Published On: 8 Maj, 2016

A kishte shqiptar në Kosovë para ardhjes së turkut?

 

Fahri Xharra
Shumë qesharake, kjo pyetje por ia vlenë të mirresh me dhe tek e fundit ta dimë të vërtetën tonë aq të kontestuar nga vet ne. Ishim apo jo këndej pari para ardhjes së turkut?
Viti i kaluar ishte plotë mohime dhe vetmohime shqiptare si nga ana e serbëve po ashtu nga ana e shqiptarëve musliman , prijësave fetar musliman ‘ bile edhe nga një e pwrditshme serioze e Kosovës.
“Deri në Betejen e Kosovës, 1389, në Kosovë ishin vetëm 3 % për qind shqiptar thoshin hoxhallarët; pastaj na dolwn në skenë “studimet” antishqiptare të krye-izdajicës Hasan Kaleshi, i cili në një konferencw në Stambaoll, 1972, paska ligjwruar dhe “bindur” botën se deri në atë betejë (1389) paska pasur vetëm një % shqiptar. Me “ndihmwn” e turkut atëherë qenka rritur numri i jonë (fatkeqwsisht) dhe ia paska zënë vendin dikujt tjetër.
Unë e dija që këta janë duke e bërë këtë propagandë qëllimkeqe të inspiruar dhe të shtyrw nga dikush. Por, kush ishin ata që e kishin thënë?
Hulumtimi në biblioteka nuk është “gjynah” dhe e gjeta një “margaritar” të shpifjeve, mashrimeve dhe mohimeve më të pa fytyra serbe. Serbët po, por shqiptarët pse po?
Sot do te flasim pak për këtë libër Jovan N. Tomiç “Arnautet në Serbinë e vjetër dhe në Sanxhak” , 1913, Beograd (Јован H. Томић О АРНАУТИМА у старој Србији и Санџаку 1913). Në parathënie shkruhet: “Në letrën e botuar të gazetës: “Temps” të 3 Janarit 1913 z. Dr.Gergur Jakshiq në mënyrë të mrekullueshme është e paraqitur shpërndarja e shqiptarëve jashtë kufijve të Shqipërisë; nëpër Sanxhakun e Novi Pazarit, Fushat e Kosovës, në Serbinë e vjetër dhe nëpër Maqedoni. Zgjerimi i shqiptarëve jashtë kufijve të Shqipërisë nuk është e sotme. Por, më së shumti neve serbëve na intereson: Pse u rrit roli i shqiptarëve nën perandorinë otomane, roli i tyre në çkombëtarizimin dhe muslimanizimin me dhunë të serbëve; si erdhi deri tek shqiptarizimi i viseve krejtësisht serbe si dhe në çfarë konteksti qëndron muhamedanizimi dhe shqiptarizimi i serbëve në ato toka. Përgjigjen serbëve le t`iu japin “serbët” e rinj të Kosovës. Libri i Jovan N. Tomiçit është i ndarë në kapituj “-Momentet kryesore të muslimanizimit dhe shqiptarizimit të serbëve në Prizren , në Metohi ( Dukagjin fxh) dhe Kosovë -Muslimanizimi i serbëve katolik në Kosovë – Muslimanizimi i serbëve ortodoks pas 1630-1656 -tës – Muslimanizmi dhe shqiptarizimi i serbëve ortodoks pas 1688-1690 -tës – Levizja serbe e vitit 1737 edhe më shumë e shpejton muslimanizimin dhe shqiptarizimin e serbëve ortodoks (-ГЛАВНИ МОМЕНТИ МУХАМЕДАНИЗИРАЊА И АРНАУЋЕЊА СРБА У ПРИЗРЕНУ, У МЕТОХИЈИ И НА КОСОВУ -МУХАМЕДАНИЗИРАЊЕ КАТОЛИЧКИХ СРБА НА КОСОВУ, У МЕТОХИЈИ И У ПРИЗРЕНУ – МУХАМЕДАНИЗИРАЊЕ ПРАВОСЛАВНИХ СРБА ПОСЛЕ НЕУСПЕЛИХ ПОКУШАЈА ПОКРЕТА 1630–1656 ГОД. -МУХАМЕДАНИЗИРАЊЕ И АРНАУЋЕЊЕ ПРАВОСЛАВНИХ СРБА ПОСЛЕ ПОКРЕТА 1688–1690 ГОД. -ПОКРЕТ СРБА 1737 ГОД. ЈОШ ВИШЕ УБРЗАВА МУХАМЕДАНИЗИРАЊЕ И АРНАУЋЕЊЕ ПРАВОСЛАВНИХ СРБА.)
Kësaj radhe desha të iu bëj vetëm me dije se librat serbe, nga të cilat antishqiptarët shqiptar po lexojnë dhe po na fëlliqin të menduarit e drejtë janë dhe mund te gjendet lehtë; por vetëm e vërteta shqiptare ashtu si është nuk gjendet tek ata. Kurse librat e propozuar më poshtë po iu lë juve e sidomos atyre që nuk i binden të vertets sonë, por pështjellimeve të serbëve dhe turqve: “-H. Kaleši, O seobama Srba sa Kosova krajem XVII i početkom XVIII veka, etničkim promenama i nekim drugim pitanjima iz istorije Kosova. Obeležja VI/4 (1976) 193-216, posebno na str. 194-199. -J. Hadži-Vasiljević, Arban. liga, 1-2, 11-14. Hadži-Vasiljević navodi argumentaciju tadašnjeg načelnika Vrhovne komande, koji je isticao kako neće i nikako ne želi “da Srbija ima svoj Kavkaz”, dok ce predsednik vlade bojao da bi ostanak Albanaca u Srbiji mogao biti štetan po red i bezbednost u tim krajevima (str. 13, s pozivom na J. Ristića, Diplom. ist. Srbije II, 241-247). – P. Nikolić, Širenje Arnauta, 126; ypor. P. Pavlović, Seobe Srba i Arbanasa, -J. Hadži-Vasiljević, Muslimani”.

08.05.16, Gjakovë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...