Published On: 25 Shkurt, 2016

A doni të më vrisni? A do ta përgatisni vrasjen time

Pjesa IV

UNË FLAS ME GJUHË MË KONKRETE VETËM KUR PK DHE POLICIA NDËRKOMBËTARE NË KOSOVË I ZBULOJNË KËTA PROVOKATORË. ATËHERË UNË KAM ME KALLXUE SE CILAT FJALI TË CILIT “BUJARBUKOSHAS” JANË.

 

Gjergj Kabashi

Përmes këtij shkrimi unë ia përkujtoj edhe njëherë policisë se vendit tonë se unë jam edhe më tej në dispozicion për të ofruar të dhënat e duhura, por tash e tutje do të flas vetëm atëherë kur t’i zbulojnë të gjithë ata që fshiheshin pas këtij provokimi, që të shihemi me njëri-tjetrin në sy, duke folur ashtu si i takon të flasë njeriut, hapur e publikisht.  Pra,une flas me gjuhë më konkrete vetëm kur Policia e Kosovës dhe policia ndërkombëtare në Kosovë i zbulojnë këta provokatorë. Atëhere une kam me kallxue se cilat fjali të cilit “bujarbukoshas” janë. Unë sikurse deri tash nuk e poshtëroj e as që do të ngatërrohem me askënd për provokimet e bëra pa asnjë nevojë, për mohimin e jetës sime, të angazhimit tim, përpjekjeve të mija, atdhedashurisë së shfaqur në mënyrën time. Për këtë nuk ka përse të shqetësohet askush. Mirëpo letrat e fshehura duhen hapur që ta kuptojë Kosova se cila është ajo mendësi që i shkakton situata tragjike vendit, cilët janë ata njerëz, si duken, cila është vepra dhe jovepra e tyre, formimi intelektual, veprimtaria e tyre kriminale.
Në veçanti kërkoj mirëkuptim dhe lexim njerëzor të rrëfimit tim nga ata që mund të mendojnë se me këtë dëshmi të vonuar në kohë, dua ta paraqes ndryshe portretin intelektual e njerëzor të Xhemail Mustafës. Jo! Xhemaili ka mbetur po ai njeriu që e kam konsideruar koleg mjaft të nderuar nga puna ime si gazetar dhe nëse ai është treguar naiv në një moment kur ka qenë i rrethuar nga intrigantë të shumtë, po aq naiv jam treguar edhe unë që këtë provokim të përkryer nga mizoria e «artit» udbash, e kam marrë seriozisht vetëm atëherë kur e pashë se pas këtyre farë gazetarëve, gazetarucëve apo intelektualëve të shpifur, fshihet djallëzia e kriminelëve të shërbimeve sekrete, apo udbashët e Kosovës si është më logjike të quhen veprimet e tyre shkatërrimtare.  Vetëm atëherë ngashënjimit të tyre i jam përgjigjur me metodën e duhur, duke u paraqitur gjoja i ngashënjyer nga «ofertat» e tyre. Ma merr mendja se të gjithë ata që më provokuan e dhanë mesazhe tejet fyese ndoshta pa arritur të kuptonin se «argat» të kujt ishin, e kanë kuptuar tashmë gabimin e rëndë që e bërë, por mbetën memec pasi me gjuhën e porositur që u qe ofruar, përveçse më dërguan mesazhe shumë të  padëshirueshme mua, ma së shumti  e lënduan vetën dhe Kosovën, pasi në atë mënyrë nënçmuan intelektualizmin e tyre duke i bërë të heshtur me një vrasje  që ua lanë në ndërgjegjen e tyre të vrarë. Gjuha paragjykuese dhe fyese që e përdorën ky «shtab» i propagandistëve lëdëkëistë ndaj meje e ka bazën tek vëzhguesit udbash të ish gazetës ‘Rilindja’, kushdo qofshin ata, eprorë a vartës të tij, nga stereotipet e krijuara nga koha kur punonin dhe i raportonin armikut, të cilit ishin të detyruar t’i shërbenin. Këta përpos nga LDK-ja, janë përdorur edhe nga PDK-ja pas luftës së Kosovës. Po të mos e kisha kuptuar deri diku këtë intrigë udbashe me gjithë «jashtëqitjet-gazrat» që i lëshon ajo për ta ngatërruar këtë komb, ndoshta do të isha më i ashpër ndaj kolegëve të mi, por unë e di se shumica e tyre janë të mashtruar dhe personalisht ndihen të penduar. Por mua, sidoqoftë, më kanë lënduar se më shumë duke mos e ditur e më pak duke e ditur se çka po bëjnë, më kanë dërguar mesazhe të huaja, krejtësisht armiqësore. Duke e ditur se si e shigjetoja krimin udbash ndaj njerëzve të pafajshëm, ata me goditën me duart e të tjerëve, për të më lënë përshtypjen se «as kolegët nuk të duan».  Po të mos e kisha kuptuar, pra, goditjen e thellë e mizore udbashe, cinizmin e goditjes udbashe ne rrethana lirie(!), do të dukeshin të afërta porositë tragjikomike nga Zemërimi i Alcestit (nga  komedia «Tartufi» i Molierit), të cilin do të mundohem ta parafrazoj, kur thotë përafërsisht kështu:

«Ngado i tradhtuar, padrejtësisht më sulmojnë;

Do të zhdukem nga ky vend, ku veset triumfojnë.

