Published On: 24 Maj, 2016

Aktiviteti sizmik shkundë rajonet e Maqedonisë

Mehmet Latifi-INA

Në regjionin e Maqedonisë ka pasë një sërë tërmetesh, prej të cilëve sipas rrjetit telemetric të matjeve në Institutin sizmologjik të Malit të Zi, rezulton se tërmeti i datës 21 maj në ora 18.41, ka qënë me magnitudë prej ML 4.9 ballë sipas shkallës së Richterit, ose shkallës makrisizmike  MSC-VI-VII, njofton agjencia e lajmeve INA.

Epiqendra e ishte në lokacionin e pozitës dhe koordinatave gjeografike lindje-perëndim  41.163˚N dhe veri-jug  21.036˚E, me një thellësi të hipoqendrës prej 12 km, që ndodhet 21 km në lindje nga Ohri dhe  me status tërmetor “A” si dhe me zbrastësi azimutale prej 52.4˚.

Sipas Dragana Çernih, nga Opservatori sizmologjik pranë Fakultetit të shkencave matematiko-natyrore në Shkup, një seri e tërmeteve është regjistruar në Maqedoni, me epiqendër 90 km në jugperëndim të Shkupit, në lokacionin e maleve Ilin dhe Plaken, por thekson se thëllësia e hipoqendrës është 15 km. Këto tërmete janë ndier pothuajse në gjithë Maqedoninë.

“Tre nga këta tërmete janë dëgjuar në: ora 18.33 me magnitudë prej 4.7 ballë të shkallës së Richterit, dhe kanë pasuar tërmeti me magnitudë prej 4.8 ballë të shkallës së Richterit në ora 18.41. Të dy këta tërmete janë dëgjuar në epiqendër me ntensitet të shkallës së VI Makrosizmike europiane MSC-1998. Me këtë intensitet tërmeti është ndier në Ohër, Strugë, Prilep, Manastir dhe Dibër, ndërsa për një shkallë më të ulët makrosizmike europiane MSC-1998- pra në shkallën e V janë dëgjuar në Gostivar, Tetovë, Shkup, Veles, por edhe në shtetet fqinjë, Shqipëri, Kosovë, Greqi, Bullgari e deri në Mal të Zi, por me shkallë graduale më të ulët.

Nga këto tërmete, për fat të mirë nuk ka pasë pasoja në njerëz dhe  nuk janë shënuar dëme të theksuara, edhe pse sipas intensitetit, aplitudave dhe izoseisteve të këtij tërmeti, ky tërmet, me këtë intensitet ka mundur të shkaktojë edhe dëme material.

Vlen të theksohet se këto tërmete janë sipas parashikimeve të ekspertëve të shkecës së sizmologjisë, që vlerësojnë se nuk priten tërmete më gtë fuqishme nga këto të ditëve të fundit në këtë rajon epiqëndror dhe sipas tyre, asnjë tërmet nuk mund të jetë me magnitudë më të rrezikshme nga vetë shkëputjet tektonik.

Poashtu, duhet theksuar se këto tërmete  nuk janë pasojë e reshjeve të pandërprera, sepse ujërat mund të depërtojnë  në thellësi që mund të gjenerojnë tërmete, duke pasë parasysh se ujërat nga reshjet mund të depërtojnë deri në një thellësi prej afro 1 km, ndërsa epiqendrat e tërmeteve janë mbi 10 km, që është pothuajse 10 herë më shumë.

Megjithate, duhet shtuar se në Maqedoni, disa rajone janë më të ndieshme dhe me prohabilitet më të madh-mundësi më të madhe të tronditjeve të tokës, ku intensiteti mund të arrijë – të priten tërmete me magnitudë prej 7-7.5 ballë të shkallës së Richterit, ose e barabartë me  shkallën e X  të shkallës makrosizmike europiane (MSK-64).

Rajonë të tilla pos pjesës së rajonit Ohër-Strugë-Dibër, që ndodhet ndërmjet dy pllakave tektonike, është edhe rajoni kufitar me Bullgarinë si dhe rajoni i Shkupit, ku pikërisht kalon pllaka dhe plasaritja tektonike e cila bashkohet me pllakat dhe plasaritjen tektonike në pjesën e Kosovës, pllaka dhe plasaritje që shtrihen nga baseni i Ohrit që sipas ekspertëve, konsiderohet pllakë neotektonike.

Rreziku nga tërmetet në rajonin e Ballkanit megjithatë egziston

Është periudhë e aktiviteteve sizmike dhe për këtë arsye ditëve të fundit rajonin e Ballkanit e kanë goditur një sërë tërmetesh të ndryshme, që më së miri dëshmon për një aktivitet sizmik në një hapsirë relativisht të gjërë me disa vatra tërmetore rajonale. Pos tjerash, tërmeti ka goditur para disa kohëve edhe rajonin Slloveni-Kroaci, më konkretisht rajonin e Zagrebit e rrethinën- pikërisht ku në afërsi ndodhet qyteza Krshko, ku është edhe një central bërthamor elektrik që pa dyshim shkakton edhe frikë e panikë për popullatën në afërsi por edhe më gjërë.

