Published On: 7 Janar, 2016

72 Vjet nga tradhtia e komunistëve shqiptar

Shkruan: Arber Gashi

Organizata Balli Kombetar Demokrat

Republika e Kosoves

Nga 31 Dhjetor 1943 – 2 Janar 1944, në shtëpinë e Bajraktarit t’Krasniqes n’Bujan, Sali Manit, u mblodhën komunistët serbo-shqiptar për të finalizuar planin operativ për ripushtimin serbosllav të Kosovës. Të vetëdijshëm se kjo ndërmarrje nuk do të jetë aspak e lehtë për shkak të rezistencës së madhe të çetave balliste të Lidhjes së Dytë të Prizrenit, komunistët serbo-shqiptar kishin nevojë për një mashtrim të radhës me të cilin do t’ia lehtësonin dukshëm forcave të bashkuara komuniste, serbo-shqiptare, realizimin e synimeve të PKJ-së për shkatërrimin e rezistencës kombëtare të Kosovës, revidimin e vendimeve të Kuvendit të Lidhjes së Dytë të Prizrenit (16 – 20 shtator 1943) dhe revidimin e vendimit të Asamblesë Kombëtare në Tiranë me të cilin u miratua bashkimi formal i Kosovës dhe viseve tjera shqiptare me shtetin shqiptar.

BASHKPUNIMI SERBO-SHQIPTAR NË KUADËR TË PKSH-së (GUSHT 1943 – JANAR 1944)

Rrjedha e ngjarjeve në frontin lindor dhe sidomos mbështetja e premtuar sovjetike, komunistët jugosllav i kishte nxjerrur nga defanziva totale në frontin e luftës. Në Mbledhjen e Dytë të AVNOJ-it (29 – 30 Nëntor 1943) të mbajtur në Jajce të Bosnjë e Hercegovinës, komunistët jugosllav dizajnuan të ardhmen e Mbretërisë së vdekur Jugosllave, vendosën kornizën për ripushtimin serb të Kosovës dhe për sigurimin e vazalitetit të plotë të shtetit shqiptar përmes ideologjisë komuniste. Radhëve partizane në Jugosllavinë e pushtuar nga Gjermania, pas Mbledhjes së Dytë të AVNOJ-it filluan t’ju bashkangjiten edhe forcat çetnike të gjeneralit Drazha Mihajloviq. Ndërkohë, emisarët e PKJ-së në Shqipëri, ata që e kishin themeluar PKSH-në në vitin 1941, si Milladin Popoviq, Dushan Mugosha etj., zbatuan instrukcionet e PKJ për veprim të menjëhershëm kundër të gjithë komunistëve shqiptarë që e mbështesnin Marrëveshjen e Mukjes. Në muajin gusht 1943, Enver Hoxha miratoi të gjitha vendimet e themeluesit kryesor të PKSH-së, atij që e kishte sjellur në krye të partisë, Milladin Popoviq. Enver Hoxha u zotua para Popoviqit, Mugoshës dhe Tempos për besnikëri të përjetshme ndaj PKJ-së dhe zbatim rigoroz të planit jugosllav në Shqipëri. Enver Hoxha miratoi vendimin e PKJ-së për anulimin e menjëhershëm të Marrëveshjes së Mukjes (2 gusht 1943), urdhëroi fillimin e atentateve komuniste ndaj zyrtarëve shtetëror, fillimin e operacioneve ushtarake të çetave komuniste kundër institucioneve të shtetit shqiptar, fillimin e akcioneve luftarake kundër forcave ushtarake të Ballit Kombëtar dhe miratoi planin jugosllav për likuidimin e tërësishëm të inteligjencës demokratike shqiptare, duke nxitur veçanërisht aktet e terrorit dhe të zhdukjes fizike të të gjithë përfaqësuesve të Bektashizmit Shqiptar, përfaqësuesve të Kishës Katolike Shqiptare dhe përfaqësuesve politik të Kosovës në institucionet shtetërore të Shqipërisë. Kundërshtarët e mundshëm të politikës së Mareshalit Tito në PKSH, politikë kjo e cila përfaqësohej dhe zbatohej nga Enver Hoxha, Milladin Popoviq, Svetozar Vukmanoviq Tempo, Dushan Mugosha dhe Nexhmije Xhuglini, ishin eliminuar me kohë. Organizimi i ndonjë rezistence të brendshme të komunistëve kundër vijës jugosllavo-titiste në PKSH, kundër Enver Hoxhës dhe Milladin Popoviqit, ishte pamundësuar përmes veprimtarisë agjenturore të emisarëve jugosllav. Emisarët jugosllav vrojtonin situatën, menaxhonin drejtimin e PKSH-së dhe orkestronin aksionet e tërësishme ushtarake të forcave komuniste në Shqipëri. Te Enver Hoxha dhe Nexhmije Xhuglini, komunistët e Titos kishin gjetur shpëtimtarët shqipfolës të planeve të Jovan Cvijiqit, Vaso Çubrilloviqit dhe Kishës Ortodokse të Serbisë. Me nënshtrimin e rezistencës antikomuniste në jugun e vendit, forcat ushtarake të komanduara nga emisarët jugosllav dhe vazalët shqipfolës të PKSH, po përgatiteshin të nisin akcionet ndëshkuese kundër veriut të Shqipërisë. Për të siguruar mbështetjen e forcave ushtarake të partizanëve shqiptarë nga jugu i vendit, komesarët politik të PKSH-së morën masat e duhura dhe filluan të nxisin urrejtje racore kundër shqiptarëve të veriut dhe kundër kosovarëve, duke i akuzuar si kolaboracionist të fashizmit. Në shënjestrën vrastare të komunistëve serbo-shqiptar u vendos e tërë udhëheqja ushtarako-politike e Lidhjes së Dytë të Prizrenit, të gjithë kryeministrat e Regjencës, të gjithë intelektualët shqiptarë, të gjithë klerikët që e mbështesnin rezistencën kombëtare shqiptare kundër pushtuesit komunist dhe të gjithë ata që luftonin kundër ripushtimit serb të Kosovës.

