Published On: 21 Janar, 2016

Aktivitetet e Isa Boletinit sipas burimeve britanike 1910-1912

Shkruan: Dr. Frasher DEMAJ

 

Vitet 1910-1912 janë kohë e perpjekjeve të vazhdueshme të rilindasve shqiptarë me qëllim të bashkimit të forcave në luftë për çlirim e shtet kombëtar. Një nga figurat kryesore të kësaj lëvizje ishte edhe Isa Boletini. Ai u lind në fshatin Boletin të Mitrovicës më 15 janar të vitit 1864. Që nga mosha 17 vjeçare, në kohën e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit tregoi tipare të një udhëheqësi popullor. Isa së bashku me Hasan Prishtinën, Idriz Seferin, Dedë Gjo Lulin dhe Bajram Currin ishin figurat qendrore të organizimit të rezistencës antiosmane dhe kryengritjeve sidomos në Vilajetin e Kosovë dhe një pjesë të Vilajetit të Shkodrës. Isa Boletini bëri përpjekje për bashkimin e forcave shqiptare kundër pretendimeve pushtuese të shteteve fqinjë si Serbia, Mali i Zi dhe Bullgaria. Prandaj duke qenë personalitet i rëndësishëm një tribun popullor, ai u bë figura qëndrore në mobilizimin e përgjithshëm për luftë kundër armiqëve të popullit shqiptar. Tiparet e një udhëheqësi ushtarak, ai i shfaqi edhe në kohën kur repartet ushtarake osmane e sulmonin kullën e boletinëve, për tu formësuar edhe më shumë gjatë kryengritjeve 1910-1912, sidomos në betejën e zhvilluar në Grykën e Carralevës në maj 1910 dhe në periudhën maj-korrik 1912. Isa Boletini u bë personalitet atraktiv dhe i rëndësishëm edhe për konsullatat, ambasadat dhe nivelet tjera të përfaqësimit diplomatik të fuqive të mëdha të interesuara për shqiptarët dhe zhvillimet e përgjithshme si në territoret e okupuara nga Perandoria Osmane poashtu edhe për vendet e rajonit të Ballkanit. Isa e shihte si mundësi të vetme për tu çliruar, bashkimin e lëvizjeve të armatosura të krahinave  të ndryshme në një kryengritje të vetme me karakter mbarëkombëtar. Për këtë bashkim forcash Isa shprehej: ”Kur të bashkohen të gjithë shqiptarët, të lidhin nder vedi një besë shqiptare, do të jemi të zotë të perzomë urdinë e turkut jo me armë por edhe me hunjtë e gardhit”.

Vitet 1910-1912 u karakterizuan me perplasje të forta në mes shqiptarëve dhe autoriteteve osmane të cilët perdorën taktikën për “t’i diciplinuar shqiptarët” duke i mashtruar me premtimin se pas revolucionit xhonturk kerkesat e shqiptareve do të merreshin në konsideratë.  Mashtrimi xhonturk nxiti Isa Boletinin dhe atdhetarë të tjerë për të organizuar kryengritje të përgjithshme, kundër turqve të rinj me kërkesë kryesore, autonominë e Shqipërisë. Lajmi për kryengritjen shqiptare nën udhëheqjen e Isa Boletinit u përhap shumë shpejtë jo vetëm në Vilajetin e Kosovës por edhe në vilajetet tjera shqiptare. Për pergatitjen e shqiptarëve dhe lëvizjet kryengritëse raportonin edhe amdasadorët, konsujt dhe përfaqësuesit tjerë diplomatik. Kështu, në një raport të konsullit austro-hungarez Tahy nga vendi i Isa Boletinit, Mitrovica, dërguar ministrit të Jashtëm Berchtold, njoftohej lidhur me përgatitjet për një kryengritje kundër osmane në Vilajetin  Kosovës, ku  thuhet se veprimtaria e Isa Boletinit që shkon drejtë një revolucioni, energjia e pashterrur dhe heroizmi i tij, që po i nxjerrin aq shumë telashe regjimit të ri, e afrojnë më tepër mundësinë e një kryengritje me përmasa më të gjëra.

Për lëvizjen kryengritëse shqiptare dhe drejtimin e saj nga Isa Boletini  njoftonte edhe diplomati britanik Sir G. Buchanan i cili ishte agjent dhe konsull i përgjithshëm  britanik në Bullgari, në raportin e gjatë dhe të detajuar derguar Ministrit të Punëve të Jashtme sir Edward Grey në të cilin perveq tjerash fliste për gjendjen e Perandorisë Osmane në territoret e banuara me shqiptarë, pretendimet e Serbisë për “Serbinë e Vjeter”  siq e quanin Kosovën dhe për veshtirësitë e pengesat qe po haste politika serbe për shkak të rezistencës së kryengritësve shqiptar. Edhe ambasadori britanik në Vjenë Sir Fairfax Cartwright në raportin e derguar ministrisë së punëve të jashtme britanike me datë 25 nëntor 1912 njoftonte për situatën më të re në rajonin e trazuar nga lufta ballkanike. Dokumenti në vazhdim trajtonte mobilizimin e shqiptarëve të cilët kishin ngritur krye. Ai permendte në mes tjerash edhe Isa Boletinin dhe rolin e tij në udhëheqjen e kryengritësve. Diplomacia britanike e vlerësonte Isen si një një nga udhëheqësit kryesor në Vilajetin e Kosovës. Atë e pershkruanin si personalitet autoritativ pa ndonjë shkollim të veçantë, një burrë të besës e traditës që kishte ndikim në popull. Isa sa here që donte i mobilizonte forcat kryengritëse jo vetëm kundër osmanëve por edhe kundër forcave serbe, malazeze e bullgare.

