Published On: 18 Shkurt, 2016

72 milion euro te tjera borxh nga Fondi Monetar Ndërkombëtar

Bordi Ekzekutiv i Fondit Monetar Ndërkombëtar njoftoi dje në mbrëmje se janë gati për t’u tërhequr 72.4 milion euro nga borxhi që i kemi kërkuar. Me pagesën e këtij kësti, borxhi që mori qeveria Rama arrin në 226,8 milion euro borxh nga FMN, për këto dy vite e gjysëm.

Tërheqja e parave do të zgjasë 36 muaj për Shqipërinë. Shuma totale që do të marrim borxh është rreth 330.9 milionë euro në kohën e miratimit.

Pas vendimit të Bordit Ekzekutiv, Z. Min Zhu, Zëvendës Drejtor Menaxhues dhe Kryetar i përkohshëm tha:

“Rimëkëmbja ekonomike e Shqipërisë është në progres, por rreziqet vazhdojnë. Performanca e autoriteteve në bazë të marrëveshjes ka qenë e fortë, duke përfshirë zbatimin e reformave strukturore ambicioze dhe të vështira. Autoritetet duhet të ngulmojnë me programin e tyre të reformave dhe të mbështeten mbi progresin domethënës të deritanishëm për të nxitur potencialin e rritjes së vendit duke ruajtur stabilitetin makroekonomik.
“Qëllimi i autoriteteve për konsolidimin e vazhdueshëm fiskal, me një strategji rregullimi të bazuar në zgjerimin e bazës tatimore dhe përmirësimin e respektimit të taksave dhe administratës, është i duhuri. Për këtë qëllim, “Autoritetet janë duke marrë masa për të trajtuar rreziqet fiskale, duke përfshirë edhe forcimin e menaxhimit financiar publik. Duke shkuar përpara, ajo do të jetë e rëndësishme për të forcuar kapacitetet për të ekzekutuar projektet e investimeve publike dhe për të siguruar se ndikimi i çdo projekti të ri PPP në llogaritë fiskale të jetë duke u vlerësuar në mënyrë transparente dhe në përputhje me normat ndërkombëtare.
“Qëndrimi aktual akomodues i politikës monetare është i përshtatshëm për t’u përballur me presionet e disinflacionit, por duhet të jetë gradual për të shmangur rreziqet ndaj stabilitetit financiar. Forcimi i besueshmërinë së bankës qendrore dhe ruajtja e pavarësisë së saj mbetet kritike për përmbushjen e mandatit të saj.
“Trajtimi i kredive të larta me probleme është thelbësor për ringjalljen e kreditimit. Zbatimi në kohë dhe me forcë i strategjisë së planifikuar gjithëpërfshirëse do të jetë çelësi për të adresuar këtë çështje. Fokusi makroprudencial i bankës qendrore në segmentet bankare të rëndësishme me rritje të shpejtë është i duhuri.
“Reforma të rëndësishme janë zbatuar në sektorin e energjisë elektrike. Zbatimi i palëkundur i këtyre reformave dhe masave të tjera, që kanë për qëllim përmirësimin e qeverisjes së korporatave dhe mjedisin e biznesit do të jetë e nevojshme për të nxitur rritje të fortë dhe me bazë të gjerë “, përfundon njoftimi i FMN-së.

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Koco thotë:

    Eshte nje hua marje e duhur ne se perdoret perndertimin e Hidro Centralit te Skavices si Prone Publike e Popullit Shqiptar . Perse ? Sepse lenda e pare burimet ujore jane pasuri Kombetare te perjeteshme , tregu i konsumit dhe i shitjes eshte i garantua. Po keshtu edhe ne se kapitalizohet Sektori i Naftes e perpunimi i saj , rasti Armo sikurese u veprua me Cezin . gje qe zgjith problemin e punesimit te mijera shqiptareve , tregun e konsumit vendae e per rreth e qark e ka te garantuar per me se 1 Miljon Ton Nafte duke i dhene fund edhe aferave Koruptive te mafias e ” Kolonizatoreve ” . Ne se Shqiperia administron drejt : Bujqesine , H.E.C + H20 , Naften + Gazin , Mineralet + Pyjet , Turizmin + Portet , Aeroportet Doganat + Tatimet . Keto zera perbejne nje nje Kapacitet e Potencial Ekonomik qe mundesojne nje rritje te nivelit te te ardhurave ne 10 % duke mundesuar nje rritje prej 100 Miljard lek me shume per cdo vit , duke e cuar buxhetin ne vitin 2021 ne Nje Triljone lek . Gje qe do ti mundesonte ketij vendi kethimin ne “Identitet” Shqiperine ne nje Vend pa Borxhe dhe zhvillim sistematik . Kjo gje behet vetem ne kete Kryeminister dhe P.Socialiste si forca e vetme me program dhe e pozicion atdhetar e popullor . Mendoj se ky viti 2016 do jete viti i transformimeve te medha per vendin .Ku H.E.C, Turizmi , Bujqesia , ishallah edhe Sektori i Naftes Reformohet etj. Besoj se Rritja Ekonomike do jete detyrimisht 4 % dhe per vitet me pas + 1% deri ne 10 % ne vitin 2021 ne se do ecet me kete rritem Rritje .Gjithkush dashamires s shikon se Shqiperise po i kethehet Buzeqeshja , Dinjiteti ,Ekonomia ,Shteti ligjor i se Drejtes . fal dhe venja ne pranga e Banditit e Koleres Berishe e konfiskimi i bandes se tija.

    Përgjigjiuni
    Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...