Published On: 20 Shkurt, 2016

A e vranë Xhemail Mustafën sipas stilit të UDB-së

Nga Gjergj Kabashi

* A i ka ofruar, ndonjë i penduar i mundshëm, të dhëna Policisë e Kosovës, gjatë këtyre katërmbëdhjetë viteve, dhe a ka qenë ndonjëherë policia në dijeni të një provokimi të tillë? Kjo gjë, sipas mendimit tim, është tejet interesante për t’u hulumtuar e sqaruar nëpërmjet rrugësh operative, mirëpo si duket kjo është heshtur, duke dëshiruar që e gjithë kjo të mbulohet me harresë? A duhet të heshtet më tutje dhe përse u dashka që unë të hesht? Mendimi im është që brenda këtij provokimi sqarohet shumëçka për Kosovën dhe për disa elita të saj të rrejshme, prandaj edhe insistoj me këmbëngulje e vendosmëri profesionale e atdhetare, – jo për mua por për hir të Kosovës – të zbulohen të gjithë ata që kanë qenë të ndërlidhur në çfarëdo mënyre në këtë provokim; të tregohen emrat e tyre, në cilin/cilat vende të Prishtinës është organizuar provokimi i tillë, çka kërkonin, a ishin të mashtruar, kush i kishte mashtruar dhe përse ata mendojnë të kenë qenë të mashtruar. Ku gjenden ata tash, jashtë skenës publike të harruar apo të sistemuar nëpër institucione të Kosovës?

Në kohën kur jam duke e përgatitur këtë shkrim për ta bërë të njohur si informatë për opinionin publik, është fillimi i dhjetorit 2012. Shkrimin, ç’është e vërteta, e kisha të përfunduar dhe doja ta bëja publik qysh me 23 nëntor 2012, do të thotë në ditën e kobshme kur 12 vite më herët e vranë Xhemail Mustafën, kolegun tim të dikurshëm nga ish gazeten ‘Rilindja’. Përpara se ta botoja në revistën ‘Drini’, drejtues i së cilës jam, sikurse në uebfaqen e njohur ‘Zemra Shqiptare’, që do të pasohej me dërgimin për botim edhe në shtypin e shkruar shqiptar, u ndala e mendova bukur gjatë se a ta botoja këtë shkrim pikërisht në atë datë, apo të prisja e të mos i shkaktoja shqetësime qoftë familjes së vuajtur e të nderuar për mua të  Xhemail Mustafës, familjes sime dhe të gjithë shqiptarëve të mirë, kudo qofshin ata, pasi në këtë mënyrë konsideroja se dikujt mund t’ia prish festën e 100-vjetorit të Pavarësisë së Shqipërisë. Sidomos atyre  që nuk e meritonin t’u prishej festa e shumëpritur, hareja e  gëzimi i një date e dite kaq të shënuar, që simbolizonte mbijetesën e kombit të përvuajtur e nëpërkëmbur shqiptar, mbijetesën nga pushtimi i gjatë osman, nga pushtimet dhe përvetësimet territoriale serbe dhe greke.

Nuk do ta botoj sonte, thashë më vete!

E njëjta dilemë, ankth e shqetësim i pafund më ndoqi edhe në vijim, edhe ne 13-vjetorin nga vrasja e Xhemail Mustafës edhe tash, në 14-vjetorin e kësaj vrasjeje me motive të thella antishqiptare. Mirëpo, tashmë nuk do të mëdyshem më, a ta bëjë publike apo jo: do të flas gjerë e gjatë për këtë pësim dhe humbje të panevojshme të një jete njerëzore, për pësimin dhe dënimin tim nga të njëjtit njerëz, nga e njëjta mendësi antishqiptare. Meqenëse Xhemail Mustafën e vranë dhe e tradhtuan “bashkëluftëtarët” e tij partiakë, të nxitur nga infiltrime nga jashtë kësaj partie, (LDK-së) si dhe infiltrime udbashe, mua më mbetet që ta them të vërtetën e hidhur, ta mbroj kolegun tim dhe vetën time nga krimi i bashkuar.

