Published On: 28 Janar, 2016

A MËSOJMË VËRTETË NGA ZVICRA!?

Shkruan: Agim Shehu

 

Kohët e fundit në Zvicër Qeveria shpalli «Referendum», nëse supermarketet duhej të rrinin hapur ditën e dielë, dhe le ta vendoste vetë populli. Ndjeva disi habi sigurisht kur e krahasova me Shqipërinë, ku partitë-shtet njera pas tjetrës i trëmben si asgjëje më shumë mendimit të popullit. Zgjatej dhe më tej habia kur qeveria në fuqi e Kosovës, edhe për vendime tepër fatale të pakoregjueshme më pas siç është « Zajednica » (‘shtet’ serb me cilësi kanceri brënda Kosovës) guxon vendos kokë më vete pa e pasur miratimin e popullit, pa e pyetur atë. Habia plot dyshime: thotë më ka zgjedhur populli e mund të bëj ç’të dua, dhe ka frikë të pyesë popullin, të qetsohet dhe vëndi tok me qeverisjen. Ku ndodhesh në krahasim me Zvicrën brilante si shtet që e lavdëron me gojë e s’ia pranon praktikat e saj. Gjykimi vjen që nga larg historisë duke prekur çdo qelizë të krahasimeve. Përmëndim sadopak (nëse shteti shqiptar në ditë halli ka sadopak veshë të shkundë sadopak veten).

Që nga Rilindasit thuhej se Shqipëria jo vetëm ëndëron, por i ka dhe të dhënat që të bëhet si Zvicra. Për këtë ajo ka qënë shumë e dashur te figurat tona të shquara të cilët në kohë të vështira të jetës së tyre e të Atdheut e kanë patur portë të hapur dashamirëse. Ajo ka qënë dhe mbetet «Princesha e Europës» me vazhdimësi përparimi e bukurie që jep edhe koha. Sot është vëndi i dytë në Europë për mirëqënie dhe të ardhura për qytetarët, megjithatë nuk është tek e shumëpërfolura – Bashkimi Europian. E lutin e nuk pranon. Ajo Europën e ka ndërtuar brënda vetes së saj me fuqitë dhe mënçurinë e vet, e për këtë Europa në shumë anë merr shëmbull prej saj. Për të do qe lutje të lajthiturish bërtitja në ajër: «E duam Zvicrën si Europa»! Pyetja e parë që do t’i bënte vetes do qe: «Kujt ia drejton këtë thirrje me drithërima lutjeje? Pyetjen drejtojua atyre që ke zgjedhur në krye e nëse vonon të vesh në Europë, llogarinë  kërkoje tek ata»!?

Këtë ka bërë Zvicra. Nga pasuritë natyrore ajo është tepër larg Shqipërisë (do t’i kishte ëndër mbi 120 burimet natyrore në Shqipëri). Mirëpo sipër pasurive ajo ka mëndjen si për nikoqire popullore dhe në qeverisje qëndrore. Nëse Krishterimi ka të shenjtë trinitetin – Ati, Biri dhe Shpirti, Zvicra së pari ka ‘trinitetin’ e vet jetësor – Puna, Ligji, Rendi. Përkulur me dinjitet mbi punën e vet populli i saj rri i bashkuar nga fijet e ligjit.

Pse ndodh ky fenomen me ngjashmëri mrekullie, pikërisht te një popull relativisht i vogël mes shtetesh të mëdha hijerënda – Gjermani, Austri, Francë, Itali!? Kemi të bëjmë me një popull dinjitoz formuar shkallë-shkallë nga harmonizimi i genit biologjik me përvojat historike të tij. Një popull zotni që në çdo kohë ka ditur të zgjedhë ata që e drejtojnë dhe drejtuesit të nderojnë në shkallën më të lartë popullin e tyre. Kjo do mbetej teorike nëse nuk do të gjenin dhe mekanizmat për të rregulluar këto marëdhënie me jetë të gjatë në historinë e tyre.