Dhe të jetoj në botë, në një vend sado të mjerë.

Ku duke qenë i lirë, të jetoj me nderë.»

Natyrisht, duke e lënë njëherësh mënjanë anën komike dhe tragjike të kësaj porosie të këtij personazhi të «Tartufit» të Molierit, në kohën e «fshatit global» paraqitem pas 14 viteve, duke e vërejtur me keqardhje se vendin e moçalit të dikurshëm në vendin tonë të quajtur Kosovë, e paska zënë shkrumbi… Dhe, më vjen keq që shumëkënd e zë në gjumë anipse më kanë konsideruar të hedhur mënjanë përgjithmonë. Unë që nuk kam qenë i varfër asnjëherë në shpirt, mendje dhe zemër, madje as atëherë kur u munduan të ma ndalnin bukën e gojës, duke më lënë në një varfëri ekstreme për të ma humbur vullnetin, krenarinë dhe dinjitetin njerëzor, them se nuk kanë arritur asnjë qëllim të synuar ndaj meje,përpos që më kan munduar që të filloja me rimëkëmbjen e jetës edhe njëhere tjetër. Përkundrazi,ata vetëm kanë humbur duke hyrë në një konflikt me mua, pasi fort mirë e dinë se u kam thënë qyshkur e përfunduan provokimin ndaj meje, pasi e vranë atë njeri të pafajshëm: «…se nuk do ta keni lehtë, mbajeni në mend…» Ashtu sikurse u kam thënë edhe një herë tjetër, “meqenëse ju të gjithë jeni e keqja e Kosovës me apo pa qenë të vetëdijshëm për të bëmat tuaja, unë nuk u lëshoj kurrë pa luftë», pa përballje profesionale!

Mbahuni tash!

 

 

KRIMINELIN NUK DUHET LEJUAR TË STREHOHET NË «PYJET» E INSTITUCIONEVE

A do të më vrisni? A do ta përgatisni vrasjen time qysh tash, duke përdorur edhe islamistë qysh u zura se përdornit ndaj meje, të tillë të cilëve ua përgatitët edhe hyrjen në shpërbërjen e kombit. Ju jeni të mallkuar, jeni produkti ma i zi që UDB-ja serbe na e ka lënë në derë. Ju jeni sinonim i së keqes, prandaj për t’ju luftuar e mposhtur ju kërkohet një komb që pikësëpari është i drejtë ndaj vetvetes, ndaj ardhmërisë së vet. Unë jam i mendimit që nëse më në fund ndërgjegjësohet ky komb për fatin e vet të nëpërkëmbur, nëse e mira e bashkuar ngrihet në luftë kundër së keqes kudo qoftë ajo: në gazetari, në polici, në arsim apo kudo tjetër, atëherë edhe ky komb do të jetë një komb që e do vetën, të mirën e të mbarën si gjithë kombet moderne të qytetëruara sot. Edhe zonja King në librin e saj “Jeta ime me Martin Luter King” e thekson se vetëm e mira e bashkuar mund të shpjerë tek triumfi i njerëzores, sepse ne të gjithë duhet të kemi të drejta të barabarta, se askush prej nesh s’duhet të  jetë më i vlefshëm se tjetri. Edhe në atë libër përshkruhen vrasjet “enigmatike”, por në librin e saj, si në shumë libra të tjerë të gazetarisë hulumtuese-zbuluese, përshkruhet bashkimi trimëror i gazetarëve zbulues në zbulimin e krimeve të tilla, që, natyrisht, nuk i lënë pa i zbuluar. Krimineli nuk duhet të ketë shpresë, dhe ne nuk ka pse të na interesoj gjendja e tij shëndetësore e tij kur ai, ta zëmë, shumëkujt ia ka shkrumbuar zemrën. Kriminelin nuk duhet lejuar të strehohet në “pyjet” e institucioneve, por duhet dërguar aty ku e ka vendin – në burgun që e ka merituar.

Azem Bejta e kaçakët e tij dikur vrisnin xhandarmerinë serbe dhe kaçakçe strehoheshin në male, ndërsa sot (O tempora o mores) krimineli shqiptarzi e bën krimin dhe strehohet – në institucione!