Ja përmbajtja e letrës së parë, – në vazhdën e shumë letrave nga “bashkëbisedimi” në vijim, që provokatorët më nisën më datën 17 nëntor të vitit 2000, nën maskën se më shkruante Bujar Bukoshi dhe “stafi” i tij. Letra është nisur nga Prishtina në orën 18:55 minuta. Një letër provokative e shkruar me dinakëri dhe nënçmim të kamufluar me vështirësi, përmes së cilës naivët e vërtetë, e kërkuan të gjenin një naiv te unë;

Bujar Bukoshi bujarbukoshi@yahoo.com

From:

Save Adress-Block Sender

Subject: Me jep nje kontakt me saliun

Date: Fri, 17 Nov 2000 18:55:16-0800 (PST)

Pershendetje,

I nderuari Bajram, me perpjekje te shumat arrita ta siguroje mezi kete adrese tuajen. Une i kam shkruar  ****ut, ai me ka dhene nje pergjigje por jo tjeter ne interesimin tim per t’u ulur dhe per te biseduar për disa ceshtje me interes. Sidoqofte, duket se nuk qasje ne internet apo ngece dukund puna dhe spo marr kontakt dot me te. A mund te ma japesh adresen e sakte te tij, apo numrin e telefonit. Sidoqofte, domethane idejaeshte te bisedojme dicka ne ate stilin e librit Tuaj, “Baleta me ka thene…” dhe helbete t;i kujtoja kur pinim dikund neper kete bote nje kafe me te. Sidoqofte domethane, nese mundesh dil ne Grand nje mbremje dhe ti vete dhe marrim nga nje kafe bashke,

Shnet

PS.

A po punon ende në Rilindje apo?

