Published On: 2 Korrik, 2016

REAGIMI I OLIVER SCHMITT ËSHTË DUKE I NGJARË NJË METAFORE POLITIKE!

Jahja Drançolli

Nga kapërcyelli i shek. XX deri në ditët e sotme shkruarja e “Historisë së Ballkanit” për historianët seriozë është konsideruar pothuajse punë koti, meqë jemi dëshmitarë se paqëndrueshmëria historike e Ballkanit në këto dekada të fundit shpesh është duke u përdorur si një metaforë politike.
Duke lexuar artikullin e studiuesit Oliver Schmitt, “Europa nuk duhet ta tolerojë retorikën e Erdoanit në Ballkan”, të botuar në gazetën zvicerane “Neue Zürcher Zeitung”, i kam të freskëta ende disa shkrime jo të balansuara (mos të themi të njëanshme), të studiuesit Schmitt, karshi jo vetëm “Historisë së Popullit Shqiptar”, shkrime këto, të cilat ndonjëherë janë përdorur dhe përdorën sot e gjithë ditën (rasti enciklopedistëve malazezë mbi albanizimin, etnogjenezën e shqiptarëve, etj.), si një lloj metafore nga politikat ditore të shteteve ballkanike.
Është për të vënë re se, pikërisht shkrimet e studiuesit Schmitt për referencë kryesore kishin shkrimet e njerit ndër historianët më kontravers të Ballkanit, prof. dr. Hasan Kaleshin, sipas të cilit jo vetëm shqiptarët kanë shpetuar nga asmilimi falë depërtimeve osmane në Ballkan. Këtej, nga Schmitt, po në këtë gazetë në të cilën është duke reaguar sot kundër politikës neo-osmane të Rexhep Taip Erdoanit, ishte përbuzur ngritja e përmendorës së Gjergj Kastriotit-Skënderbeut në Prishtinë, me pretekst se ai nuk ka kurrfarë lidhje me “Historinë e Kosovës”; ishte atakuar lufta çlirimtare e Heroit gjoja se, na paska ndezur luftën kundër osmanëve vetëm për HAKMARRJE të familjës së tij; ishte përbuzur gjithashtu çdo aspekt i kontinuitetit të jetës iliro-arbërore.
Ndryshe nga studiuesi Schmitt, i cili shkruante me përbuzje për luftën e popullit shqiptar në krye me Gjergj Kastriotin-Skënderbeun ndaj osmanëve, historiografia jonë shumë kohë më parë kishte vërejtur këtë, që është duke propaguar Schmitt sot, jo për shkaqe të Ballkanit, por në këtë rast ai është duke iu frikësuar Turqisë neo-osmane para dyerve të Vjenës, siç kishte ndodhur në vitet 1529 dhe 1683. Italianët për rastin konkret do të shpreheshin: “se non è vero, è ben trovato”!

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...