Published On: 20 Mars, 2016

A po respektohet Ligji për Zonat e Mbrojtura kur është në pyetje interesi i Manastirit të Deçanit?

 

Mr. Adem Lushaj

Neni 5, i Ligjit të Republikës se Kosovës, për Zonat e Veçanta të Mbrojtura, 03/L-039, i aprovuar me 20 shkurt 2008, ndalohen: ndërtimet apo zhvillimet industriale, të tilla si eksplorimi dhe dëmtimi i burimeve minerale; ndërtimi i digave; centraleve apo linjave të tensionit, etj etj, që qojnë në shpyllëzimin apo ndotjen e ambientit.
Mirëpo duke parë gjendjen në terren, qytetarët e Deçanit janë të mashtruar, qoftë nga Qeveria komunale dhe ajo qendrore, pasi që janë shkel interesat e qytetarëve, e duke favorizuar kërkesat dhe interesat e manastirit të Deçanit. Fillimisht jemi të mashtruar me rastin e nxjerrjes së Ligjit për Zonat e Mbrojtura, pasi që kjo komunë me këtë vendim të Kuvendit të Kosovës,është duke u penguar në shfrytëzimin e resurseve natyrore ekonomike, kur dihet se Deçani ka resurse të shumta natyre, e të cilat do mundësonin një zhvillim të qëndrueshëm.
Pos kësaj, qytetarët janë duke u përball me shumë probleme tjera, si rrjedhojë e fillimit të ndërtimit të tri hidrocentraleve në Grykën e Deçanit, duke parë qartë se ndërtimi i tyre, është vetëm për interesa të manastirit dhe në kundërshtim me Ligjin për Zonat e Mbrojtura. Gryka e Deçanit, është duke u degraduar nga punimet që po bëhen në ndërtimin e këtyre hidrocentraleve, e që përgjegjësia do bie mbi institucionin komunal dhe atë të Qeverisë së Kosovës. Vite më parë, zyrtarët e institucioneve të Kosovës, si të nivelit qendror, ashtu edhe të atij lokal, ishin të mendimit se krijimi i zonës së posaçme rreth manastirit të Deçanit, nuk i cenon aspak interesat e qytetarëve, të cilët kundërshtonin urdhëresën ekzekutive të Soren Jessen Petersen, për krijimin e një zone të mbrojtur prej më shumë se 800 ha, rreth manastirit të Deçanit, e ku ish ministri i Ministrisë së Mjedisit e Planifikimit Hapësinor, Ardian Gjini, deklaronte se qëllimi i këtij vendimi është mbrojtja e trashëgimisë kulturore dhe natyrore të këtyre zonave.
Mirëpo, përkundër këtyre vendimeve dhe deklarimeve, në Grykën e Deçanit dhe brenda zonës së mbrojtur, pos ndërtimeve brenda hapësirave të Manastirit, të cilat as që kërkohet leje ndërtimi për ngritjen e tyre, po ndërtohen edhe tri hidrocentrale nga investimet e kompanisë KELAG nga Austria (ashtu thuhet në letra). Ndërtimi i këtyre hidrocentraleve, jo vetëm që është në kundërshtim me Ligjin, por ka degraduar shtratin e lumit “Lumëbardhi”, qoftë me largimin e masës drunore përgjatë këtij lumi, duke krijuara edhe zona erozive, ashtu edhe me eksploatimin e mijëra metra kub rëre dhe zhavorr, duke bërë që shtrati i këtij lumi të humb natyralitetin e vet. Për ne qytetarët e Deçanit, çuditja më e madhe është se si është lejuar që sasia më e madhe e ujit të “Lumëbardhit”, do futet nëpër gypa, duke bërë që shtrati i lumit, sidomos verës, do mbetet i shkretë, pa sasi të mjaftuar të ujit., duke shkatërruar edhe bio-diversiteti i florës dhe faunës, në territorin ku kalon “Lumëbardhi”. Këtë gjendje të “mjerueshme” e kishte vërejt edhe vet ministri aktual i Ministrisë së Mjedisit dhe Planifikimit, z. Ferid Agani, me rastin e vizitës së bërë në komunën e Deçanit.
Duke parë gjitha këto, përfitues i vetëm në këtë situatë është manastiri i Deçanit, i cili nga ndërtimit i këtyre hidrocentraleve, do merr megavat të mjaftueshëm të energjisë elektrike, si kompensim për dhënien e pëlqimit për ndërtim të këtyre hidrocentraleve.
A po respektohet Ligji për Zonat e Mbrojtura kur është në pyetje interesi i Manastirit?

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...