Published On: 1 Prill, 2016

A e keni ditur se në Kosovë kishte një aeroport nëntokësor? (Foto)

  • Jugosllavia kishte rreth 40 objekte strategjike të rëndësishme, përfshirë disa aeroporte nëntokësore e që ishin sekreti më i madh ushtarak. Rreth 90 miliardë dollarë janë shpenzuar në konstruktimin e këtyre objekteve. Željava ishte aeroporti më i shtrenjtë dhe më i madh në ish-Jugosllavi. Rreth 4.5 miliardë dollarë janë shpenzuar për konstruktimin e kësaj baze ajrore. Sipas ekspertëve, baza e vetme ajrore që mund të rivalizoj Željava, pavarësisht se është më e vogël, ishte në Sllatinë afër Prishtinës. Këto dy baza ajrore paraqesin nivelin e parë të mbrojtjes, transmeton Express.

Në nivelin e dytë të mbrojtjes ishin gjithashtu aeroporte me galeri nëntokësore dhe kushte për mbrojtje kundër sulmeve bërthamore. Galeri të tilla kishte edhe në Podgoricë, Mostar dhe Split.

Në nivelin e tretë të mbrojtjes ishin koncentruar strehimoret për aeroplanë dhe njerëz. Të gjitha aeroportet i kishin këto kushte dhe secili aeroplan kishte strehimoren e tij.

Aeroporti i Sllatinës gjendet afër Prishtinës. Aeroporti ishte finalizuar më 1965. Së bashku me bazën ajrore Željava ishin niveli i parë i mbrojtjes dhe 24 aeroplanë ishin në këto baza ajrore.

Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...