Published On: 29 Mars, 2016

Adoleshentët shqiptarë ja kalojnë evropianëve, më të lumturit në shkollë

  • Një raport mbi shëndetin dhe mirëqenien e adoleshentëve në Evropë, zbulon se vetëm 27 % e vajzave dhe 17 e meshkujve e pëlqejnë shkollën.

Sipas këtij raporti, shqiptarët dhe armenët janë më të lumtur në klasë, me 80% që e pëlqejnë shkollën në moshën 11 vjeç dhe 70% ata të moshës 15 vjeç.

Një eksperiencë e mirë në shkollë konsiderohet si burim për shëndetin dhe mirëqenien, ndërsa e kundërta, pra një eksperiencë negative, mund të jetë një faktor rreziku për mendjen dhe fizikun. Pra, të duash shkollën është një faktor mbrojtjes kundër sjelljeve jo të shëndetshme, ndërsa të mos e duash, sjell një ndjenjë të ulët vetë-respekti. Në raportin e saj mbi shëndetin dhe mirëqenien e adoleshentëve nga 11-15 vjeç, Organizata Botërore e Shëndetit thotë se italianët janë ndër më pak të kënaqurit në Evropë dhe ndër më të stresuarit nga shkolla. Më keq se ta janë belgët, kroatët, estonezët dhe grekët.

Sipas raportit, stresi në shkollë lidhet me presionin e perceptuar në mes të mureve të shkollës, detyrave, pyetjeve, raporti me mësuesit. Që do të thotë nivele të larta të stresit me dhimbje koke, por edhe nervozizmi dhe trishtim. Por shkolla, kujton OBSH, “duhet të jetë një vend që ka një efekt pozitiv në shëndetin dhe mirëqenien e të rinjve.” /Gazeta Express/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...