Published On: 17 Qershor, 2016

Ali Pasha u vra me tradhtinë e homoseksualit Pukëvili

  • Ali Pasha burrështetasi që për herë të parë dërgoi shqiptarë të shkolloheshin jashtë vendit, në perëndim.

Roland Qafoku
Dr. Irakli Koçollari: Personalisht jam që të kthehet koka e Ali Pashës. Kam qenë në atë varr dhe e di ku është ekzaktësisht, ku ndodhet ai varr së bashku me dy djemtë e Ali Pashës dhe nipin e tij. Koka e tij është transportuar nga Janina për në Stamboll, e mbajtur nën dëborë dhe ajo u ekspozua për sulltanin dhe diplomatët e huaj. Si zakon ishte që koka e atyre që kishin prerë në besë Perandorinë u lihej qenve ta shqyenin, por në kohën kur mbaruan ditët e ekspozimit të kokës, një dervish, mik i familjes së Ali Pashës, ka shkuar dhe ia ka kërkuar për ta varrosur.

Cili është roli i shkrimtarit të njohur francez, Pukëvil në përshkrimin e figurës së Ali Pashës?

Dr. Irakli Koçollari: Pukëvili ishte konsull dhe agjent i Perandorit Bonapart, madje ai ishte edhe një ndër organizatorët deri në përmbysjen dhe vrasjen e Ali Pashës dhe këto i kam të vërtetuara në dokumente të ndryshme për Pukëvilin.

Përse thonin që Ali Pasha qëndronte me Bonapartin si tigri me luanin?

Dr. Irakli Koçollari: Këtë e thotë Hygo, i cili ka parë vlerat dhe antivlerat e të dy figurave dhe nëse citoj me saktë, ai thotë: “Ali Pasha rri përballë Bonapartit, si pantera me luanin, ata ngjajnë me njëri-tjetrin si dy pika uji, sepse të dy e filluan karrierën nga hiçi dhe u ngjitën deri në majat e perandorëve. Të dy ngritën në hierarkinë e perandorisë, fisin e tyre. Gjithashtu, edhe Bonaparti, edhe Ali Pasha ngritën perandori, por ky i dyti ngriti perandori brenda perandorisë”.
Si ishte raporti i Ali Pashës me gruan e tij, Vasiliqinë, sa vjeç ishte Pashai kur u martua me këtë vajzë të re?
Ali Pasha ishte rreth të 60-ve, ndërsa ajo ishte 16 vjeç, pra diferenca e tyre ishte rreth 40 vite.

Ç’ishte kjo dashuri, pasi të tilla diferenca përbëjnë lajm edhe sot?

Dr. Irakli Koçollari: Në atë kohë, Ali Pashës i kishte vdekur gruaja e tij e parë. Ndërkohë që ishte duke shkuar në një fshat të Çamërisë për një aksion policor në kohën që bëhen arrestime, shkëputet një vajzë, e cila kishte lidhje të afërta me të arrestuarit. Kjo ishte Vasiliqia, një vajzë shqiptare ortodokse, e cila mbiemrin e vajzërisë e ka Kondakçi. Vasiliqia i shkon Pashait dhe i kërkon që ai të falë një nga të arrestuarit. Një autor francez dhe një tregtar venedikas e përshkruajnë këtë moment më mirë. Kur Aliu e pyet se çfarë lidhje kishte me personin që kërkonte të falej, Vasiliqia ndërron temë dhe si e magjepsur i thotë: “Qenke shumë i bukur, Pasha!”.

A ishte Vasiliqia pika më e dobët e Ali Pashait?

Dr. Irakli Koçollari: Është e vërtetë që ajo ka qenë një pikë e dobët për Pashain, por ai nuk ka gabuar duke iu përkushtuar asaj pa fund, sepse vetë Vasiliqia ka qenë shumë e përkushtuar ndaj Pashait dhe e tregoi atë deri pas vdekjes së tij, duke mos u martuar kurrë më.

A është e vërtetë që Ali Pasha, në kuadër të formimit të shtetit të ri shqiptar, dërgoi të rinj shqiptarë të studionin jashtë, dhe një ndër ta ishte edhe krijuesi i alfabetit, Naum Veqilharxhi?

Dr. Irakli Koçollari: Po, është e vërtetë që Ali Pasha ka qenë i pari shqiptar që ka dërguar me fondet e thesarit të tij të rinj jashtë me studime. Unë nuk kam një listë të tyre, ndaj dhe nuk mund të them nëse ka qenë Veqilharxhi, por e di që kanë qenë rreth 30 veta.
Aleksandër Duma në romanin e tij thotë se Ali Pasha ishte homoseksual, a është e vërtetë kjo?

Dr. Irakli Koçollari: Jo aspak, romani i tij është një punë krijuese dhe ai ka të drejtë të thotë ç’të dojë.

Si e vërtetoni ju këtë?

Dr. Irakli Koçollari: Nuk ka asnjë autor bashkëkohës i tij, apo edhe kundërshtar i tij që të thotë këtë. Edhe Pukëvili që ishte kundërshtari më i madh i shqiptarëve, dhe i bën ata të gjithë perversë, nuk arrin ta thotë këtë, edhe pse ai vetë ishte homoseksual. Fund – Përgatiti SHQIPTARI.EU

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...