Published On: 14 Prill, 2016

Albona Liburne në Kroaci

  • “Të mbrosh çështjen kombëtare në opinion përmes mediave, kur të cenojnë integritetin, territorin e kombit, të mohojnë gjuhën apo historinë dhe kulturën e të parëve, është atdhetari dhe asnjëherë nacionalizëm”.

Fahri Xharra

“Në jetën e një populli a të një bashkësie, sado të ketë pasur trysni gjuhësore, kulturore, fetare, ekonomike etj., gjithmonë gjenden disa shenja të fshehura thellë në gjenin e tij, të cilat reagojnë sa herë rrezikohet humbja e kufirit të fundit të identitetit kombëtar. Ato shfaqen zakonisht si kujtesë e strehuar thellë në ndërdijen e çdo individi dhe njëkohësisht mbrenda kolektivitetit, prandaj kuptohen si përbërës të etnolinguistikës, por në thelb do të duhej të studioheshin brenda psikolinguistikës” – thotë Antonio Belushi.

Por në rastin e qytetit Albona nuk e gjeta “kujtesën e strehuar thellë në ndërdijen e çdo individi dhe njëkohësisht mbrenda kolektivitetit”. Ishte harruar, ishte avulluar nga historia.
Në shkrimin tim për Keltët-pellazg (së shpejti para jush) hasa në këtë fjali: “The Celts ëere basically lost to the ëinds of time as the Romans took over Europe in the 400’s and 500’s.”

Pra, edhe Albona Liburne humbi në erërat e kohës pasi që Romakët e pushtuan Adriatikun. Sot ajo quhet Labin (kroatisht) (in croato Labin, in veneto Albona, in tedesco Labin, desueto Tüberg) dhe vetëm reliket ilire-liburne që janë shumë të rralla e vërtetojnë kohën e shkuar.

Albona është modeli më i mirë i konservimit në Istria i një trashëgimie të formuar nga banorët antik gjatë shekujve. Qyteti është në bregun jug-lindor të Istrias, nja 3 km larg detit. Qyteti aktual Labini përbëhet nga Piedoalbona (Podlabin), Arsia (kroatisht Raša), dhe Porto Albona.

Një ngjashmëri e habitshme dhe shumë e papritur pjesëza Arsia, pra kroatisht Rasha, ju kujton ndonjë qytet tjetër me këtë emër gati të njëjtë? Po, Arsa apo Rashka që i thonë serbët. Të mendojmë një çikë; Arsia në bregetin liburn të Koroacisë dhe Arsa dardane në tokën e sotme serbe!
Nejse, i humbur në mospasjen e shënimeve arkivore për Albonen Liburne, m`u desh të kënaqem me shënime italiane të Labinit të sotëm.

Labini, gjegjësisht Albona përbehët nga 18 vendbanime me këta emra: Albona (Labin), Bartici (Bartići)
Becici (Bečići), Cappelletta (Kapelica), Crainzi (Kranjci), Fratta (Presika), Gondali (Gondolići), Glussici (Gora Glušići), Marcegliani (Marceljani), Montagna (Breg), Porto Albona (Rabac), Porto Lungo (Duga Luka), Ripenda Cossi (Ripenda Kosi), Ripenda Carso (Ripenda Kras), Ripenda Verbanzio (Ripenda Verbanci), Rogozzana (Rogočana), Salaco (Salakovci), Vines (Vinež). (Rabac ëas knoën as a fishing village and today as a tourist destination but historically ëas a Liburnian settlement. Around Rabac various prehistoric hill fort settlements ëere located such as: St. Gallo, Labin and Cunzi.)

Kur do të kemi misione si të At` Antonio Bellushit në ish vendet ilirike që të gjejmë gjurmët tona?

Gjakovë, 13.04.16

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...