Published On: 6 Tetor, 2016

Ambasadorë apo governatorë?!


Dr. Lavdosh Ahmetaj

Nëse sjellim ndërmend ditët e nxehta të korrikut kur ambasadorët Donald Lu dhe Romana Vllahutin ecejaknin sa në njërën seli partie në tjetrën, e sa në një institucion të shtetit shqiptar në tjetrin, e ora-orës shfaqeshin para ekraneve të televizorit me deklarata, sugjerime e vërejtje, natyrshëm që të lindin pikëpyetje të përligjura mbi funksionin apo përgjegjësinë reale që mbartin mbi vete. Më tepër se ambasadorë, ata u ngjanin governatorëve të kolonive që përpiqeshin të sillnin rregull e të pajtonin kryetarët e fiseve indigjene në luftë të përhershme me njëri-tjetrin për mbarëvajtjen e brendshme të vendit. Aspak detyrë funksionale kjo për një ambasador që përfaqëson interesat e një shteti tjetër apo bashkësie shtetesh në një vend sovran, të pavarur, konstitucional etj. etj., siç ka statusin e sanksionuar ndërkombëtarisht Republika e Shqipërisë.

Në parantezë, e njëjta dukuri ngjet edhe në Republikën e re të Kosovës (domethënë përsëri në një entitet shtetëror shqiptar!), por aty mund të “arsyetohet” me statusin ende të pakonfirmuar unanimisht në arenën ndërkombëtare, si dhe me nevojën e instruktimit për një shtet të sapo zënë fill dhe që gjithçka është detyruar ta ngrejë nga e para. Ajo çka i bashkon megjithatë këto dy republika është ndër të tjera edhe profili governativ i ambasadorëve të huaj.

Ky tejkalim statusi dhe kompetencash i disa nëpunësve të shërbimit diplomatik të shteteve të tjerë, në një vend normal, me institucione të përgjegjshme shtetërore e politike dhe me vetëdije e dinjitet statist, do të përbënte një skandal të bujshëm si dhe shkak për të vënë në dyshim sovranitetin dhe integritetin e këtij shteti. Kjo edhe sikur të ishte një rast sporadik apo i diktuar nga rrethana e koniuktura të çastit. Por në Shqipëri kjo është kthyer në një normë permanente dhe nuk përbën më as çudi dhe nuk ngjall më as indinjatë e as reagim. Madje nga vijueshmëria dhe kohëzgjatja duket si një proces i natyrshëm dhe jeta politike e sociale e vendit është ambjentuar me këtë dukuri, aq sa po të ndërpritej apo të zbehej, do të dukej një anormalitet.

Pra ambasadorët në Shqipëri kundrohen si governatorë, ndërsa politikanët e zgjedhur vendorë si instrumentë administrues të institucioneve të mbikqyrur nga këta governatorë realë. Të tillë që nga koha e Rajersonit, Zhak Forit, Paolo Forestit, Mariza Linos e me radhë, aq sa tregohet edhe një anekdotë në lidhje me qeverinë e vitit 1997: – Kur dikë e lajmëruan se e kishin emëruar ministër drejtësie, ai mori vrapin drejt e në ambasadën amerikane për të pyetur nëse ishte e vërtetë, por atje i thanë “Po, po je emëruar, po shko se vulën ia kemi lënë Mejdanit”. Apo nëse zbresim më herët në kohë, modeli Çuvahin (ambasadori sovjetik i dikurshëm) përsëritet e përsëritet pambarimisht, a thua se kërkojmë me çdo kusht të vërtetojmë tezën e kahershme se “shqiptarët nuk kanë aftësi shtetformuese e vetëqeverisëse”.

Pra, ambasadorët (kuptohet, ata të shteteve më të fuqishëm, por nuk përjashtohen edhe të tjerë, si rasti i ambasadorëve grekë hera-herës) na shfaqen gjithherët në cilësinë e governatorëve, një atribut aspak i qenësishëm për statusin e tyre. E megjithatë kjo as i stigmatizon e as i fajëson ata, pasi të tilla kushte i krijojmë vetë dhe të tilla atribute u japim ne vetë. Një nëpunës i shërbimit diplomatik amerikan, italian apo edhe europian (BE), që kur zbret në vendin e tij ndoshta i hypën tramvajit apo pret pensionin si qytetar i zakonshëm i vendit të vet, në Shqipëri mvishet me një aureolë gati-gati sundimtare, e pse jo me raste edhe u ngrihen buste (nuk kemi dëgjuar ende t’u këndohet ndonjë polifoni apo rapsodi me çifteli, por kjo nuk përbën ndonjë habi edhe po të ndodhë!).

Natyrshëm që justifikimi është gati, ata përfaqësojnë fuqi të mëdha me të cilat “ne duam partneritet”, “aspirojmë integrim”, “kërkojmë mbështetje dhe bashkëpunim” etj. etj. Por pikërisht ky justifikim nxjerr zbuluar handikapin që zhvillohet në këtë drejtim. Në asnjë manual të së drejtës e marrëdhënieve ndërkombëtare nuk thuhet se partneriteti është kolonizim, se integrimi në një bashkësi shtetesh është kooperativizim, se bashkëpunimi mes shteteve është governatoriat i njërit mbi tjetrin. E as në zhargonin politik e propagandistik të këtyre 25 viteve nuk gjenden të tilla orientime, ndërsa në praktikën politike po, duke krijuar edhe një mendësi shoqërore që derivon prej kësaj.