Pyetjes ‘a do të më vrisni’ për vrasësit e njohur të lirisë së Kosovës, duhet përgjigjur që arma e të ligut nuk ndalet kurrë, por personalisht betohem që ashtu qysh në një mënyrë “i munda” për së gjalli, njëjtë, por edhe më zi do t’ua bëj edhe nëse nuk do të jem në jetë. Këtë duhet ta mbajnë në mend. Shpresoj shumë që ky popull do ta kuptoj se ku e kanë sjellë kriminelët e bashkuar, se do të ndërgjegjësohet se askush nuk ia zgjedh problemet e tij, sikurse te asnjë populli tjetër.

Unë duke e parë “këtë popull” deri tash, nuk e kuptoj edhe se çka është populli?!

* * *

Edhe vende të njohura për demokraci dhe respekt të të drejtave dhe lirive njerëzore, sikurse që është Norvegjia, në të kaluarën janë ndeshur me probleme e ngatërresa që i krijojnë personat e caktuar nga shërbimet sekrete. Si më e njohura prej tyre është «Çështja MOSSAD». Para Krishtlindjeve të vitit 1990 kishin ardhur 150 palestinezë për të kërkuar azil politik. Në shtator 1991 gazetari Harald Stanghelle në gazetën “Aftenposten” kishte zbuluar që agjent të MOSSADit izraelit kishin ardhur në Norvegji për ti marrë në pyetje palestinezët nën mbulesën se ishin policë norvegjezë. Si rezultat i zbulimeve të tilla ishte që edhe shefi i përgjimeve dhe ai i antiterrorit u desh të shkarkohej nga detyrat. Më vonë u zbulua që një nga përfaqësuesit e MOSSAD, ishte i pajisur me pasaportë norvegjeze. Stanghelle për ketë zbulim të madh në gazetari, u shpërblye me çmimin kryesor te SKUP, që njihet për gazetari zbuluese. Nga libri Bjarne Kvam, “Gazetaria hulumtuese”, (Etterforskende  journalistikk», faqe 109). Në lidhje me këtë fakt interesant, duhet thënë se largimi i këtyre udhëheqësve të lartë të policisë së këtij vendi nuk do të mund të ndodhte nëse politika e vendit nuk do të ishte politikë e duarve të pastra, qysh nuk mund të jetë ndryshe ne një vend demokratik si Norvegjia.
Është deri diku e kuptueshme që gazetaria në Kosovë, në veçanti ajo hulumtuese-zbuluese që është në fillesat e saj, ka probleme që t’u shkojë deri në fund hulumtimeve të nisura, pasi të thuash gjurmët e çdo hulumtimi shpiejnë në drejtimin e njerëzve të fuqishëm në jetën institucionale të vendit. Megjithatë, pothuaj mbi 15 vite nga çlirimi i Kosovës dhe gjashtë vite nga pavarësia e saj, nuk duhet në asnjë mënyrë me u ndalë nga pengesat që i krijohen gazetarit hulumtues në zbulimin e fakteve që i ndërlidhin edhe «peshqit e mëdhenj» në veprimtari kriminale. Shoqëria kosovare duhet të disiplinohet nga gazetaria kritike, nga policia e re si dhe nga gjyqësia në bazë të ligjeve që janë në harmoni me ligjet e vendeve demokratike. Kjo, gjithsesi, nuk është rrugë e lehtë, por me një gazetari kritike, solidare dhe të patrembur në profesion, gjithçka është e mundur. Kriminelët ose duhet të largohen prej institucioneve, ose shqiptarët do të tregohen aq të paaftë sa ta rrezikojnë ardhmërinë e vendit të vet. Andaj,gazetaria duhet të ndihmojë të kthehet besimi i njerëzve për të mirën e përgjithshme, për të drejtën dhe kundër padrejtësive. Gazetari tjetër norvegjez, John Ullman (Scoop 4/90, fq.71), thotë se ai që nuk e merr seriozisht punën në gazetari e humbet biletën për këtë zhanër të gazetarisë, prandaj ai «Le të shkojë në Alaskë e le të shkruajë poezi lirike», apo, me thënë ndryshe, gazetari i Kosovës apo gazetari shqiptar në përgjithësi më mirë le të hipë në Majen e Gjeravicës, në majat e Sharrit apo të Korabit, për të shkruar, po ashtu, «poezi lirike».

·        Gjergj-Bajram Kabashi, është udhëheqës i Revistës Drini. Përpara luftës ka punuar si gazetarë në ish-Gazetën Rilindja, e një një periudhe ka qenë edhe zv/Kryeredaktor i saj.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...