E DJATHTA DEMOKRATIKE SHQIPTARE (GUSHT 1943 – JANAR 1944)

E djathta demokratike shqiptare skenën politike e pasuroi me akte të rezistencës antifashiste, menjëherë pas pushtimit italian të Shqipërisë. Edhepse ishte e para në kundërshtimin e pushtuesit, Organizata e Ballit Kombëtar e mbështeti në plotëni barazinë e përfaqësimit politik gjatë nënshkrimit të Marrëveshjes së Mukjes. Shpresat e drejtuesve të Organizatës së Ballit Kombëtar për një marrëveshje gjithpërfshirëse dhe rezistencë të përbashkët, duke i ruajtuar të pacenuara interesat kombëtare të shqiptarëve dhe sovranitetin e fituar shtetëror në trojet etnike, morën goditjen përfundimtare në muajin gusht të vitit 1943. Enver Hoxha, duke zbatuar urdhërin e drejtuesit jugosllav të PKSH-së, Milladin Popoviqit, e anuloi Marrëveshjen e Mukjes dhe urdhëroi fillimin e operacioneve ushtarake kundër institucioneve të shtetit shqiptar dhe forcave ushtarake të Ballit Kombëtar në Shqipëri. Për të dëshmuar mbi ironinë e besimit te marrëveshja me komunistët, ia vlenë të theksohet se në akcionet e para terroriste kundër Organizatës Balli Kombëtar në Shqipëri, u shquan sidomos ata komunist për të cilët Mit’hat Bej Frashëri, pas kërkesës së familjarëve dhe disa komandantëve të Ballit në jugun e vendit, ishte angazhuar personalisht që ata të lirohen nga burgjet e Regjencës. Përkundër kundërshtimit fillestar të Ministrit Xhafer Deva, Mit’hat Beu ishte këmbëngulës në kërkesën e tij dhe kërkoi angazhimin e menjëhershëm të Ministrit të Punëve të Brendshme për lirimin e të burgosurve.

REAKSIONI NË KOSOVË (GUSHT 1943 – JANAR 1944)
Reagimi i spektrit politik kosovar pas anulimit të njëanshëm të Marrëveshjes së Mukjes ishte i menjëhershëm. Rrethanat e krijuara impononin artikulimin demokratik të vullnetit politik të Kosovës dhe viseve tjera të çliruara nga thundra serbosllave. Me tradhtinë komuniste ndaj Marrëveshjes së Mukjes, në trojet e çliruara po rrezikoheshin të gjitha frytet e punës së mundimshme të qeverive të regjencës dhe forcave tjera kombëtare e demokratike. Rrezikohej mbyllja e shkollave shqipe, sabotohej funkcioni i administratës shtetërore shqiptare dhe vihej në pyetje sovraniteti i fituar shtetëror në trojet autoktone të Shqipërisë etnike.

