Published On: 29 Mars, 2016

A ishin demonstratat e ’81-shit të organizuara dhe kush ishin organizatorët?


 • Në kujtim të demonstratave të 11 e 26 Marsit të vitit 1981 (2)
 •                  (Fletë të shkëputura nga Ditari im)   
 •  student 

 Shkruan: Sinan Kastrati

Shpesh është shtruar pyetja: a ishin demonstratat e 11 dhe 26 Marsit (dhe 1 e 2 Prillit) 1981 të organizuara dhe kush ishin organizatoret? (për demostr. e 1 e 2 Prillit 1981, unë nuk mund të flas, pasi që nuk kam marr pjesë në to, kam qenë në burg.)

Unë mendoj se demonstratat e 11 dhe 26 Marsit 1981 nuk kanë qenë të organizuara nga individë, as nga grupe, organizata e parti politike nga brenda as nga jashtë.

Demonstratat e 11 dhe 26 Marsit 1981, nuk kanë pas organizatorë.    

Nuk njoh asnjë njeri që në ato qaste ka funksionuar mirëfilli si organizator, përveç individëve që (janë) kanë dalur në ”foltore”, duke qenë me afinitetet për të folur më bukur, që për atë kohë nuk ishte edhe aq e lehtë. Pra, folësit kanë dalur spontanisht, të nxitur nga rrethana aktuale dhe, normalisht nga dëshira që të solidarizohen me gjendjen që, domosdo që të gjithë kemi pasur dëshirë që të jetë sa më e mirë, meqenëse, mundësitë për më mirë kanë qenë gjithmonë normalitet studentor. Pra, është filluar spontanisht.

Me të gjithë shokët e shoqet studentë edhe më vonë, kur kemi biseduar, asnjëri prej nesh nuk ka pasur ndonjë dëshmi se ndonjë njeri, grup, organizatë apo parti … kishte qenë organizatore. Një fakt mjaft domethënës është edhe se, askush nuk ka qenë i paralajmëruar se do të kishte ndonjë protestë, demonstratë kur, ku, pse…(? !) gjë që do të ndodhte sikur demonstrata të kishte qenë e organizuar nga dikush …

Mirëpo, rinia studentore e Kosovës ka qenë e idealizuar kombëtarisht dhe e politizuar bukur fort nga ndikim i PPSH-së së Enver Hoxhës. Kjo është shumë e vërtetë. Gjithashtu, në Kosovë, ishte e fortë vetëdija se duhet bërë zgjidhja dhe përcaktimi historik i kohës dhe rrethanave, prandaj, nuk kishte shumë alternativa: me Shqipërinë e Enver Hoxhës, apo me Jugosllavinë titiste, me sllavët dhe serbosllavinë?! Dhe konkretisht, viti 1981, shënon kulmin e fillimit të një fundi të pakënaqësive të përgjithshme të shqiptarëve nën Jugosllavi, me dëshirën që edhe shqiptarët të ishin të barabartë me popujt e tjerë të ish Jugosllavisë, si boshnjakët, malazezët, maqedonët, kroatët, serbët dhe sllovenët.

Hapja e kufijve të Kosovës me Shqipërinë gjithashtu ka qenë me ndikim të madh te rinia studentore shqiptare e Kosovës, sepse ndodh depërtimi i literaturës universitare, ardhja e profesorëve nga Universiteti i Tiranës, vijnë nga Shqipëria, shkrimtarë e intelektualë, shoqëritë kulturo-artistike, shfaqjet teatrore, sportive, pastaj zëri i valëve të Radio Tiranës dhe Radio Tele Vizionit që ishte një shumë i fuqishëm, shënimi i 100 vjetorit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, më 1978 që u mbajt në Prizren e Prishtinë, e shumë manifestime të tjera, janë me ndikim të madh që përgatitën terrenin për demonstrata dhe ndodhi shpërthimi në pranverën e vitit 1981, në muajin Mars e Prill.

Ndikim tjetër, të vogël, mendoj unë, në shpërthimin e demonstratave kanë pas edhe grupet ilegale dhe organizatat e tyre, të djathta e të majta, mendoj unë.