* * *

Provokimi me email, i sajuar në emrin e Bujar Bukoshit, në të vërtetë, është goditja më e rëndë, ndoshta e fundit, aq e përqendruar e me “imagjinatë” e UDB-ashëve të bashkuar  Kosovës, qofshin  ata të  orientimit pacifist apo të tjerëve, të uçkëzuarve; një provokim i gazetarisë halabake të Kosovës me lidhje e shërbime të vetëdijshme a të pavetëdijshme për  kriminelët e të vetëquajturave shërbime sekrete të Kosovës, qofshin ata të SHIK-ut, apo të SIA-s; pra qofshin ata stërudbashët e SHIK-ut apo të SIA-s. Njëri ndër ata, i mashtruar nga shërbimi “i vet sekret”, që ka marrë pjesë në këtë provokim, është edhe kolegu  im nga gazeta ‘Rilindja’, Xhemail Mustafa, njeri me të cilin kam pasur marrëdhënie gjithnjë korrekte. Për mendimin tim, Xhemail Mustafa ka qenë një njeri i urtë dhe sjellshëm, një intelektual tipik për kohën dhe rrethanat e atëhershme, i cili në një moment dhe në një rrethanë tjetër ka rënë viktimë e rëndë e survejimit dhe përgjimit non-stop, së brendshmi e së jashtmi, e kriminelit a kriminelëve të infiltruar nga, së paku, një shërbim sekret partiak jashtë LDK-së, e fanatizmit partiak aty, të cilët do t’ua kenë përgjuar edhe mënyrën e të menduarit, duke i dhënë krah se keqes dhe orientimit të gabuar me të vetmin qëllim që t’i detyronin të gabojnë kundrejt meje me një provokim të detajuar dhe të menduar mirë; provokim që nuk e bëjnë gazetarët e vërtetë përpos në rrethana kur  “shokët”  janë naivë, shpirtzinj dhe xhelozë, me të cilët nuk më lidh profesioni i gazetarisë dhe sidomos jo  Kodi Gazetaresk i Mirësjelljes. Tash Xhemaili ka vdekur. Atë e vranë sepse dikujt i ka penguar pesha dhe kontributi i tij për Kosovën, ndikimi i tij tek Ibrahim Rugova; i ka penguar mendimi i tij tjetërfare, partia e tij, shqiptarizmi ndryshe, e, njëherësh, “më vranë” edhe mua me gjuhën prej nepërke të tyre. Më lënduan së tepërmi duke më lënë “në fyt” një gjë që kurrë dhe në asnjë rrethanë nuk ka se si të bëjë me mua.  Vetëm në çastin kur vendosa që shkrimin ta  nis për botim, e njoftova me përmbajtjen e tij atë që duhej njoftuar: familjen time! Isha betuar që përjetë nuk do të flas për këtë tragjedi njerëzore, për këtë viktimë të pafajshme, për këtë vrasje mizore, të kotë, të verbër, antishqiptare. Jo që nuk duhet të tregoj e të jap lajmin e trishtë, (si njeri që një jetë të tërë ia kam kushtuar profesionit të gazetarisë e Kosovës, duke i dhënë asaj ditës e jetës sime e duke mos marrë asgjë prej saj), por, vërtet, për herë të parë në jetë rashë në vështirësi të jashtëzakonshme, në një “gropë” të mjerësh e të shkretësh për mend, në vështirësi të tilla që ishin krejt të panjohura për gazetarinë time si gazetar hulumtues në terren, për përvojën time të madhe në kontakte me njerëz e natyra të ndryshme njerëzore, të paimagjinueshme për mua. Pra, e them tash, 14 vjet pas asaj tragjedie të shkaktuar nga antishqiptarët më të mëdhenj që i ka ai vend i pafat dhe i parehatueshëm, për shkak të ngatërresave me pasoja katastrofale të të vetëquajturave “shërbime sekrete”, harlisjes së të cilave i ka dhënë krah UDB-ja e Serbisë. Isha betuar se për atë tragjedi nuk do të qes një fjale të vetme prej goje dhe që për vrasjen  e Xhemail Mustafës, do t’i tregoja vetëm ‘natës së varrit’.

 

PRITA SHUMË, POR KURRË NUK ISHA PAJTUAR TË HESHTJA PËR KËTË NGJARJE TË TRISHTUESHME

Por, duke i përcjellë ngjarjet e ndodhitë në vendin tonë në mënyrën dhe me metodat e mia si gazetar hulumtues-zbulues, kam ardhur në përfundim se për këtë ngjarje të trishtueshme dhe për pasojat e antishqiptare të saj për vendin, nuk duhet heshtur kurrë, pasi antishqiptarizmi i dy shërbimeve sekrete partiake të deridjeshme, LDK-së dhe PDK-së, apo më saktë antishqiptarizmi i segmenteve e personave, sigurisht jo pa ndikim vendimtar të tyre, është treguar tejet i dëmshëm e me pasoja ngulfatëse për Kosovën. Ky antishqiptarizëm, platformën e ka të ndërtuar nga  policia profesioniste e Serbisë, e cila me të dërguarit e vet ngjall lugetër fanatizmash partiakë ndër ne. Të tillët, dikur, kanë kontribuar me vepra  kryesisht për Serbinë,  e kanë sjellë Kosovën buzë humnerës, duke e paraqitur popullin e saj si një komb jodinjitoz, jokrenar, me sjellje qyqare; “popull” që e lëndon veten me rëndë e më me  pashpirtësi se ç’do të dëshironte ta lëndonte, për shembull, ish kreu i shërbimit sekret të Millosheviçit, Ivica Stanishiçit.

