Published On: 27 Shtator, 2016

A e tradhtuan ushtarakë të Ministrisë së Mbrojtjes kolonel Krasniqin, pse nuk i siguruan mbrojtje të armatosur? Pse nuk rrëfen oficerët e sigurimit

  • Ja si u bënë përgatitjet për vrasjen e kolonel Ahmet Krasniqit (11)

 

Pse pak kohë para atentatit u largua nga stafi i sigurisë së Ahmet Krasniqit ushtari me emrin”Shpendi”?

 

Shkruan: Shefqet Jashari – Strofci

 

 b). Ahmet Krasniqit ia larguan njërin nga rojet më të afta që i kishte SHP i FARK-ut, ushtarin me nofkën “Shpendi”, në mënyrë shumë të poshtër duke i ngjitur fjalë (duke e shpifur), se ka bërë planë për ta vrarë Ahmet Krasniqin. Se ishte shpifje tregon fakti se “Shpendi” dërgohet në garnizonin e FARK-ut në Papaj afër Tropojës, me qëllim që kur të bëhet atentati ndaj Ahmet Krasniqit të mos gjendet në shërbimin e rojeve personale të Ahmet Krasniqit dhe SHP të FARK-ut.

Por, kur vritet Ahmet Krasniqi ai prapë sillet në shërbimin e mëparshëm dhe bëhet përgjegjës për çështjen e sigurimit të kuadrit komandues të SHP të FARK-ut.

Ahmet Krasniqi kthehet nga Veri i Shqipërisë në Tiranë më 19 shtator 1998. Ai merr vesh për ndërrimin e banesës nga kolegët e tij, por atij kjo gjë nuk i bëri përshtypje fare dhe nuk e kundërshtoi vendimin e kolegëve, duke u mbështetur në Rregulloren Ushtarake se çdo organ ushtarak i kryen detyrat e tij në bazë të kushteve dhe rrethanave që i krijohen ndërkohë. Ai natën e parë e kalon në banesën e re. Natën e dytë nuk u kthye në banesë, si duket e kalon natën te ndonjë mik i tij në Tiranë. Të nesërmen, më 21 shtator 1998, e kalon tërë ditën në biseda të ndara dhe të përbashkëta me një numër ushtarakësh të Brigadave 134, 131, dhe 133, të cilat ishin kthyer nga Kosova. Pati biseda me Tahir Zemajn, Salih Çekun, Agim Ramadanin dhe të tjerë. U diskutuan shumë çështje që kishin të bënin me veprimtarinë e subjektit ushtarak që i përkisnin, sukseset, mossukseset dhe pengesat që u dolën në kryerjen e detyrave ushtarake. U fol edhe për masat që duheshin ndërmarrë për tejkalimin e pengesave dhe të vështirësive, që do të mundësonte futjen me sukses të njësive operative të UÇK-së, që ishin bërë gati për të marrë pjesë në frontin e luftës në Kosovë. Dikush nga ushtarakët i propozon Ahmet Krasniqit ta kalojnë së bashku një mbrëmje, që do të merrnin vendime konkrete për punën e mëtutjeshme. Ky propozim përkrahet nga Ahmet Krasniqi dhe ai e cakton takimin në Restorantin “Nëna Mbretëreshë” në Tiranë, që ishte shumë afër nga selia e Pjesës së SHP të FARK-ut.

Pse SHIK-u dhe policia shqiptare e kontrolluan drejtorinë informative të Ministrisë së Mbrojtjes dhe dhomën e gjumit të Ahmet Krasniqit?