Një nga këta rregullatorë është Referendumi – Votimi Popullor siç e quajnë këtu. Referendum për çdo gjë të rëndësishme jetike. Në jetën e një vëndi drejt përparimit lindin kërkesa që për t’i përballuar duhet t’u zgjedhësh udhën më të mënçur e më të dobishme. Kur vendimi që duhet marrë ka jetë të gjatë mbi shpinën e qytetarëve e të popullit, përtej jetës së një qeverie, qeveria nuk merr përgjegjësi të vendosë vetë e t’ia lerë në derë popullit edhe kur vetë të ketë ikur. Duke qenë e pastër dhe e ndershme, ajo është e ndërgjegjëshme se dhe vetë ka nevojë për një mendim më të hapur. Zbaton këshillën e Aristotelit: «Populli i gjerë mendon më mirë se çdo njeri i vetëm, sado i aftë që të jetë ky». Ndërhyrja e një qeverie që për veprime kapitale mbi jetën e popullit gjer mbi fatin e Atdheut vendos me një firmë ministri në tavolinë, tregon ose mëndjemadhësinë e mjerueshme të saj, ose diçka më të keqe për ta. Edhe më e rëndë e më e errët për të – kur populli që e ka në shpinë të keqen e kundërshton, e qeveria ngul këmbë të bëjë të sajën. Mospyetja e popullit edhe në ‘demokraci’ dëshmon se ‘demokracia’ ka mbetur te harbutëria totalitare e diktaturës. Për fat të keq kjo ndodh hapur në Shqipëri.

Kur shteti zviceran ndodhet para një vendimmarjeje të rëndësishme, para se të vendosin ‘nga lart’, mëndja e parë u shkon te Votimi Popullor poshtë. Veç saktësisë së tij, në fund të fundit populli le ta mbajë vetë përgjegjësinë e fatit të vet. Ky referendum është praktikë e gjatë e është kureshtje të përmëndim sadopak, se në ç’udhë ka shkuar kjo praktikë që Zvicrës i ka dhënë kaq të mira. Jo më herët, por, sado dhe për kureshtje apo trokitje në vesh se ndërgjegje s’kanë zyrtarët e partiakët tanë, le të përmëndim që nga viti 1866 kur u shtrua nga qeveritë zvicerane për Votim Popullor:

-E drejta e qytetarëve për ndërtimin e legjislacionit (dhe vazhdon në vite e dekada):

-Si ta zgjidhim lirinë e ndërgjegjes e të kultit.

-Ç’të bëjmë  kundër epidemive me rrezik të përgjithshëm.

-Mbi ndëshkimet disiplinore në ushtrinë zvicerane.

-Si të sigurohen fondet për invalidët, pleqtë dhe të mbijetuarit.

-Si ta kthejmë demokracinë e drejtpërdrejtë.

-Si t’i mbrojmë ujrat nga ndotjet.

-Kundër abuzimit të pushtetit ekonomik,

-Për javën me 44 orë pune.

-Mbi importin dhe eksportin e prodhimit bujqësor.

-Kundër ndotjes së atmosferës nga makinat e motorët.

-Ndarja e plotë e shtetit nga feja.

-Për një të ardhme pa centrale të reja atomike.

-Si të mbrohemi nga ujrat!

-Gjer ku të lejohen boritë e makinave.

-Kufiri i shtëpive të lojrave.

-A të hyjmë në BE ? Si mendon populli ?

-Për ndalimin e eksportit të materialeve luftarake.

-Si të financohet infrastruktura e transporteve publike ?

-Për përfaqësim të barabartë të femrave në autoritete federale.

-A të lejohet ‘lidhja’ e dy vetëve të një seksi.

-Kundër djegies së avionëve të luftës në zonat turistike.

-Sovraniteti i popullit pa ndërhyrje qeverie.