Ata që i përcjellin rrjedhat rreth vrasjeve politike në Kosovë dhe në shqiptari në përgjithësi, e në veçanti policia, sikurse dhe disa gazetarë tejet të pakët të aftësuar nga jeta profesionale për zhbirime hulumtuese, kanë mundur të vërejnë se si është zbehur brengosja partiake për Xhemail Mustafën, i cili për shumëkë në LDK dhe jo vetëm në ketë parti, është shndërruar në një makth, një barrë që i pengon. E kjo mund të vërehej qartë sidomos me datën 23 nëntor 2012, me 23 nëntor 2013 e, sidomos, me datën 23 nëntor 2014, kur për herë të parë e kemi koalicionin qeverisës “të armiqve” LDK-PDK, të cilët i lidh miqësia e bizneseve dhe zhvatjes së atij populli si dhe, pos tjerash, edhe interesi që tragjeditë individuale të shkaktuara nga dikush prej tyre,- siç është vrasja e Xhemail Mustafës, të mbulohen e vriten përfundimisht me harresë. Në të vërtetë, Xhemailin e përkujton me dinjitet, sinqeritet, njerëzi e dashamirësi kryesisht mërgata shqiptare, e cila nuk ka mundësi të manipulohet si manipulohen nga kriminelët e shërbimeve sekrete dashamirët e tij të shumtë në Kosovë. Një përkujtim e nderim i mëhershëm që i është bërë në Kosovë, është vënë emri i tij një shkolle si dhe një rruge në Prishtinë.  E përkujtoj unë që kurrë nuk ia kam thënë një fjalë të vetme të keqe në jetë, gjithmonë e kam respektuar e nderuar ashtu si mendoja se e meriton në atë kohë e edhe tash, sikurse që isha i bindur se edhe ai më ka nderuar mua në të njëjtën mënyrë. Qëndrimi dhe implikimi i tij symbyllur në lëmshin e intrigës së shërbimeve sekrete me një grup të tjerësh nga LDK-ja etj., nuk ka qenë “qëndrim” i tij kundër meje, por ka qenë mashtrim i tij fatal që për fatin e tij të keq dhe për fatin tim të keq, atij i ka kushtuar më së shumti.
Në të vërtetë unë e kuptoj se të gjithë atyre “bashkëluftëtarëve” të Xhemailit që i hynë një pune mjaft të mbrapshtë për të më  bërë “qesharak”, apo me më “zajebatë” qysh kishte dëshirë mendësia udbashe që ta  ta paraqiste punën time, preokupimin tim profesional, angazhimin tim të sinqertë si gazetar i ‘Rilindjes’, si një punë krejt të kotë e të panevojshme të një naivi (çfarë preokupimi i marrë,  jonjerëzor dhe jointeligjent!); u  ka mbetur në fyt gjuha e porositur- nënçmuese e poshtëruese e një shërbimi tjetër sekret partiak, që ia kishte futur në gojë e në mendjen e keqe propagandistit dhe policit të shpifur partiak të LDK-së, dhe atyre që si hutinë kanë rënë në grackat e këtij skandali e mashtrimi tejet të madh, ndërsa atyre propagandistëve dhe policëve partiakë të PDK-së, u ka mbetur në fyt gjuha që po ashtu tash del se nuk paska qenë as e tyrja – por e eprorëve të njëmendtë të tyre nga shërbimi sekret i Serbisë, apo jo?
Këtu, gjithkujt i ka mbetur diçka “në fyt”, madje edhe mua që s’kam menduar keq për asnjërin prej tyre, pasi nuk e ngarkoj ndërgjegjen time me qëndrime dyfytyrëshe ndaj askujt. Të jesh i provokuar e të jesh provokator, janë gjëra krejt të ndryshme. Provokatorë janë të gjithë ata që më provokonin për diçka të kotë që as sot e kësaj dite nuk mund ta kem krejtësisht të qartë, sepse provokimet e tilla janë sjellje të marrësh, naivësh të vërtetë, antishqiptarësh të vetëdijshëm që ua kanë zënë bishtin me derë të tjerët, eprorët e tyre, apo