Argatët e forcave kundërinstitucionale që kishin depërtuar në pozita udhëheqëse në SHP të FARK-ut i kryen detyrat e para që ua kishte caktuar Qendra e krimit. Radhën e kishte SHIK-u, të tregonte se detyrën që e ka marrë për ta kryer do ta kryej me përkushtim. Ishte nata e 17 shtatori i vitit 1998 kur forcat e policisë së bashku me pjesëtarë të SHIK-ut (afër 30 veta) kontrolluan shtëpinë e Shyqiri Toskes, që ua kishte lëshuar me qira Ministrisë së Mbrojtjes për nevoja të Drejtorisë Informative. Shtrohet pyetja pse nuk u bë më herët kontrollimi i kësaj Qendre, por u bë pasi Ahmet Krasniqit ju rregullua dhoma e gjumit në atë shtëpi? Përgjigja është e qartë. SHIK-u dhe këlyshët e I. Kelmendit, Xh. Halitit dhe të H. Hysenit i bënin përgatitjet e fundit për pushkatimin e Ahmet Krasniqit. Dhe për të qenë të sigurtë se do ta kryejnë detyrën me sukses që e kishin marrë nga Qendra e krimit, donin ta çarmatosnin Ahmet Krasniqin.

Ata e dinin se Ahmet Krasniqi i mbante në dhomën e gjumit një kallashnikov, një revolver dhe dy bomba dore. Duhet cekur dy fakte që dëshmon se Ahmet Krasniqi dhe SHP i FARK-ut ishin nën mbikëqyrjen e forcave kundërinstitucionale të Kosovës, të SHIK-ut dhe të agjenturave serbo-sllavo-greke, kur çdo gjë që punohej në SHP të FARK-ut e merrnin vesh kryepehlivanat e Nanosit. Është e mjaftueshme të cekën vetëm dy fakte, që do të vërtetonin pohimet e mia. Kur SHIK-u dhe policia shqiptare e bëjnë kontrollimin e Drejtorisë Informative të Ministrisë së Mbrojtjes, e kontrolluan edhe dhomën e gjumit të Ahmet Krasniqit. Ata kishin informata të sigurta se Ahmet Krasniqi e kishte një revole personale dhe dy bomba dore në ormanin e gardërobës. Pra, ata e thyen ormanin e gardërobës për të marrë revolen dhe dy bombat personale të Ahmet Krasniqit. Kjo dëshmon se këlyshët e Xh. Halitit. I. Kelmendit dhe të H. Hysenit, që kishin depërtuar të futen në SHP të FARK-ut i kryenin detyrat me përkushtim, por shtrohet pyetja pse nuk ndërmorën asgjë kolegët e tij, pas këtij rasti të çarmatosjes së SHP të FARK-ut, dhe të Ahmet Krasniqit, për të siguruar armë për mbrojtjen e Ahmet Krasniqit dhe stafit udhëheqës të këtij subjekti ushtarak të Republikës së Kosovës, kur në Shqipëri në çfarëdo kohe mund të siguroheshin armë për mbrojtje personale: revolver dhe kallashnikov?

Kjo ishte faza e parë e përgatitjeve për vrasjen e Ahmet Krasniqit. Faza e dytë fillon pas kthimit të Ahmet Krasniqi nga Veriu i Shqipërisë (ku i pat vizituar njësitë operative të UÇK-së, që duhej të hynin në Kosovë) në Tiranë. Edhe në këtë fazë, në përgatitjet për vrasjen e Ahmet Krasniqit kanë marrë pjesë tri palë: 1. Qendra e krimit, 2. SHIK-u dhe 3. Një numër ushtarakësh që i përkisnin stafit udhëheqës të Ministrisë së Mbrojtjes dhe Pjesës së SHP të FARK-ut.