-A të ndërtohen minare në Zvicër?!…

Votimi popullor zviceran ndjek mësimet e Rusoit (që e kanë monument buzë Liqenit): «Secili prej nesh e vendos veten dhe gjithë pushtetin e tij nën drejtimin suprem të vullnetit të përbashkët». Te kjo mënçuri e praktikë nga shteti te populli gjen zbatim, pa mbetur frazë teorie gjykimi historik i Linkolnit për një Qeveri «të popullit, prej popullit, për popullin». Nëse politikët shqiptarë e kanë megjithë mënd vajtjen në Europë duhet të bëjnë atë që bën Europa, veçanërisht kulmet e qytetëruara të saj si Zvicra. Ka mbi 20 vjet që Shqipëria mbetet gazi i botës – nuk merren vesh se në ç’ditë e kanë ‘Çlirimin’, thua do merreshin vesh më lehtë se në ç’ditë do ta kish shkatërrimin! Si nuk i shkon në mënd njeriu se kjo mbyllet me një Referendum popullor (e për datat e përbashkëta kombëtare do pyetur dhe Kosova si pjesa më vitale e kombit shqiptar). Duket sikur zyrtarëve tanë në udhëheqje u pëlqen vetë kjo mosmarrëveshje për turpin e një populli.

Në ka popull që duhet pyetur i pari në vendimmarrje është populli shqiptar. Ai të cilit si askujt tjetër në Europë i qe mohuar aq ashpër nga diktatura liria për të folur, që për një fjalë burgosej me pak shpresë për të dalë i gjallë. I qe burgosur aq gjatë fjala sa tani në demokraci duhej ta kishte të lirë e të dëgjueshme, te votimi i lirë popullor. Diktatura më shumë se çdo gjëje i trëmbej fjalës me ngarkesë lirie. Populli në tërësi, për mbijetesë fjalën e strehoi te burgu i gojës së tij e fliste me vete me të. Për fat të keq edhe në ‘demokraci’ ende fjala e tij mbetet e mënjanuar. Përsëri vendos një pakicë e dyshimtë për fatet e tij edhe kur populli kërkon doemos mendimin e vet për ato që i takojnë drejtpërdrejt atij. Nuk është e rastit që në Shqipëri historia e ‘demokracisë’ ka si gjeografi planizimin e diktatorit Ramiz Alia për ta çuar gjer në fund betimin e tij «Kemi humbur një betejë, por jo luftën». Dhe lufta e tij vazhdon me përkalim (tranzicion) pa fund, gjer në shkërmoqjen e Shqipërisë. Kjo ndodh se në tërësi nuk u muar mendimi popullor për të por së pari u dëgjuan veglat e tij. Erdhi demokracia e të dënuarit – simbolet e vërtetë të demokracisë të cilëve u duhej dëgjuar të parëve fjala, i mbajti ende burgjeve sa të mbaronte marrëveshjet me intelektualët e përzgjedhur e në tërësi të privilegjuar. Diktatorin që populli nuk e zgjodhi as për deputet lagjeje para një mekaniku të thjeshtë, shërbëtorët e tij e zgjedhin ‘President’! Dëshira dhe fjala e popullit u shkel turpshëm, siç nuk ka ngjarë në asnjë vënd ish socialist. Siç mëson koha dhe vëndet e qytetëruara, siç e dëshmon dhe  katrahura e zgjatur shqiptare, së pari Presidenti duhet të zgjidhet drejtpërdrejt nga populli. Ai është i pagabueshëm, që mënjanon çdo pazar të shëmtuar të kujtdo ane.

