Published On: 13 Shkurt, 2016

Koleksioni i Fotografive të Franc Nopçës, Shqipëria në vitet 1903 – 1916 (Foto)

Robert Elsie

Koleksioni i Fotografive të Franc Nopçës

Shqipëria në vitin 1903 – 1916

Shkencëtari dhe albanologu hungarez, Baroni Franc Nopça (Franz Nopcsa, 1877-1933) udhëtoi shpesh në Shqipëri dhe në jug të Ballkanit (Bosnje, Kosovë, Maqedoni, Serbi) midis vitit 1903 dhe Luftës së Parë Botërore. Gjatë udhëtimeve të shumta në malësinë e Shqipërisë së veriut mori me vete jo vetëm një pushkë por edhe një “Kodak” dhe bëri fotografi të rralla dhe magjepëse të rajonit. Origjinalët e fotografive prej xhamit ndodhen në Muzeumin Hungarez të Historisë Natyrore (Magyar Természettudományi Múzeum) në Budapesht.

001 Montenegro. Hotel Marina in Bar (Antivari)

001 Montenegro. Hotel Marina in Bar (Antivari)

002 Baron Franz Nopcsa in northern Albanian costume, ca. 1916 004 Montenegro. Montenegrin officials and foreign dignitaries posing in Bar (Antivari), ca. 1905 005 Montenegro. Bar. The new port under construction 006 Montenegro. The ruins of the old town of Bar (Stari Bar) after the earthquake 007 Montenegro. The old town of Bar (Stari Bar) 008 Montenegro. The Upper Square in the old town of Bar 009 A rail line (unidentified) 040 Albania. Bridge across the Buna in Shkodra 041 Albania. View of the town of Shkodra, taken from a postcard 042 Albania. View of Shkodra.The Lead Mosque (built in 1773-1774) and the confluence of the Drin and the Buna rivers 043 Albania. The fortress of Shkodra 044 Albania. An Albanian man in national costume 045 Albania. An Albanian peasant woman near Shkodra 049 Albania. Muslim man 230 Albania. The men of Blinisht in the District of Lezha 232 Turkey. A view of Constantinople 233 Albania. The rugged mountains of Cukali. Sketch made from a photo, as seen from the Gomina Valley in the District of Puka, 1907 234 Albania. Men in Shkodra, 1903 240 Albania. The Drin River near Vau i Dejës, southeast of Shkodra 241 Albania. Maja e Velës peak above Kallmet near Lezha 242 Albania. The priest of Mirdita travelling towards Kallmet 243 Albania. Gojan in the District of Puka, to the east of the plain of Shkodra 244 Albania. Mountains above Pog in the upper Kir valley (District of Shkodra), lying in the Malësia e Vogël 245 Albania. Mountains near Brashta in Shoshi tribal territory (District of Shkodra), lying in the Malësia e Vogël 246 Albania. Men of the Kir tribe, to the north of the Drin, in the Malësia e Vogël 247 Albania. Near Ruku Nikaj, situated in the eastern part of the Malësia e Vogël 249 Albania. Mountain slope of Korja e Mërturit, above Guri i Lekës in the vicinity of Shoshi, situated in Mërturi tribe territory 250 Albania. Men of Raja. Mërturi in the Drin valley of the District of Tropoja 251 Albania. Using an inflated goat-bladder (Alb. rrëshek) to cross the river Drin in the vicinity of Raja 252 Albania. The Cliff of Raja in the Drin valley of the District of Tropoja 253 Albania. The villagers of Iballja in the District of Puka, 1905 254 Albania. The men of Iballja in the District of Puka, 1905 255 Albania. Iballja school building, 1905. The teacher (left), the priest (right), tribesmen (centre) 256 Albania. The tribemen of Iballja in the District of Puka, 1905 257 Albania. The tribemen of Iballja posing for the camera, 1905 258 Albania. The Drin valley at the Vizier’s Bridge (Ura e Vezirit) near Kukës, 1905 259 Albania. The Drin river near the Vizier’s Bridge (Ura e Vezirit), 1905 260 Albania. The Luma Bridge (Ura e Lumës) in the Drin valley, 1905 261 Albania. The Vizier’s Bridge (Ura e Vezirit) on the Drin near Kukës, part of the old traderoute between Shkodra and Prizren, 1905 262 Kosova. Zym on a mountain slope of Mount Pashtrik in the vicinity of Prizren (between Prizren and Gjakova), 1905 263 Kosova. The fortress of Prizren, 1905 264 Kosova. The market in Prizren, 1905 265 Albania. Refugees fleeing