Published On: 3 Shkurt, 2016

Afera qeveritare “pronto”

agimvuniqi

Agim Vuniqi

 

Gjithkush, duke përfshirë figurat publike, ka të drejtë në privatësi. Por, atëherë kur fillon angazhimi në jetën politike-publike, duhet të kuptohet se disa çështje, të cilat para procesit të emërimit konsideroheshin private, në momentin e vendosjes në zyre, kalon prej statusit të privatësisë në atë publik, në të vërtetë këto çështje nuk janë akademike, por praktikisht të arsyeshme, të interesit publik.  Pra, zyrtari si pretendent për të rend në zyre në momentin e zgjedhjes apo të emërimit bëhet shërbëtor publik që nënkupton vënien e interesit të publikut para atij personal.

Lidhur me skandalin publik te përgjimit të telefonave të shërbyesve publik, në rastin konkret të 31 CD-ve, të aferës qeveritare në Kosove “pronto”, disa nga ato u bënë publike, të apostrofuarit keqësisht i ndërlidhnin me privatësi; nuk u dha ndonjë detaj për konto të tyre private, për sëmundje të ndonjërit nga anëtarët e familjes, të sjelljeve të fëmiut në shkollë, apo gjëra të tjera të natyrës private. Ajo që u bë publike ishte mënyra banale e komunikimit në mes të shërbyesve civil, bartës të institucioneve shtetërore, të cilët abuzuan pronën shtetërore (telefonat celular), të blerë me parat e taksa paguesve, pastaj koha kur janë zhvilluar bisedat nuk ishte e lirë, por zyrtare; mbushja e telefonave ishte me parat e taksa paguesve, dhe ata për kryerjen e detyrave zyrtare marrin rroga, pra nuk ka të bëjë asgjë me privatësinë e tyre!.

 

Si duket kjo në praktikë, ka lënë pasoja të rënda në sjelljen e zyrtarëve, dhe në zbehjen e autoritetit të tyre, ata nuk gëzojnë më besimin e qytetarit. Ç’është edhe më keq arroganca e tyre mospërfillëse dëmton edhe më shumë imazhin e institucioneve “demokratike”. Gjithkush do të tërheqë vijën në mes të personales dhe të publikes në vende pak më të ndryshme, të niveleve më të ulëta institucionale, dhe kjo praktikë mund të pranohet edhe nga gjykatat si arsyetim i rasteve të ngjashme të fyerjes dhe njollosjes së institucioneve, apo nëse kalohet heshtazi para këtij uragani, a duhet të lejohet qoftë edhe nga kryeparlamentari qe ky arsenal i shprehjeve fyese, të zyrtarizohet!?

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...