Qendra e krimit ashtu si në fazën e parë edhe në fazën e dytë të përgatitjeve për vrasjen e Ahmet Krasniqit pati rolin vendimmarrës. Në këtë fazë ajo e bëri edhe mbikëqyrjen e përgatitjeve për këtë krim, dhe bëri koordinimin e punëve që i kryente SHIK-u dhe punëve që i kryenin ushtarakët e Ministrisë së Mbrojtjes që ishin bërë argat dhe këlysh të forcave kundërinstitucionale të Republikës së Kosovës. Sipas skenarit të përgatitur më parë nga Qendra e Krimit dhe SHIK-u, Ahmet Krasniqi duhej të vritet në orët e vona të mbrëmjes kur të kthehet në banesë. Vendi (lagjja)se ku gjendet shtëpia e Shyqiri Toskes (ku duhej të banonte Ahmet Krasniqi) i përgjigjej të gjitha kushteve për ta kryer pa vështirësi atentatin dhe pa pasoja të largohen kriminelët nga vendi i krimit. Kriminelët ishin bërë gati ta ngrehin gishtin e krimit në çdo moment që urdhëron Qendra e krimit. Çdo lëvizje e Ahmet Krasniqit vëzhgohet nga këlyshët e forcave kundërinstitucionale të Republikës së Kosovës që kishin arritur të hyjnë në stafin e Ministrisë së Mbrojtjes.

Mbrëmja e 21 shtatorit të 1998 ishte shumë e përshtatshme për realizimin e planit dhe skenarit të Qendrës së krimit për vrasjen e Ahmet Krasniqit. Në Restorantin “Nëna Mbretëreshë” ishte Ahmet Krasniqi, Kryeshefi i SHP të FARK-ut, tre ushtarakë nga sigurimi, nga një ushtarak nga Drejtoria personale, Drejtoria informative dhe Shërbimi i financave, dhe disa ushtarakë të brigadave 134, 131 dhe 133, që kishin marrë pjesë në frontin e luftës në Kosovë. Takimi kishte karakter pune, por për nderë të ushtarakëve që kishin marrë pjesë në frontin e luftës në Kosovë, Ahmet Krasniqi shtroi një darkë për ta. Në pasdarken e asaj mbrëmje u shqyrtua situata ushtarake në Kosovë dhe gjendja aktuale në Ministri të Mbrojtjes dhe në SHP të FARK-ut. Në veçanti u rrahën çështjet e mosrealizimit të marrëveshjes së armatimit që u nënshkrua në mes Ministrisë së Mbrojtjes dhe tregtarëve turq, dhe shkelja e marrëveshjes së Osllos nga forcat kundërinstitucionale të Republikës së Kosovës. Më në fund u morën vendime të rëndësishme që kishin të bënin me forcimin e UÇK-së. Planet e Ahmet Krasniqit për futjen në frontin e luftës në Kosovë të të gjitha njësive operative të UÇK-së, që ishin bërë gati nëpër qendrat e stërvitjes, u miratua edhe nga ushtarakët e brigadave 134, 131 dhe 133. Në atë takim është dashur të merrte pjesë edhe kolonel Tahir Zemaj, por Ahmet Krasniqi nuk pat lejuar të vinte për shkaqe të sigurisë së tij personale. Kjo tregon se Ahmet Krasniqi ishte i vetëdijshëm se në çdo moment ishin të rrezikuar një numër i konsiderueshëm i ushtarakëve të FARK-ut, nga forcat kundërinstitucionale të Republikës së Kosovës, në mesin e të cilëve ishin Ahmet Krasniqi, Tahir Zemaj, Salih Çeku, Agim Ramadani, etj. Atë natë Ahmet Krasniqi donte që vet të kujdesej për sigurinë personale të kolonel Tahir Zemës, kur i dha urdhër Hilmi Nebihut që personalisht të kujdeset për sigurinë fizike të kolonel Tahir Zemës. VIJON/ SHQIPTARI.EU

 

LEXONI edhe: 

http://www.shqiptari.eu/cilat-ishin-porosite-e-ahmet-krasniqit-per-brigaden-skenderbeu-per-brigadat-141-142-134-per-batalionin-diversanto-vezhgues-dhe-per-batalionin-e-policise-ushtarake/

Cilat ishin porositë e Ahmet Krasniqit për brigadën “Skënderbeu”, për brigadat 141, 142, 134, për batalionin diversanto-vëzhgues dhe për batalionin e policisë ushtarake?

 

 

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...