Mbetet e çudiçme dhe po aq e pashëmbullt në botë që me një firmë ministri a vendim qeverie të merren vendime të tilla kapitale si falja në det e një hapsire të çmuar kombëtare fqinjit; lejimi në vëndin tënd i varrezave të ushtrisë pushtuese dhe mbushja e Jugut me simbole e kryqe greke; ruajtja dhe në ‘demokraci’ e Ligjit komunist të tokës; falja me tapi minoritetit e tokës shqiptare; dorëzimi te Eksarku shovenist grek i Ortodoksisë Autoqefale Shqiptare; hapja e shkollave greke për fëmijët shqiptarë; lejimi i bazës së huaj ushtarake duke qënë dhe në «Gjëndje Lufte» me ta; ndotja gjithandej e mjedisit turistik e qytetar, Në Europë bëhet Referendum Popullor për miratimin e martesave gej të një gjinie, kurse në Shqipëri vendos Qeveria dhe Avokati i Popullit duke u thënë si urdhër shqiptarëve që, nëse doni të shkoni në Europë (më falni për banalitetin jashtë meje), duhet të q…në b…e të tjera zullume shitur për llokume.

Nuk do harruar, këto akte njollash e dhunimesh nuk rëndojnë kabinetet që i bëjnë. Sado të mirë, ata siç thamë janë zyrtarë kalimtarë e do të ikin një ditë kurse aktet e ngulura prej tyre mbeten në kurriz të popullit e me to ai do heqë mundimet e Sizifit për t’i shkulur një ditë! Veçanërisht do heqë me një shtet shovenist e tinzar si Greqia që s’e ka gjë të mashtrojë dhe familjen europiane e cila e ka mbajtur në gji aq të përkëdhelur.

Shëmbulli i Zvicrës me Votimin e lirë Popullor në çdo gjë që lidhet me fatin e popullit duhej të qe shëmbull për zyrtarët shqiptarë. Me këtë praktikë do ta kish shumë më të lehtë e më të hairit dhe qeverisjen. Një dëshmi që flet qartë: Nga popullsia Zvicra është gati tri herë sa Shqipëria, kurse kabinetin qeveritar e ka dy herë më të vogël. Konkretisht (dhe le të bëhet krahasimi): Zvicra ka një qeveri me 1. Presidentin që është dhe Ministër i Jashtëm. 2. Zv. Presidenti dhe Ministër Finance. 3. Ministria e Mjedisit, Transportit, Energjisë dhe Komunikacionit (në një) 4. Ministri i Drejtësisë dhe i Policisë. 5. Ministri i Ekonomisë. 6. Ministri i Punëve të Brendëshme. 7. Ministri i Mbrojtjes, Ruajtjes së Popullsisë dhe i Sporteve. Me kaq Kabinetit i vete puna si Ora e njohur Zvicerane. (Nëse bëhet krahasimi sipas popullsisë, po të ndiqte shembullin e Tiranës apo Prishtinës, Zvicra duhej të kishte rreth 60 ministri!..Është pak të vësh duart në kokë për ‚ministrat‘ që e kanë mëndjen në xhep).  Vite më parë një ministre zvicerane dha dorëheqje me dinjitet, vetëm se i shoqi iu përfol në një korrupsion. Drejtësia në harmoni me humanizmin qëndron për këdo si në fron Zeusi e një udhëheqje e tillë ka nderimin më të lartë si pronë populli. Presidenten me shtëpi në Gjenevë e shikon tek shëtit vetëm me familjen e  saj, pa roje pas e na përshëndeste e buzëqeshur. Në Zvicër me sa di, vetëm Prokurori i Përgjithshëm ka një truproje, asnjë tjetër qoftë ministër a kryeministër pasi asnjë s’i trëmbet popullit të tij se atë e pyet për çdo gjë.

Pyes më tej mikun tim avokat me emër, e ai thotë se drejtësia zvicerane ndjek gjithashtu mësimet e filozofit të madh që para dy shekujsh, Xh. Bentam kur këshillonte: «Ndëshkimi duhet të jetë shumë më i madh sesa përfitimi që krimineli ka marrë prej krimit…Sa më i sigurt të jetë krimineli se nuk mund të kapet aq më i madh duhet të jetë ndëshkimi». E më tej: «Nëse një krim është bërë zakon, ndëshkimi duhet të përfshijë jo vetëm përfitimin e krimit të fundit por dhe përfitimet e krimeve që ende nuk janë zbuluar» (ndoshta nga ky rregull, në Zvicër të duket se dhe zogjtë fluturojnë me sy nga semaforët, dhe përrenjtë e Alpeve nuk derdhen jashtë shtratit nga frika e policisë financiare)!