Natyrisht se për shkak të këtij tërmeti edhe është shtruar pyetja se a ka rrezik për ndonjë havari ose shpërthim në këtë central bërthamor në Krshko, duke e krahasuar me Çernobilin? Sa është centrali bërthamor në Krshko i sigurtë dhe sa jemi ne të sigurtë nga ndonjë havari ose shpërthim eventual të Krshkos?

Gati para një viti, u shënuan disa tërmete në Shqipëri dhe disa rajone tjera. Prandaj,  duhet sqaruar serinë e tërmeteve që goditën rajonin nga Shqipëria, përmes baseneve në Kroaci e deri në Slloveni. Bëhet fjalë për disa tërmete në një interval kohor relativisht të shkurtër, që në një mënyrë flet vetëvetiu se i tërë rajoni i Ballkanit ka një aktivitet të theksuar sizmik dhe kuptohet se në aspektin sizmik rajoni është rrezikuar. Mirëpo, në bazë të informacioneve nga rajoni, këto tërmete nuk kanë ndonjë lidhshmëri mes vete dhe nuk janë gjeneruar në mënyrë zinxhirore, të ashtuquajturit “system domino”,  por, vetë afërsia e tyre, afërsia e vatrave ku kanë gjeneruar tërmetet flet se është përfshirë tërë Ballkani, nga jugu e deri në veri.

Zakonisht flitet që pas ndonjë goditje të lehtë pason goditja më e fuqishme, por kjo nuk do të thotë se gjithnjë është ashtu. Në të shumtën e rasteve ndodhë e kundërta-fillon me goditjen e fuqushme dhe pasgoditjet janë me intensitet dhe me manjitudë më të ulët, por ama, kjo nuk është ndonjë rregull, sepse tek tërmetet nuk ka rregulla dhe në mënyrë apsolute tërmetet nuk mund të parashikohen se kur do të godasin, por eventualisht mund të parashikohen rajonet kumund të goditen nga tërmeti, e në mënyrë të posaçme ato tërmete që mund të jenë me manjitudë  të lartë, pra tërmete të fuqishme.

Shikuar nga hartat sizmike të pllakave tektonike dhe neotektinike, rajoni Gjilan-Viti; rajoni i Ulqin-Shkodër; Elbasan-Dibër-Bulqizë-Tiranë, rajoni i Dubrovnikut, por edhe rajoni i Zagrebit, rajoni i Rashkës e Kopaonikut në Serbi,  janë rajone, janë basene sizmike,  bëhet fjalë për rajone me rrezik sizmik ku supozohet se mund të goditennga tërmete më të fuqishme. Pra, rajoni i Ballkanit është i njohur për nga lëvizjet e shumta dhe të shpeshta tektonike, me pasoja tragjike. Dhe pikërisht në rajonin tonë, ekspertët vlerësojnë dhe parashohin lëkundje të tokës-tërmete, dhe gokësima të tjera tokësore, në një periudhë të papërcaktuar kohore. Maqedonia, Kosova dhe Shqipëria, së bashku me Greqinë, por edhe Bullgarinë, janë pjesë e rajonit mjaft aktiv sizmik, me rajonet mjaft kritike-sizmike, siç janë rajoni Ohër-Strugë-Dibër, mandej ai i Shkupit, që lidhet me basenet Moravës së Binçës, mbase edhe të trjera.

Nëse pyetja shtrohet se deri në sa ballë të Richterit objekti mund të përballojë tërmetin, duhet sqaruar se më të rrezikuar janë objektet-ndërtesat e vjetra të ndërtuara me tulla e material të ngjashme, respektivsiht varet nga kushtet lokale të ndërtimit dhe të tokës. Ndërkaq, objektet-ndërtesat që janë ndërtuar me konstrukcione betoni-betonarme, janë më të sigurta, sepse janë zbatuar parametrat antisizmike rajonale dhe lokale.

Për sa i përket rrezikut nga centrali bërthamor në Krshko, duhet theksuar se ky central është ndërtuar si objekt mebetonarne dhe janë respektuar normat dhe parametrat antisizmike, për ti përballuar një tërmeti deri në 9 ballë të shkallës së Richterit dhe sipas ekspertëve të inxhinjerisë antisizmike, centrali bërthamor Krshko nuk rrezikon rajonin nga ndonjë havari ose shpërthim nga tërmetet në këtë rajon, që sipas hartave të përpiluara sizmike, në këto rajone nuk parashikohen tërmete më të fuqishme se mevlera të manjitutës 6.5 ballë të Richterit.

Poashtu, duhet shtuar se zakonisht, centralet bërthamore, përfshirë edhe centralin bërthamor në Krshko, janë ndërtuar në atë mënyrë që të përballojnë tërmete edhe më të fuqishme se 9 ballë të Richterit, që në rastin konkret nuk ka ndonjë rrezik nga centrali bërthamor Krshko.

(INA)

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...