Published On: 25 Qershor, 2016

A është “Brexit” rezultat i frikës nga përhapja e islamit?

 

Beqir Krasniqi

Deri kah viti 2070, në mos edhe më heret, muslimanët do ti tejkalojnë të krishterët, duke i dhënë kështu fund dominimit dy mijë vjeçarë të krishterë – që prej ardhjes së profetit Isa (Jezu Krishtit). Këto projeksione të lëshuara nga Qendra Hulumtuese “Pew” tregojnë se, për shkak të një norme më të lartë të fertilitetit, Islami është parashikuar të rritet me shpejtësi dy herë më shumë se sa çdo fe tjetër – gjatë gjysmës së ardhshme të shekullit. Krishterimi, i cili tash është ende një fe dominante globale, do të humbasë shumicën e statusit fetar në vende të tilla si Mbretëria e Bashkuar, Franca dhe Australia.

Një ndryshim i tillë dramatik e ngritë pyetjen, nëse konfliktet globale ndërmjet grupeve radikale myslimane, dhe vendeve perëndimore me shumicë të krishterë, do të ndizen edhe më shumë në dekadat e ardhshme.

Një rritje e lehtë në një fe të madhe botërore – deri në dominim numerik, nuk mundet në vetvete të krijojë probleme, por faktorët e rritjes së popullsisë së shpejtë në vendet e varfra, vështërsitë ekonomike, migrimi, dhe trazirat politike, munden, thotë David Voas, profesor i studimeve të popullsisë në Institutin për Hulumtime Ekonomike dhe Sociale të Anglisë. Këto kushte mund të japin edhe një rritje të dhunës ekstremiste, thotë ai.

“Rritja shumë e shpejtë e popullsisë, e kombinuar me mundësi të kufizuara edhe për të rinjtë e arsimuar, por veçanërisht për ata më pak të arsimuar, ka krijuar tensione sociale dhe politike, dhe ka nxitur gjëra të tilla si emigracionin në vendet perëndimore”, thotë Voas.

Dy fetë më të mëdha botërore do të jenë afër paritetit deri në vitin 2050. Të krishterët janë parashikuar të jenë 31.4% e popullsisë së planetit, kundrejt 29.7%  e popullsisë që e ndjekin Islamin, thonë hulumtuesit. Në vitin 2010 të krishterët ishin 31.4%, kurse myslimanët 23.2%.

“Ne mund të jemi mjaft të sigurt se muslimanët do të rriten me shpejtësi në dekadat përpara”, tha Conrad Hackett, demograf dhe autori kryesor i raportit.

Motori i rritjes për Krishterimin dhe Islamin do të jetë Afrika Sub-Sahariane, ku pjelloria e lartë dhe popullsitë e mëdha myslimane dhe të krishterë, do t’i rrisin numrat global për të dy fetë, thonë demografët e Institutit Pew.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...