from the Serbs. Muslim Albanian women from the vicinity of Gjakova (Krasniqi tribe). Shkodra 1913 266 Albania. In the mountains of Munella. Maja e Rrasave të Zefit in Mirdita 267 Albania. In the vicinity of Mollkuqja, in the District of Puka 268 Albania. A peak in the Munella mountains of Mirdita 270 Albania. The Lumi i Bardhë valley in the District of Puka 271 Albania. The men of Mirdita 273 Albania. Interior of the Church of Saint Alexander of Orosh, in Mirdita, 1905 274 Albania. Prenk Bibë Doda seated with the Mirditan Bishop of Sappa (right), and fathers and leading priests 275 Albania. Group of men 276 Albania. The men of Blinisht in the District of Lezha 277 Albania. Blinisht in the District of Lezha 279 Albania. Hunters in the vicinity of Kthella in the District of Mirdita 280 Albania. The family of the Bajraktar of Kthella in Mirdita 281 Albania. The family of the Bajraktar of Kthella out hunting at the home of Nopcsa 282 Kosova. House in Suhareka (Theranda) between Prizren and Ferizaj, 1903 283 Kosova. Suhareka (Theranda) between Prizren and Ferizaj, 1903 284 Kosova. On the mountain pass between the Plain of Kosova and the Dukagjini Plateau (Prizren-Gjakova), 1903 285 Kosova. The village of Budakova in the mountains between the Dukagjini Plateau (Prizren-Gjakova) and the Plain of Kosova, to the south of the pass, 1903 286 Kosova. Another part of the Albanian village of Budakova between Prizren and Ferizaj, 1903 287 Macedonia. On the eastern side of the Sharr mountain range in the region of Tetova, 1903 288 Kosova-Macedonia. Maja e Zezë (2,584 m.), in the Sharr mountain range between Prizren and Tetova, 1903 288a On horseback in the mountains, 1903 289 Kosova. The old town of Kaçanik, situated in the gorge between Skopje and the Plain of Kosova, 1903 290 Kosova. Ferizaj. The Roman Catholic parish with the parish priest, 1903 291 Kosova. The railway line at Ferizaj on the Plain of Kosova, 1903 292 Kosova. The Roman Catholic parish of Ferizaj in Kosova, 1903 293 Macedonia. The Serb monastery of Kuçevishta near Skopje, 1903 294 Macedonia. Transporting wood near Skopje, 1903 295 Macedonia. Skopje. The Vardar river in the foreground, the fortress in the background, 1903 296 Macedonia. The fortress of Skopje, 1903 297 Macedonia. Another view of the fortress of Skopje, 1903 298 Macedonia. View of Skopje, 1903 299 Macedonia. Turkish cemetary near Skopje, 1903 300 Macedonia. Tower in Skopje, 1903 301 Macedonia. Roman Catholic church in Skopje, 1903 302 Macedonia. Turkish army in Skopje, 1903 303 Macedonia. Street scene in Skopje, 1903 304 Macedonia. An Albanian in Skopje, 1903 305 Macedonia. A monastery in Skopje. The Austro-Hungarian consul Bohumil Para. 1903 306 Kosova. The parish of Ferizaj on the Plain of Kosova, 1903 307 Macedonia. Albanians in Skopje, 1903 308 Macedonia. Street scene in Skopje, 1903 309 Macedonia. Scene in the bazaar of Skopje, 1903 310 Macedonia. A Turkish woman in Skopje, 1903 311 Macedonia. The village of Veshala situated in the Sharr mountains between Tetova and Prizren, 1903 312 Albania. Part of the Munella mountain range in Mirdita 313 Albania. The village of Fierza on the banks of the Drin river 314 Albania. Albanians in Iballja in the District of Puka 315 Albania. Trias stratum near Blinisht in the District of Lezha 316 Albania. Tectonic structure between Vau i Dejës, the opening of the Drin and the plain of Shkodra 318 Albania. Mount Jezerca (2,694 m.), 1907 319 Albania. Peja Pass (Qafa e Pejës), north of Theth in the District of Shkodra, 1907 321 Albania. View near Gojan in the District of Puka, 1907 323 Albania. The Vizier’s Bridge (Ura e Vezirit) on the Drin near Kukës, part of the old traderoute between Shkodra and Prizren 324 Albania. Mount Cukali as seen from the southeast 325 Kosova. Caraleva Pass between the Plain of Kosova and Prizren, 1904

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...