Diplomacia britanike i  konsideronte shqiptarët si faktor të rëndësishëm brenda Perandorisë Osmane duke vlerësuar se edhe stabiliteti i saj i brendëshëm në territoret e banuara me shqiptarë varet në masë të konsiderueshme nga këta të fundit. Sipas burimeve britanike, kryengritjet shqiptare ende nuk kishin arritur ndonjë nivel të lartë të organizimit. Mirëpo pavarësisht kësaj aty ishin të përfshirë një numër i madh i personaliteteve me autoritet nga të gjitha Vilajetet e banuara me shumicë shqiptare. Kur flitet për territoret që përfshinte Vilajeti i Kosovës, Isa Boletini permendej si njëri nga personalitetet më autoritativ i cili mund të mobilizonte në luftë një numër të madh kryengritësish shqiptar brenda një kohe të shkurtër.

Sipas burimeve britanike Isa Boletini konsiderohej si një nga pengesat kryesore për realizimin e pretendimeve të Serbisë dhe Malit të Zi. Prandaj diplomacia serbe dhe malazeze perdoren taktika të ndryshme për të minimizuar rolin e Ises në ngjarjet e rëndësishme siq ishte Kryengritja e Kosovës 1910, Kryengritja e Malësisë më 1911 dhe Kryengritja e Përgjithshme 1912.

Në burimet britanike flitet edhe për mënyrën se si Serbia dhe Mali i Zi perdoren joshjen por në të njejtën kohë edhe kërcënimin për Isen dhe bashkëpunëtorët e tij. Diplomacia serbe dhe ajo malazeze mundohej që kryengritësit shqiptarë ti dobësonte duke i nxitur kundër Perandorisë Osmane, që pastaj ta kishin më të lehtë të aneksonin territoret e tyre. Nga ana tjetër edhe autoritetet osmane alarmonin për rrezikun serb e malazez për shqiptarët duke u munduar të bindin udhëheqësit politik dhe kryengritës  të mos e ndanin fatin e tyre nga ai i Perandorisë Osmane.

Qe Isa Boletini ishte bërë një personazh i rëndësishën flet edhe Obri (Aubrey) Herbert në kujtimet e tij. Herbert ishte një udhpërshkrues politikan e diplomat britanik, njohës i mirë i rrethanave shqiptare dhe njikohësisht shquhej edhe si mik i Isa Boletinit dhe shqiptarëve. Sipas Herbert Isa Boletini një burrë shumë i gjatë me mustaqe, i shkathët, shqiptar tradicional verior, një fytyrë të ashpër, në veshje gegë, në këtë kohë (1910-1912), ishte bërë një hero dhe emri i tij permendej gjithandej. Herbert,  Isa Boletinin e quajti edhe Robin Hudi i shqiptarëve. Ai permend gjithashtu që në kontaktet e tij me Isa Boletinin, ky i fundit ti ketë thënë se shqiptarët shpresojnë që Anglia do ti ndihmonte në perpjekjet e tyre në mbrojtje të territoreve shqiptare. Herbert gjithashtu citon Isen ti ketë thënë se “ veriu dhe jugu, toskët dhe gegët duhet të bashkohen se janë i njejti popull”.

Në një dokument të datës 27 gusht 1912 në një raport diplomatik në të cilin flitej për marrëdhëniet e autoriteteve osmane me popullsinë vendëse thuhej se krerët lokal janë shumë të revoltuar ndaj pushtetit osman i cili i trajton shqiptarët në mënyrën më të keqe. Në mesin e krerëve të revoltuar permenden krerët e Ipekut (Pejës), Prizrenit si dhe Riza beu nga Gjakova dhe Isa Mitrovica, pra është fjala për Isa Boletinin.

Isa Boletini nuk u ndal asnjëherë së kontribuari për çështjen shqiptare madje as në vitet e fundit të jetës së tij. Atë u munduan ta “bënin për vete”  Perandoria Osmane, Mali i Zi dhe Serbia por ai ishte dhe mbeti personalitet i qëndrueshëm përballë sfidave dhe tundimeve duke lënë mënjanë gjithçka dhe duke u përkushtuar i tëri për liri e shtet kombëtar.

Atë e tradhtuan dhe e vranë armiqtë e shqiptarëve, saktësisht dy orë para se të hynte Austro-Hungaria. Isa Boletini u vra nga forcat malazeze në pritë në Podgoricë mbi Uren e Moraçes më 23 janar 1916.

Fare në fund dua të them se për figurën e Isa Boletinit dhe kontributin e tij duhet edhe më tej të thellohen studimet e bazuara në burime arkivore jo vetëm britanike por edhe austriake, franceze, italiane e ruse në mënyrë qe portreti historik i këtij personaliteti të jetë sa më i kompletuar.

 

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...