antishqiptarët e pavetëdijshëm që me marrëzinë e tyre njerëzore shkaktojnë tragjedi, duke ia humbur jetën kot së koti, për qëllime krejt të pakuptimta e të kota, “shokut” të vet, ashtu si ia humbën jetën Xhemail Mustafës. Nuk duhet të jesh shumë i mençur për ta kuptuar se vrasësi/vrasësit e vërtetë të Xhemail Mustafës, nuk janë  kriminelët që e vranë tek dera e banesës së tij në Prishtinë,   por janë banditët, kriminelët e bashkuar në lëmshin antishqiptar që më shkruanin dhe provokonin me emalin e sajuar ne emrin e Bujar Bukoshit. Ata nuk janë vetëm  vrasësit e Xhemail Mustafës,  por janë edhe vrasësit e mi, që u munduan të më vrisnin për së gjalli, duke përdorur një metodë antishqiptare shumë të njohur  e të sofistikuar për nga qëllimet mizore që ngërthen në vete: gjuhë që e përdorin sidomos kriminelët e shërbimeve sekrete “shqiptare” ndaj atij që duan t’ia thyejnë zemrën dhen t’ia bëjnë jetën të hidhur, me vrasjen e njohur më të rëndë sesa me plumb, duke më vrarë personalisht e familjarisht me uri. Por te unë e kanë gjetur njeriun me të gabueshëm dhe ata kriminelë të bashkuar që janë futur në jetën institucionale të vendit, duke menduar se e vranë një Xhemail Mustafën e pafajshëm dhe një Bajram Kabash apo Gjergj Bajram Kabash krejt të pafajshëm, nuk bënë asgjë pos që ashtu të bashkuar, të marrë e të prapambetur në grykësinë e tyre, e sollën, si të thuash, në gjunj popullin e vet të varfëruar duke humbur simpatinë e botës për vendin tonë, të asaj bote që na ndihmoi të jemi të lirë, duke bërë të ndihemi zot në Atdheun tonë.
Deri sot kam heshtur dhe heshtja ime ndërlidhej me vrasjen që  bënë antishqiptarët e bashkuar ndaj Xhemail Mustafës, nga kujdesi im  njerëzor që mos e lëndoja familjen e kolegut tim të ndjerë dhe gjithë ata që e kanë dashur e nderuar për së gjalli e pas vdekjes Xhemailin. Tash kur, më në fund, e kryej punën time që më takon si gazetar, duke e dhënë këtë informatë të hidhur por të domosdoshme për Kosovën shqiptare , për shtetin e së drejtës, për gazetarët, për policët dhe për politikanët e vërtetë të Kosovës, më duket sikur jam duke vrapuar ka “një shekull të plotë” për ta dhënë këtë lajm, duke vrapuar pa ia nda në një maratonë profesionale. Xhemail Mustafa dhe unë, nuk mund të shërbejmë më si “ura” fatkeqësie ku mbahet gazetaria, policia dhe politika e keqe e Kosovës.

Çka është mjaft, është mjaft! Edhe durimi e ka një kufi, ku njeriu ndalet, si ndalem edhe unë sot, dhe thërras:

“bujarbukoshas!”…, a jeni ende andejpari?

A po përparoni mbi fatkeqësitë e të tjerëve, mjerimin e popullit tuaj,  ju kriminelë të bashkuar?…

Për krimet e tilla nuk ka falje dhe heshtja për to është jo vetëm joprofesionale e jonjerëzore, por aq më keq pajtim me antishqiptarizmin e porositur nga shërbimi sekret i Serbisë së asaj kohe. Unë tash fola, ndërsa ata që kanë marrë pjesë në atë provokim me pasoja tragjike për një njeri që nuk e kemi më në mesin e të gjallëve, Xhemail Mustafën, duhet të dalin publikisht apo të detyrohen të dalin publikisht që t’ua shohim fytyrat e zeza me shpirtrat edhe me të zinj, që ti shohim ashtu siç janë, të mjerë e të poshtër, te demaskuar pa maskën e “BujarBukoshit” në fytyrë. / VIJON

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...