Published On: 11 Maj, 2016

A e keni ditur se kur dhe kush ia dha kredinë e parë shtetit shqiptar?

Çezar Ndreu
Mbas mbarimit të Luftës së Parë Botërore u krijuan shumë shtete të reja. Shqipëria shteti i vjetër Europian me një histori mijëravjeçare ishte pas tyre.
Shqipëria doli nga Lufta e Parë Botërore me një ekonomi tejet të varfër, pa fut këtu humbjet në njerëz.
Vargjet e Nolit
“Jepni për Nënën” do të kenë qenë vendimtare për fatet e shqiptarëve dhe shtetit shqiptar.
Vatranët e Amerikës do të mundnin ti siguronin shtetit shqipëtar të parën kredi, një shumë prej 1.5 milion franga ari. Me këtë do të mund të bëhej sado pak që të rimëkëmbej ekonomia shqiptare e viteve 20.
Kjo kredi ju dha shtetit me 5% interes, gjë që u la e gjitha brenda një kohe të shkurtër, në vitin 1923 ajo ishte e paguar.
Por, më vonë një kredi e dytë po nga shqiptaro amerikanët për shumën 710,000 franga ari, me një interes 6%, shteti shqiptar edhe pse i ri e me një administratë të pa përvojë në krahasim me shtetet e tjera, por me një dëshirë për të bërë shtet mundi që të vë disa regulla rigoroze në mbledhje taksash dhe larje detyrimesh publike.
Kredia e dhënë nga shqiptarët e Amerikës apo Vatranët është kredia e parë në historinë e shtetit të ri shqiptar, po sot? SHQIPTARI.EU

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...