Do te iu hyja në hak nëse nuk i përmend gazetarët e Rilindjes dhe RTK-së që gjithashtu patën ndikim të madh te rinia , pjesa më vitale e popullit, STUDENTËT, e ata ishin: Skënder Zogaj, Vehap Shita, Jusuf Gërvalla, Ali Alaj, Jusuf Ferizi, Ali Sutaj, Ramiz Kelmendi e …  gazetarëve të tjerë që shkruanin në revistat arsimore e shkencore, me libra e botime të veçanta për vizitat e delegacioneve nga Shqipëria, aktivitetin e tyre arsimorë e shkencorë, kulturorë e artistik dhe shfaqjet para publikut kosovar që shikuesit e shumtë nuk i zinin sallat e kinemave, shtëpive të kulturës, hallat sportive e stadionet, për publikun e flaktë të Kosovës për Shqipërinë nënë (apo njerkë?), që nuk ishin më vetëm shfaqje artistike por edhe më shumë … (*Këtë e thotë një gazetar i Beogradit në hotelin Bozhur në përfundim të Kampionatit Ballkanit të Volejbolli, për femra, më 1976, se “Jugosllavia në Prishtinë, ishte mysafire”. Në këtë kampionat merrte pjesë edhe Shqipëria. Kampionati mbahej në Palestrën Sportive 25 Maji, ngjit me mensën  e QS. Kështu më ka thënë Azem Zogaj ndërsa Azemit i kishte tregua Rexhep Zogaj, drejtor gjeneral i Rilindjes, dhe bashkëfshatar imi, nga Turjaka).

Cilat parulla u brohoriten dhe cilat këngë u kënduan?

Parulla më e njohur, sa më kujtohet mua, më 11 Mars 1981, ka qenë: KUSHTE! KUSHTE! Kjo parullë është brohoritur nga turma gjatë gjithë kohës, ndërsa parulla të shkruara nuk ka pas.

Këtë e them me bindje e përgjegjësi të plotë. Ata që thonë ndryshe nuk e tregojnë të vërtetën, siç ndodhi në lajmet qendrore të RTK-sw, (të orës 19,30) më 11 Mars 2015, kur disa ish-studentë, pjesëmarrës të atëhershëm të demonstratave të ’81-shit, me ta edhe Gani Koci, ish i burgosur politik, pasi hëngrën darkë, ushqim të shijshëm në mensë, sikur para 34 vjetëve, duke evokuar kujtimet e tyre, në fakt e falsifikuan të vërtetën e kohës, duke thënë mes tjerash se : …  ka pasur të shkruara parulla, si “Kosova Republikë”,  çka nuk është aspak e vërtetë. Por, janë brohoritur, në ZË, sigurisht edhe parulla Kosova Republikë (KR), e ndonjë tjetër, nga ndonjë grup i të rinjve.

Si gjithnjë, në demonstrata e protesta, edhe më 11 e 26 Mars janë kënduar këngë, dhe më së shumti këngët që janë këndua nga pjesa më madhe e demonstruesve kanë qenë: ”Besa-Bese, besën ta kem dhan` … ” dhe “Kaçanik he shkamb e gur, vritesh e pritesh për flamur … ”.

Këto dy këngë ishin shumë popullore, të dashura e të dëgjueshme dhe u bënë halë në sy për pushtetin, prandaj për një kohë të gjatë janë hequr nga repertori i RTP-së, si këngë armiqësore, vetëm pse ishin këndua gjatë protestave, nga protestuesit e demonstratave të 11 e 26 Marsit.   

Gjithashtu është improvizuar një binë e cila është vendosur para shkallëve të mensës dhe aty janë mbajtur fjalimet e shumë studentëve. Me i dalluari ishte Ali Lajçi. Ai binte në sy … edhe për faktin se kishte mjekër.

Aliu përveç, fjalimit, ka lexuar edhe letra qw ia kanë dhënë studentët apo qytetarët e tjerë, të pranishëm aty afër, kryesisht me përmbajtje kërkesash sociale, e më vonë edhe me kërkesa politike, kombëtare, për të drejtat e barabarta të shqiptarëve jo vetëm në Kosovë por edhe në Mal të Zi, Maqedoni e Serbi.

Këtu duhet ta përmendi një faktor tjetër me rëndësi. Në muajin prill 1981 bëhej regjistrimi i popullsisë së Jugosllavisë (regjistrimet e popullsisë, pronës…bëheshin në çdo 10 vjet), prandaj shqiptarët si populli i tretë për nga numri, pas serbëve dhe kroatëve, trajtoheshin si kombësi, një term i shpikur nga jugosllavët për pakica kombëtare. Në Maqedoni, ishte bindje e shumicës, sidomos e intelektualëve shqiptarë, se shqiptarëve para dhe gjatë regjistrimit, iu bëheshin presione të ndryshme, në mënyrë që të deklaroheshin e të shkruheshin si turq, myslimanë etj. me qëllim që numri i shqiptarëve në Maqedoni të dalë sa më i vogël, në krahasim me sllavo-maqedonët.

Në tubim pas dy apo tri orëve, ka ndërhy policia duke na gjuajt me gaz lotsjellës, diku rreth 150-200 metra larg nesh, nga drejtimi i Fakultetit Juridiko-Ekonomik. Pjesa më e madhe e protestuesve u larguan por mbetëm grupe të vogla që më vonë u bashkuam në oborrin e QS (qendrës së studentëve) në mes të mensës, konvikteve nr. 1, 2, 3, 4 dhe barakave.

