Published On: 22 Shkurt, 2016

A është Kosova koncept racional apo realitet emocional?

Nga Gani Sadiku
Shqiptarët e Kosovës problemin më të madh e kanë në krijimin e vlerave shoqërore, sepse për të ekzistuar një komb dhe një shtet, ai duhet të jetë në gjendje të krijoi dhe të konsumojë vlera. Ne si shoqëri vlerat i konsumojmë të gatshme nga Shqipëria, dhe vendet tjera fqinje, por çka është më e keqja ne bile as që u jemi mirënjohës, mirëpo kur është fjala te Shqipëria ne përkundrazi edhe i akuzojmë se na i kanë borxh, se jemi vëllezër, etj etj. P.sh vlerat akademike, të arriturat shkencore, përkthimet teknologjike, literaturat e ndryshme të studimeve, të arriturat shkencore, mandej përfitimi nga kongresi i unisimit të gjuhës me 1972, ( nëse kemi mundur ne të marrim diçka nga ky kongres?). Problemin tjetër e kemi se ne nuk po mundemi ta marrim shtetin dhe kombin si një realitet racional, por më tepër po e marrim si një realitet emocional.
Ne në vend se të jemi të bashkuar si shoqëri në një vektorë konvergjent në krijimin e vlerave tona, sot po i shfaqim antivlerat divergjente duke konsumuar vlerat e huaja, për të krijuar një realitet emocional si shoqëri. Realiteti emocional në shoqërinë tonë të pasluftës, ka krijuar një pritje irracionale nga ana e qytetarit, e cila natyrisht se krijon një huti në shoqëritë e reja të ngritura nga vlerat e huazuara.
Mungesa e krijimit të vlerave dhe nevoja e domosdoshme e konsumimit të atyre vlerave si shoqëri, na qon në drejtim të heqjes së kapelës apo mbulojës shtetërore, dhe e shtynë shoqërinë tonë kah tjetërsimi në drejtim të kërkimit të vlerave (qofshin ato të huajat) për ti konsumuar. Ky konsumim i vlerave kur është jo proporcional me shkallën e krijimit të tyre, e kanë një kosto jo të vogël për kombin dhe shtetin, e në disa raste qon drejt asimilimit të atij kombi. Andaj, ne, së pari duhet të jemi mirënjohës Shqipërisë e cila në çdo aspekt arrin të krijojë vlera shoqërore konvergjente me nevojën e të gjithë shqiptarëve, e të cilat na i lejon t’i konsumojmë pa pasur pretendim për shpagesë.
Dhe e dyta, ne, duhet që në mënyrë urgjente të mësohemi e të krijojmë vlera për vete, që të mundemi të ekzistojmë si shoqëri, përndryshe ne do të fillojmë të krijojmë antivlera e të bëhemi të urryer si shtet e si komb në përmasa globale.! Dihet se antivlerat shtrirjen e kanë shumë më të shpejtë e më të gjerë, se sa vet vlerat në çdo shoqëri, dhe natyrisht dëmet nga antivlerat dhe konsumimi vlerave të huaja për ne si shoqëri e re do të jenë të pa riparueshme.
Disa politikan e sidomos ata të LVV-je, shpesh po kërkojnë bashkimin e Kosovës me Shqipëri.
Dhe shtrohet pyetja a është kjo një kërkesë reale në rrethanat nëpër të cilat po kalojnë vendet tona?
Unë mendoj se jo, edhe atë për dy arsye; Arsyeja e parë është se Shqipëria ka kaluar disa faza të zhvillimit shoqërorë, ka marre disa obligime, dhe ka nënshkruar disa konventa ndërkombëtare të cilat nuk e lejojnë ketë shtet të futet në aventura që do t’i kushtoje gjithë rajonit.
E dyta; Forcat politike si në Kosove po ashtu edhe në Shqipëri që kërkojnë një bashkim kombëtar kanë një ideologji majtiste e cila i frikëson jo vetëm shqiptaret të cilët kanë vuajtur nga kjo ideologji, por e ka frikësuar edhe faktorin ndërkombëtarë, pa përkrahjen e të cilit as Kosova e as Shqipëria nuk do të ekzistonin as sot si shtete të pavarura.
Ne kemi shembuj të shumtë në botë që etnitë e njëjta jetojnë në shtete të ndryshme siç është rasti me vendet gjermano folëse pa e pasur asnjë interes as pretendim për bashkimin e tyre në një shtet. Ata duke prodhuar vlera në shoqëritë dhe shtetet e tyre, arrijnë të krijojnë mirëqenie dhe jatojnë secili në shtetet e veta mirë të organizuara. Ose kemi rastin e Rumanisë dhe Moldavisë.
Këtë e mora si shembull, për të treguar se shqiptarët para se të mendojnë për bashkim në një shtet, duhet që së pari të angazhohen të prodhojnë vlera, dhe vetëm si të tillë do të bëhen të rëndësishëm. Vlerat, qofshin ato edhe shpirtërore, ndihmojnë në përcaktimin e rrugëve të dy shoqërive, se a janë, dhe kur janë për bashkim.
Deri sa ne e mohojmë shtetin tonë, mohojmë flamurin,sistemin e drejtësisë, rendin kushtetues, dhe nuk luftojmë në zhvillimin e shoqërisë brenda shtetit të Kosovës, bashkimi me Shqipërinë do ta na bëjë qytetarë të rendit të dytë, edhe kur të jemi të bashkuar.
Krijimi i vlerave, rritë mirëqenien sociale, ngrit vetëdijen shoqërore, dhe ia mundëson një shoqërie gjykimin dhe vlerësimin e drejtë, ashtu siç e forcon dashurinë ndaj shtetit.
Ky zhvillim i zvogëlon lidhjen emocionale për shtetin dhe kombin, por e shton të kuptuarit e një realiteti racional për shtetin etninë dhe për kombin.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...