Përsëri themi se nuk mund të fajësohen ambasadorët e huaj për atributin që marrin në Shqipëri duke kapërcyer tejmase statusin (apo ndoshta duke e zhvilluar funksionin e tyre të përfaqësuesit të shteteve respektive në një model kreativ e në rrethana specifike!). Ata nuk mund ta çonin nëpër mend e as të tentonin për një atribut të tillë governativ, nëse:

-Institucionet e shtetit shqiptar do të ishin në lartësinë e detyrës së tyre dhe do të ruanin konturet e institucioneve të një shteti që funksionon konstitucionalisht si mishërim juridik i shoqërisë së vet.

– Shqipërisë nuk do t’i caktonin “detyra shtëpie” si nxënësve harrakatë nga mësuesit kujdestarë, por institucionet do të kryenin detyrën dhe do të mbanin përgjegjësinë e tyre karshi vetë shoqërisë së cilës i përkasin. “Detyrat e shtëpisë” ato i kanë marrë përsipër përpara shoqërisë shqiptare dhe duhet të përgjigjen para saj. Nëse këto “detyra” janë obligim vetëm para të huajve, institucionet shqiptare kanë dalë totalisht prej funksionit të tyre dhe parimisht janë thjeshtë instrumentë të interesave të palëve të huaja, qofshin këta edhe më dashamirët.

– Shtetarët dhe politikanët shqiptarë do të ishin të përgjegjshëm për statusin e tyre të përfaqësuesve të një shteti sovran, të pavarur dhe integral.

– Marrëdhëniet e shtetit shqiptar me shtetet e tyre respektive do të zhvilloheshin në raportet e dinjitetit dhe partneritetit të ndërsjellë, edhe në kushtet e pabarazisë së potencialeve përkatëse.

– Detyra e tyre normale funksionale do të ishte të përfaqësonin, mbronin dhe zhvillonin interesat e shteteve dhe të shtetasve të tyre në territorin e Republikës së Shqipërisë, si dhe të krijonin kushtet e duhura për marrëdhënie institucionale me shtetin shqiptar.

Por, këta ambasadorë ngarkohen me të drejtë prej shteteve të tyre me detyra specifike, herë kontrolluese, herë diktuese e herë edhe governative, pasi:

– Shqipëria në këtë çerek shekulli politikisht nuk paraqet një unitet shtetëror të mirëfilltë, çka krijon turbullira dhe shqetësim për vetë interesat strategjike e politike të shteteve të tyre.

– Shqipëria politikisht është një faktor që realisht nuk përbën rrezik për destabilitet rajonal pasi nuk ka formuluar ende një strategji kombëtare apo shtetërore ekspansive që mund të sillte rrjedhoja, por paraqet potencial të kurdohershëm për destabilitet të brendshëm, për vetë strukturën politike të dalë prej funksionit të vet.

– Shtetarët dhe politikanët shqiptarë vuajnë thekshëm nga papërgjegjshmëria dhe mungesa e vetëdijes politike për misionin real që iu takon e kanë marrë përsipër ta kryejnë. Më tepër se të zgjedhur për të qeverisur një shoqëri, ata shfaqen si sekserë të paskrupullt për të nxjerrë në ankand çdo potencial e çdo vlerë të kësaj shoqërie, duke përvetësuar çka munden për vete.

– Njësoj me intrigat e bejlerëve krahinarë të perandorisë osmane, që merrnin rrugën për në Stamboll për “t’ia futur njëri-tjetrit” para Divanit perandorak e për të përfituar privilegje prej tij në kurriz të konkurrentëve, ashtu edhe politikanët e sotëm paraqiten në Bruksel, Uashington e gjetkë, duke anatemuar kundërshtarët politikë, duke u ankuar për ta, duke lobuar kundër tyre jashtë, duke intriguar me të gjitha mënyrat e mjetet (e ligjshme e të paligjshme) për t’i rrënuar ata. Kur nuk shkojnë deri atje, u bien dyerve të ambasadave për t’u ankuar si ata fëmijët që bërtasin në klasë: “O zysh, Edi më gjuajti me shkumës!”. E njëlloj si Porta e Lartë që niste emisarë për të zgjidhur grindjet banale të bejlerëve vendorë, për të vënë rregull në provincë, herë-herë edhe për të qeverisur për ca kohë deri sa ata të binin në ujdi e “të rrinin urtë”, Brukseli e Uashingtoni ngarkojnë ambasadorët e tyre të pajtojnë e të urtojnë bejlerët e sotëm partiakë, e meqë këta të okupuar me zënkat e tyre nuk qeverisin dot vendin të cilit i kanë dalë për zot, ata ambasadorë marrin hera-herës edhe detyrat governative…

Realisht ambasadorët aktualë të SHBA e BE, Lu e Vllahutin, duhet të kritikohen në fakt jo pse janë shfaqur si governatorë, por se nuk po e kryejnë me vendosmërinë dhe energjinë e duhur atë detyrë, duke ruajtur nganjëherë fasadën e drtyrës së tyre funksionale. Siç duket janë tepër të butë e të papërvojë në intrigat ballkanike…

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...