Published On: 23 Korrik, 2016

Aktet terroriste po e dëmtojnë tolerancën fetare si vlerë e njerëzimit

Nga Skënder MULLIQI

Po bëhen disa javë që kur opinioni botëror po bashkëjeton me aktet terrorizuese dhe me panikun e terrorizmit. Këto akte të dhunës janë vepër e atyre që predikimet e rreme fetare ua kanë errësuar sytë dhe mendjen, po bëhen edhe nga njerëzit, të cilët kanë humbur lidhshmërinë me jetën dhe si të zhgënjyer që janë po veprojnë dhunshëm, duke marrë jetëra të njerëzve të pafajshëm. Tema e terrorizmit global që ka përfshirë botën që shumë kohë kërkon elaborim të saktë të ekspertëve të kësaj lëmie, por kërkon edhe qasje të matur dhe shumë të vëmendshme edhe të bartësve të politikës botërore, nëse dëshirojmë që të zvogëlohen në kufirin e normales të them ashtu veprat e tilla makabre. Kur bëhet fjalë për temën e tërrorizmit edhe mediet ishte dashur të jenë shumë të kujdesshme për të mos qitur vajë në zjarrë . Nevojitet më shumë profesionalizëm duke e luftuar shkakun e një akti terrorist, se sa të vihemi pas pasojave. Akti i fundit në vargun e akteve terrorisite, të cilat po ndodhin janë bërë tashmë alarmuese për botën e civilizuar dhe demokratike. Kur jemi këtu shfaqjen e terrorizmit duhet shikuar edhe nga këndi i civilizimit. Vrasjet nga një i çmendur në Qendrën Tregtare të Munihut, kanë spostuar vëmendjen e mbarë opinionit botëror. Kancelarja gjermane, Angela Merkel bëri të ditur se nevojitet një takim urgjet në OKB lidhur me vrasjen e dhjetë personave nga të cilët edhe tre shqiptarë. Sabina Sulaj, Armela Segashi dhe Dijamant Zabërgja janë tre shqiptarët e vrarë në sulmin terroristë në Munih. “Bëhet fjalë për një sulm çnjerëzor dhe mizor dhe nuk përjashtohen motivet terroriste”, tha Peter Altmaier, shefi i kabinetit të kancelares Merkel. Strehë e terrorizmit janë bërë më së shumti shtetet me regjime autokratike. Strehë, frymëzim dhe përkrahje tjetër e terrorizmit janë bërë vendet e mbrapambetura ekonomikisht, nga të cilat shtete po rekrutohen shumë terroristë edhe të tipit kamikaz. Ka shumë shkaqe të shfaqjes së terrorizmit, por aty ku mbizotëron varfëria, terroristët gjejnë fushë të mirë për të vepruar, sepse shtetet e dobëta nuk kanë mundësi ti ndalojnë veprimtaritë e tilla kriminale ose edhe aktet e tilla iu leverdisin ekonomikisht dhe politikisht. Regjimet diktatoriale dhe terrorizmi kanë lidhshmëri njëri me tjetrin sepse vetëm kështu mbijetojnë. Siria u bë arenë e terrorizmit, u bë nxitës edhe i terrorizmit në përmasa globale. Caqe të goditjes më së shumti janë bërë shtetet Perëndimore. Ish ambasadori i Anglisë në Kosovë, Jan Klif lidhur me pjesëmarrjen e kosovarëve në luftën në Siri dhe radhitjen e tyre karshi ISS-it, kishte deklaruar se kjo po ndodhë më shumë për shkaqe ekonomike.
Shqiptarët historikisht e kanë pasur virtyt tolerancën e ndërsjellë fetare. Vrasja e tre shqiptarëve në Mynih është tregues se terroristët nuk kanë racë dhe nuk njohin as fe. Sigurisht se aktet e tilla terroriste kanë ndikim direkt ose indirekt edhe në hapësirat ballkanike ashtu edhe në hapësirat shqiptare. Në Kosovë gjithnjë e më shumë po kemi konflikte të teologëve të rinjë më teologët e predikimit tradicional të fesë islame .Ky konflikt brenda bashkësive islame është duke u theksuar shumë, dhe shumë mund të na kushton si popoll. Ne, duhet sikurse edhe deri me tash ta kultivojmë harmonin fetare dhe mos të nxisim edhe konflikte të ndryshme për hesape të huaja. Armiku ynë i përhershem Serbia kurrë nuk pushon së vepruari edhe në drejtim të përqarjës mbi baza fetare. Kjo nuk ishte dashur kurrë dhe për asnjë çmim të lejohet të ndodhë. Nëse pretendojmë në tjetërsimin e identitetit kombëtar në atë fetar do të ishte fatale për shqiptarët në Ballkan. Neve na duhet rruga e progresit të gjithëmbarshëm. Ende nuk jemi shkëputur krejt nga logjika komuniste e të menduarit dhe të vepruarit, e duhet një ditë të shkëputemi. Kërcënimet publike, abuzimet, shantazhimet, jo sinqeriteti, jo toleranca fetare e dëmtojnë shumë interesin nacional, dhe e dëmtojnë shumë edhe interesin e Kosovës si shtet.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...