i vështirë dhe nuk ka garanci për investime. Sipas saj, më shumë se gjysma e fuqisë punëtore është jo aktive dhe Kosova po dështon të gjenerojë punësime të reja

“Rritja ekonomike në dy -tri vitet e ardhme do të jetë diku 4 përqind sipas vlerësimit të FMN-së. Pjesë e problemit është se ekonomia e Kosovës varet nga konsumi e jo nga investimet. Mjedisi biznesor është i vështirë dhe nuk ka garancinë për investime. Më shumë se gjysma e fuqisë punëtore është jo aktive dhe Kosova po dështon të gjenerojë punësime të reja”, tha ambasadorja Viets.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...