Në oborrin e studentëve ishim me të sigurt të rrinim, bisedonim dhe këndonim. Kjo, tash pas 35 vjetëve tingëllon, duket si lojë fëmijësh nga retrospektiva por Ne atëherë zgjodhëm edhe një ”komitet” dhe caktuam “roje” ndërsa nga dritaret e konvikteve, studentët dhe studentet na përkrahnin duke kënduar por edhe fishkëllonin kur shihnin ndonjë automjet të policisë që po i afrohej vendgrumbullimit.

Ne “komitetin” për Mbrojtjen e të Dretave të Shqiptarëve janë zgjedhur: Ibrahim Nikqi, Bajram Muriqi, unë (Sinan Kastrati) dhe dy femra, vajza studente. Fatkeqësisht emrat e tyre nuk më kujtohen.

Protesta ose demonstrata ka zgjat deri në mëngjes, kur unë jam nisur për në stacionin e autobusëve për me shkua në punë. Punoja si mësues i Gjuhës dhe Letërsisë Shqipe në Shkollën Fillore Tetëklasëshe “Migjeni” në Lubizhdë, Komuna e Rahovecit (tash e Malishevës), aty ku unë e kisha kryer shkollën fillore, gjenerata e parë, më 1971.

Në mëngjes, jemi shpërndarë. Policia nuk ka intervenua dhe jeta ka vazhduar sikur të mos kishte ndodh asgjë. Përveç shtimit të patrullave të policisë dhe rezervistëve në radhët e policisë dhe të ushtrisë, në mëngjesin e ditës së nesërme, E enjte 12 Mars 1981, asgjë tjetër nuk binte në sy.

Me Ali Lajçin, jam takuar, pas fjalimit që ka mbajt at natë, natën e mërkure, më 11 Mars, dhe i kam thënë: “Ali … është mirë që ta heqësh mjekrën, të rruhesh, sepse ke ra në sy më shumë se të tjerët”!

Më 11 Mars 1981 kam pas edhe një revolver të kalibrit 6, 35 që ma kishte dhënë një shok dhe vendas i Ibrahim Nikqit e Ahmet Kelmendit. Ai është Bajram Muriqi nga Kushutani i Rugovës (tash jeton në SHBA). Bajrami ma dha revolverin mua sepse ai banonte në një banesë private bukur larg nga qendra e studentëve dhe kishte frigë se mos kontrollohej nga policia që natë kishte më shumë se sa netëve tjera. Revolverin e Bajramit e mora dhe fati e deshi që policia nuk më kontrolloj, sepse rrugës, më 12 Mars 1981 kishte shume patrulla policore nga qendra e studentëve deri te stacioni i autobusëve në Prishtinë.

Për demonstratat e 11 Marsit, pas dy ditëve ka lajmëruar “Rilindja” dhe RTP-ja, që kanë dalur me informata fare të shkurtra dhe sipas “Tanjugut”. / Vijon / SHQIPTARI.EU

 

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. Mal Uka thotë:

  Secili individ i ri i asai kohe, Sot i shef edhe dobesite
  edhe nivelin e vogel te dijes politike , edhe strategjine
  e pa studijuar mire karrshi reagimit te serbosllavise
  Rinija gjithmone i ka deshirat e medha per perparim Por
  ne ate kohe nuk i ka mendue mire se si serbosllavija do u
  pergjigjet kerkesave legjitime Thuhet shkoj mallusha me i
  nxerre brinat dhe e la koken !Organizatori i demostratave
  nuk ka qene naiv por i studijuar mire nga organet e shtetit
  serb per ta anullue autonomine e vitit 1974 Per ta kthye
  mrapa perparimin shqipetar , Per ta serbizue kosoven Per ta
  pertoke intelegjencen Per te perdore dhune deri ne shfarosje Andaj demostratat e vitit 1981 Jan vegza per te cilen kapet serbija per te humbe autonomija ! Demostratat ishin te pa strategji Republike Kushtetute Jo me hater
  Jo me lufte !!! Shqipetaret mjet lufte i kishin baloshat+
  Ndesa Serbija Tenka , topa, avijon e helem !Deri ne mbyllje
  shkollash e univerziteti ! Keshtu ne vend te perparimit sollen zhgenjim , humbje e vrasje dhe mbyllje gojes se politikaqnve shqipetar Sinani i permend shoket qe tani jan
  jasht kosove Po te kishin efekt pozitiv ato demostrata
  sot nuk do ishin dy te tretat e popullsise shqipetare jasht
  atedheut duke u asimilu si e qysh eshte ma se keqi !
  Pra gjenerata e demostruesve jan kurbanet e humbje pas
  humbjeje te jetes se tyre e popullit ne pergjithesi
  Andaj fjala e Fadil Hoxhes se demostratat i ka planifikue
  plehu i kosoves e kan kuptimin domethenes qe ai pleh ishin
  Derzhavna Bezbednostzi qetnik ! E rinija kan blegru si
  dhija para kasapi !

  Përgjigjiuni
  Pelqej(5) Nuk Pelqej(1)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...