Biseda u afrua në ngjarje të ditës. Avokati i nderuar kish njohje për Shqipërinë e përmënd prapë Rusoin te ‘Marrëveshja Shoqërore’: «Sa kohë që një popull duhet të bindet dhe bindet, bën mirë. Kur i duhet ta flakë zgjedhën si të keqe dhe e flak atë, bën edhe më mirë…Populli nuk është kurrë i korruptuar por shpesh mashtrohet dhe, në këto raste duket se e dëshiron këtë mashtrim»  (Për Shqipërinë zyrtare që dhe në demokraci mbajti të përkëdhelur ish diktatorin Alia me shokë, gazeta zvicerane shkroi humorin: «Shqiptarët vunë bashkë ujkun me gomarin, dhe pas ca kohe shkuan të shihnin se si i pari kish ngrënë të dytin! Kurse ata bisedonin tërë dashuri me njeri tjetrin)». E gëzofshi e sipas kokës festen! – qe morali në fund.

Bindja në dobinë vendimtare të Votimit Popullor është e përpunuar dhe me gjykime dijetarësh të shquar zviceranë (mësime që harmonizojnë me nevojat e Shqipërisë sot). Urs Altermat shkruan: «Zvicrës zyrtare iu desh të përkufizonte qartë të vetkuptuarit kombëtar, që t’i bënte ballë veprimit thithës gjuhësor nacional të fqinjëve. Në fund të shekullit kudo në Zvicër u ngritën monumente, përmendore, biblioteka, muzeume. Librat e shkollës u mbushën me lëndë kombëtare historike» Në Shqipëri ka mbi 20 vjet që kësaj pasurie i vihet flaka e vidhet, e në vënd të tyre ngrihen varre, kryqe, kisha e shkolla greke, ndërsa në shkolla në vënd të edukimit kombëtar vihet ‘edukimi seksual’!

Më tej dijetari zviceran thotë: «Edhe pse BE po merr formë në fushat e ekonomisë a ndërlidhjes, shtetet kombëtare ruajnë vënd qëndror në politikën ndërkombëtare». Së fundi, mësim për Shqipërinë: «Në kohë konfliktesh shoqërore të huajt (pakicat ardhëse) shfaqen si kanosës të status-quosë. Ahere vëndasit i bëjnë thirrje kombit të vet që ta vënë shtetin si rregullues të të drejtave të tyre të trashëgueshme mbi pronën e vet…’Vëndasit e huaj’ (përdorim këtë shprehje paradoksale) duhet të heqin dorë nga të drejtat politike qytetare që përbëjnë themelin e kombit të qytetarëve rrënjës…Të ardhurit – pakica duhet të tregojnë gatishmëri për të njohur rregullat politike të bashkësisë ku kanë shkuar e cila në vëndin e vet ka rritjen e saj historike» (në Zvicër ka qindra mijë të ardhur dhe i nënshtrohen këtij rregulli ku ‘të drejtat e njeriut’ nuk minojnë të drejtën kombëtare të mikpritësit ).

