Published On: 1 Mars, 2016

Albin, ne e duam Amerikën…!!!

OPINION

Shkruan: Faton MEHMETI

Teksa një grup qytetarësh diskutonin për raportet amerikano-kosovare me shkas deklaratat e ambasadorit Greg DelaWie, ish lideri i Lëvizjes Vetëvendosje, Albin Kurti u ka thënë drejtuesve se ” Nuk mendoj se shqiptarët i dojnë amerikanët, as Amerikën por mendoj që shqiptarët më shumë e kanë njëfar ankthi të mundësisë së braktisjes nga Amerika sesa që e dojnë Amerikën”, Kjo retorikë antiamerikane në fakt vjen si një befasi e madhe për opinionin publik vendas, por edhe për mbarë komunitetin ndërkombëtar, pasi SHBA-ja ka luajtur një rol kyç në çlirimin e Kosovës, shpalljen e pavarësisë dhe ndërtimin e shtetit dhe po na ndihmon fuqimisht në forcimin e subjektivitetit ndërkombëtar dhe në zhvillimin e ekonomisë dhe demokracisë së Republikës së Kosovës. Deklarata e Albinit nuk korrespodon me të vërtetën, pasi Shqiptarët rradhitën në vendin e parë në botë përsa i përket vlerësimit pozitiv që kanë për Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Ne, shqiptarët, që prej shembjes së regjimeve komuniste kemi një orientim gjeostrategjik të palëkundur drejt SHBA-së dhe Perëndimit. Një nga tmerret e pafalshme të diktaturës staliniste të Hoxhës, ishte zhvendosja e Shqipërisë në Lindje.
Lindja për shqiptarët është robëri dhe varfëri, Shqipëria për sa kohë u orientua drejt Lindjes ka qenë një burg i madh për shqiptarët, por edhe Kosova pa ndihmën e Amerikës sot do të ishte popull refugjatësh.
Antiamerikanizmi nuk është gjë e re në Europë, edhe pse jo në nivele të arta ai vazhdon të jetë i pranishëm në vendet e demokratizuara e të përkrahura nga tri ekstreme ideologjike. Së pari, islami radikal që lirinë e SHBA-së e sheh si vepër të djallit, së dyti, e majta ekstreme e sheh SHBA-në si simbol të ekonomisë së tregut, lirisë e demokracisë, dhe së treti, e djathta ekstreme nuk e do qëndrimin antikolonialist të SHBA-së, e cila mundësoi shembjen e perandorive evropiane.
Sot në Kosovë, kur flitet për antiamerikanizëm, nuk bëhet fjalë vetëm për një urrejtje që po ndillet ndaj SHBA-së apo politikave të jashtme të këtij vendi, por për sulm ndaj vlerave universale që ky vend përfaqëson si liria, ekonomia e tregut, demokracia, sundimi i ligjit, konstitucionalizmi dhe ndarja e pushteteve etj.
Populli i Kosovës synon të ndërtoj vlerat e saj mbi ato amerikane, dhe çdo njeri që është kundër Amerikës nuk mund të përfaqësoj popullin shqiptar. Albini nëse synon të bëhet kryeministër një ditë, të ndryshoj kursin e tij ndaj Amerikës, ndryshe populli sdo e mbështet asnjëherë pasi Ne, e duam Amerikën…!!!

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...