KUVENDI I LIDHJES SË DYTË TË PRIZRENIT (16 – 20 SHTATOR 1943)
Në fillim të shtatorit të vitit 1943, Asllan Boletini, Lukë Mjeda, Pjetër Vuçaj, Xhafer Deva, Tahir Zajmi, Musa Shehzade, Bedri Pejani, Kolë Margjini, Rexhep Mitrovica etj. vendosin të finalizojnë përgatitjet e filluara në muajin korrik për mbajtjen e Kuvendit të Lidhjes së Prizrenit. Qëllimi kryesor i organizimit të Kuvendit ishte formalizimi juridik i realitetit të krijuar në terren dhe artikulimi i vullnetit politik e demokratik të popullit shqiptar në viset e çliruara. Në hapjen e punimeve të Kuvendit morën pjesë delegatët e të gjitha trojeve shqiptare që dikur sundoheshin nga Jugosllavia e Versajës. Kuvendi i Lidhjes së Dytë të Prizrenit mori vendim për bashkimin e të gjitha trojeve të ndara me vendimin e Konferencës së Ambsadorëve në Londër me shtetin shqiptar dhe formimin e komiteteve të mbrojtjes kombëtare.

REAKCIONI KOMUNIST – KONFERENCA E BUJANIT (31 DHJETOR 1943 – 2 JANAR 1944)

Zbatimi i vendimeve të Kuvendit të Lidhjes së Dytë Prizrenit ua prishi planet komunistëve të bashkuar rreth PKJ-së dhe degës së saj PKSH-së, e cila po menaxhohej me sukses nga Milladin Popoviq e Dushan Mugosha. Ishte koha kur në Kosovë PKJ-së i nevojitej një organizim më profesional i komunistëve në dobi të interesave pansllaviste. Për të kamufluar qëllimet komuniste dhe për të krijuar hapësirën e nevojshme për luftë kundër bashkimit të formalizuar të Shqipërisë etnike, Konferenca e Bujanit doli me rezolutën e famshme për VETËVENDOSJE! pas çlirimit nga fashizmi! Komunistët si Ali Shukriu, Pavle Joviqeviqi, Fadil Hoxha dhe Millan Zeçari gëzonin mbështetjen e plotë të PKJ-së dhe PKSH-së. Rezoluta e Konferencës së Bujanit i hapi rrugë mashtrimit komunist dhe mundësoi aktet e gjenocidit ndaj Kosovës dhe viseve tjera përgjatë viteve 1944 – 1948.

REZULTAT I REZOLUTËS SË KONFERENCËS SË BUJANIT ISHTE RIPUSHTIMI SERB I KOSOVËS

Se për ç’farë Vetëvendosje! të popullit shqiptar angazhoheshin komunistët e Konferencës së Bujanit si Ali Shukriu, Pavle Joviqeviqi dhe Fadil Hoxha, këtë e dëshmon edhe heshtja e tyre në përvjetorin e parë të Masakrës së Bihorit, vepër kjo e organizuar nga forcat çetnike dhe Kisha Ortodokse e Serbisë. Masakra e Bihorit filloi në prag të Kërshëndellave Ortodokse Serbe, më 5 Janar 1943. Rezultat i Masakrës së Bihorit ishin 9200 të vrarë, 35 000 shqiptarë të shpërngulur për shkak se nuk e pranuan konvertimin e dhunshëm dhe shumë femra shqiptare të marra peng e për fatin e të cilave Konferenca e Komunistëve në Bujan nuk e tha asnjë fjalë të vetme. Duke analizuar pasojat me të cilat u përballën Kosova dhe viset tjera pas mbajtjes së Konferencës së Komunistëve Pansllavist në Bujan, hulumtuesit e zellshëm të historisë do të hasin në fakte tronditëse. Historia jonë kombëtare duhet të rishiqohet dhe rishkruhet duke i marrë për bazë faktet shkencore. Ajo, për t’i shërbyer kombit dhe të ardhmes tonë, duhet të zhvishet nga trillimet e imponuara të komunistëve.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...