I thashë mikut tim rastin shqiptar: Zvicra flet tri gjuhë. Sikur fqinjët e këtyre gjuhëve, gjermanë, francezë e italianë të vinin në qytetet me gjuhë të tyre për t’u kontrolluar votimet e nga gjuha e përbashkët t’i ndjellin si pjesë të kombit të vet, ç’do bënit ju»!? Ai shtangu e më pa sikur vija nga planet tjetër, pastaj shtoi: «Së pari, do t’i çonim për vizitë në psikiatrinë zvicerane; pastaj do t’i denonconim në Gjykatën Ndërkombëtare duke u kërkuar si gjobë një pjesë të mirë të buxhetit! Me këtë logjikë, shtoi, Spanja do kërkonte në shtetin e saj tërë Amerikën latine që flet spanjisht; Anglia do kërkonte Shtetet e Bashkuara tok me Kanadanë…»! Qesha me zemër e i thashë ngjarjen time në fillimet: «Në një zyrë humane në Bazel një zonjë grua e qeshur fliste gjermanisht gjuhën e kantonit, kur befas e pyeta për t’u gjendur: ‘Ju, gjermane’!? Ajo ndryshoi menjëherë e ma ktheu si një budallai: ‘Zotni, ne jemi zviceranë! Nga vini ju’!? Më ra mbi kokë qielli i huaj, pa ditur si ta ndreqja»!

Për mbingarkesën burokratike të pushtetit shqiptar le të përmendim vetëm njerën, Ministrinë e Integrimit. Mendoj, është një kotësi mashtruese e barabartë me rrotën e pestë të qerres. Të kujton atë te Guliveri, që deshi ta ndërtonte shtëpinës duke bërë më parë çatinë. Thuhet se kjo ministri po tretet në punë për të na çuar në BE! Mirëpo te tërë shtetet e BE-së, në themel të tyre është parimi Universal «Prona është e shenjtë, e paprekëshme, e patjetërsueshme dhe e trashëgueshme», kurse ‘e çmueshmja’ dhe e mjerueshmja shqiptare «Ministri Integrimi» punon sipër ligjit komunist 7501 të Tokës. Duke u shtirë si demokraci ajo qëndron ende te  Manifesti i Partisë Komuniste që shpall në krye: «Qëllimi parësor i komunistëve është marrja e pronës me dhunë». Në Shqipëri këtë bëri diktatura, këtë po zbaton dhe ‘demokracia’. Vanë 24 vjet që pronarët legjitimë e Shoqata e tyre luten me tërë format për t’iu kthyer prona, po fjalën e tyre s’e ka dëgjuar asnjë qeveri. Është e çudiçme që dhe kur vinë nga ata të Europës, pronarëve u thuhet me kërcënim brënda kërkesës që të mos ankohen para tyre ‘për arësye më madhore’(!) dhe krerët vulëhumbur të pronarëve largohen të bindur si qentë rrahur që kulishë! Ku ka gjë më ‘madhore’ se kryesorja e demokracisë euro-atlantike «Prona tek i zoti»! Nëse s’ke bërë këtë ke përsëritur humorin e priftit të fshatit. E pyetën pse nuk bie kambana e ai iu përgjegj: «Ka shtatë arësye. E para – nuk kemi kambanë…». -Mjafton kjo, s’na duhen të tjerat- ia kthyen. E nderuara Ministri e Integrimit nëse nuk kthen pronën, të tëra pikat që plotëson janë zero pa njëshin përpara. Kur të vijë puna për hyrjen në Europë, mendoj se vendimtare nuk do jetë Ministria e Integrimit por Shoqata e Pronarëve (nëse kjo do dijë ta paraqesë të drejtën me vendosmëri dinjitoze).

Është temë më vete qëndrimi i misionarëve euroatlantikë që nuk lënë kushte pa shpallur e pa u tallur, dhe çuditërisht për Shqipërinë nuk përmëndin kryesoren në demokracinë e tyre, burimin e parë të tërë këtij krimi e korrupsioni që po mbyt Shqipërinë pa e lënë as të marrë frymë, kthimin e pronës te i zoti! Kanë mungesë kulture demokracie, apo e duan këtë katrahurë Shqipërie!..Në fund të fundit, për një gjë kaq mbimadhore pse s’organizohet Referendumi zviceran!?

E të tjera në vazhdimësi te shqiptari fatzi…

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...