Published On: 30 Korrik, 2016

Aktët terroriste po ndikojnë që me vështirësi të mbahet barazpësha midis paqes dhe luftës


Nga Skënder MULLIQI

Bota është bërë  shumë e vogël prej telasheve të mëdha që i sjellë jeta. Dhe, këto probleme  janë bërë barrë e rëndë për njerëzimin. Sikur botën po e sundon më shumë e keqja se sa e mira. E keqja më e madhe në këtë fillim shekull është bërë terrorizmi ndërkombëtar. Ky vit dhe kjo verë e nxehtë  u karakterizua më veprime të tmershme të terroristëve, të cilët nuk kursyen madje as fëmijët. Akte të karakterit fetarë  të terrorizmit në shtetet ku po zhvillohen luftërat si në Irak dhe Avganistan  po kemi gadi çdo ditë, por në Evropë  këto janë  bërë të theksuara që nga viti 2011 kur norvegjezi, Brejvik vrau në seri afër 100 përsona. Brejvik kishte dëklaruar së ishte frymëzuar nga masakrat e serbëve në luftën në ish-Jugosllavi. Rasti i Brejvikut i cili nuk ishte penduar për vrasjën e shkaktuar, ishte konsideruar  më shumë si  një rast i izoluar. Nica, Stambolli, Vircburgu dhe Munihu ishin qytetet e veprimeve të akteve të fundit terroriste. Në Nicë  psikopati 18 vjeqar më prejardhje nga Siria shkeli dhe masakroi më kamion afër 80 njerëz  në mësin e tyre edhe fëmijë .Ky akt makabër tronditi  mbarë  botën demokratike. Shqetësimin lidhur më terrorin në Nicë e kishin shprehur edhe krerët më të lartë të pushetit në Francë, të cilët deklaruan së ky shtet  tashmë  është  në luftë. Një shqetësim të tillë e shprehu edhe kancelarja e Gjermanisë, Angela Merkel pas katër  akteve terroriste në këtë shtet. Sigurisht së pas gjithë këtyre  rasteve të vrasjëve makabare nga terrorisitët e pa shpirt, ishin të pikëlluar dhe të brengosur mbarë bota liridashëse. Strehë e terrorizmit ndërkombëtar janë berë ato shtete  ku ende po sundojnë në një formë apo tjetër diktaturat. Qendra më e madhe prej nga po vijnë dhe po rekrutohen terrorsitet është Siria, Irani… por nuk përjashtohet këtu as Rusia. Në Turqi pos aktit terrorist, pamë edhe dy akte të turpshme  tentim grushtetin në  njerën anë, dhe  terrorin shtetëror në anën tjetër. Ky vend së si po zhvillohen ngjarjët  është duke u zhytur në anarshi totale. Terrorizmi dhe diktatorët janë bërë rreziku më i madh për paqën botërore. Me arsye edhe shtrohet pyetja logjike. Ku është fundi? Të gjithë këto akte u bën mbrenda një harku kohor shumë të shkurtër si të ishin një program veror, e jo ngjarje tragjike. Pësha e këtyre ndodhive të pa mira ende është në psiqikën  tonë. Duhet të kalon edhe shumë kohë që këto ngjarje tragjike sado pak të harrohen për opinion e gjerë, deri sa për familjarët të të vrarëve do të  mbetet një  vragë dhe dhembje e pa shlyer. Aftësia e botës demokratike  është që ta mbajnë qetësinë, të mbajnë drejtimin kah paqja dhe prosperiteti. Gjendja e abnormalitetit na është bërë gjendja e zakonshme! Bashkë më këtë gjendje po rritët edhe frika për të ardhmën. Të bëhët jeta sot është shumë e vështirë. Ky globalizem i krizës ekonomike që ka kapluar që shumë kohë kontinentin tonë, dhe ky globalizim më lufëtera dhe akte të ndryshme  terroriste  po ndikon që më vështirësi  edhe të mbahet barazpësha midis paqës  dhe luftës. Njerëzit po ndihen të mashtruar dhe të manipuluar nga regjimet diktatoriale dhe nga njerëzit e keqinj të kësaj bote. Kur demokracia fillon të vdes nuk mund të presim ndodhi dhe gjëra  të mira dhe as të presim paqë të përhershme. Por, kur bashkohen optimizmi dhe besimi i fortë do të munden vështirësitë dhe çdo pengesë tjetër …

Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...