Published On: 23 Dhjetor, 2015

Pse sulmohet Reisi i BFI-së, Sulejman ef. Rexhepi

Nga Musa Lamallari (Tim Shkupi)

Kam pas shkruar një shkrim para disa viteve me titull “Burmali Xhamia dhe fundi i politikës pakurrizore shqiptare në Maqedoni” Aty e kam pasur edhe një nëntitull “Pse pikërisht sulmohet Reisi i BFI-së, Sulejman ef Rexhepi?”

“Sulejman ef. Rexhepi, është një personalitet me karakter të fortë, me eksperincë 4 dekadësh në organet e BFI, ku gabimet e tij, (s’është me rëndësi nëse dikush nga teologët është lënë anësh, janë raste individuale dhe jo kolektive) janë shumë minore krahasim me rezultatet e tij, që janë shumë të mëdha, sic janë thyerrja e tabu temave në vitet 70-ta në shoqërinë shqiptare në Maqedoni dhe fetfat e tij për edukim, arsimim dhe shkollim, organizimi i jetës fetare në Shkup dhe rrethinë nëpër të gjitha xhamitë, angazhimi i tij i sukseshëm me shokë dhe miqë për ndërtimin dhe hapjen e medreses Isa Beu në kohët më të vështira të viteve të 80-ta, në vitet e 90-ta imamët e kandidojnë dhe Kuvendi i BFI e zgjedh për të udhëheqë BFI ku poashtu rezultatet janë të shumta, sponzorues i simpoziumit “Shqiptarët e Maqedonisë” në vitin 1991, përkrahës i të gjitha inicitivave qytetare dhe i UT-së në Maqedoni, dërgimi i shumë studentëve në shkollim jasht vendit, stipendimi, prezentimi i dinjitetshëm i muslimanëve, me theks të vacant i shqiptarëve në takimet e tij në Turqi, Perëndim, në botën Arabe, ligën Islamike, në diasporën shqiptare, bashkëpunimi me organizatat e huaja, me korin diplomatik në Shkup, pritja e personaliteteve të mëdha, siç ishte presidenti i ndjerë i Turqise, Turgut Ozali e shumë të tjerë në zyret e BFI, pjesmarrës i shumë konferencave në Lindje dhe Perëndim, ndërtimi i Fakultetit, i njohur si FSHI, renovimi, ndërtimi i shumë xhamive gjithandej Maqedonisë me vullnetin e pashterrshëm të qytetarëve të besimit Islam, që janë të lidhur historikisht me këtë institucion.

Nëse do të shkruhet historia e BFI pas 100 vjetëve do t’i numëronin këto aktivitete, që pa dyshim se do t’i atriboheshin Sulejman ef. Rexhepit, pasi ka qenë në krye të BFI.” Botuar në vitin 2009.

Të gjitha aktivitetet e z. Sulejman Rexhepit që i kam përmendur aty, jo që janë të vërteta, por as topi nuk e luan. Sikurse askush nga hoxhallarët e pilafit nuk kanë një grimcë të atomit të shkruajnë se aty nuk është edhe djersa dhe kontributi im. Për dallim nga hoxhollarët e pilafit, jam i vetmi që nuk kam jetuar me stimulime dhe paratë e BFI-së. Asnjëherë nuk kam dashur të bëhem pengesë e BFI-së dhe, në kushtet dhe rrethanat tona në Maqedoni, deri në realizimin e të drejtave tona kombëtare, kam konstatuar se çdo grupacion, rrymë, luftë brenda llojit, duke përdorur partitë unitariste shqiptare, sulm mbi BFI-në dhe institucionet e saja, njëherit është edhe sulm mbi interesat tona kombëtare. Pasi interesat tona kombëtare shkelen me ligje në Parlamentin e Maqedonisë dhe jo në Bashkësinë Fetare Islame.

BFI-ja është një organizim i jetës fetare të besimtarëve. Nuk është parti politike, nuk është as qeveri. Nuk e ka as buxhetin prej 2 miliardë e gjysëm dollarëve të qeverisë së Maqedonisë në disponim.

Pra, kur nuk kemi aftësi dhe organizim të mirëfilltë politik, kur kemi dështuar gjatë këtyre 25 vjetëve, nuk kemi arritur asgjë si komb për ta prekur sovranitetin me dinjitet të shqiptarit në vijë vertikale dhe horizontale, ta konkurojmë LSDM-në dhe VMRO-në në buxhetin e shtetit, të artikulojmë interesat dhe prioritet tona brenda dhe jashtë Maqedonisë, të pranojmë urtësinë dhe dijen, të ndajmë të keqen dhe të mirën bashkarisht, normal që fajtor kujdestar do të shpallet BFI-ja dhe institucioni i Reisit.

Ne jemi për gjynah! Nuk kemi forcë dhe energji pozitive të ballafaqohemi në beteja politike me LSDM-në dhe VMRO-në. Ata janë shumë para neve. Ata thuajse i kanë realizuar të gjitha objektivat e tyre. Kurse partitë politike shqiptare në Maqedoni nuk janë të afta për të gjetur një pikë të vetme për bashkëpunim me karakter të përgjithshëm kombëtar. Thuajse janë të njejtit njerëz, të njejtit politikanë, të njejtit gazetarë, të njejtit analistë, të njejtit kultivues të kultit politik unitarist, SKELETIT, por edhe të njejtit tifozë, përtacë e dembela, që nuk janë në gjendje të reformojnë një parti në mënyrë demokratike, nga inati, xhelozia, smirëzia. Por janë të gatshëm me një fishkëllim të SKELETIT që të kryejnë detyrat e djallit, të glorifikojnë krimin dhe korrupcionin, të vlersojnë zhvatësit dhe fajdexhinjët, beslagunët dhe kodoshët, që na e kanë kidnapuar secilën vlerë kombëtare në Maqedoni.

Tani, kur gjindemi para sfidave të mëdha, dështakët e politikës duan të krijojnë probleme artificiale në një shtet që u ngrit artificialisht mbi kurrizin e shqiptarëve (me theks të veçant) prej vitit 1991. Partitë e dështimit, të servilizmit dhe vasalitetit, që kanë mbetur vetëm si sparing partner për VMRO-në dhe LSDM-në, në pamundësi që të ndryshojnë vetveten, të demokratizohen, të bashkëpunojnë, të mirren vesh ndërmjetveti, mundohen të luajnë rolin e teolgëve, të bëhen shpjegues dhe interpretues të islamit, kurse disa të tjera presin tek dera të fotogrfohen me ndonjë nga përfaqësuesit e BFI-së.

Disa dudumë, të pakurrizorë, të mjerë, në këtë kohë të informacionit dhe mashtrimit, të vetëshpallur “trima” bythcullak, jetojnë me secilën video të postuar në youtube, ku flitet për konspiracione dhe komplote. U duket se e kanë zbuluar me durbi Niburin e Anunakëve. Mendojnë se BFI-ja dhe Reisi i kontrollojnë të gjitha bankat e sheikëve arabë dhe dollarët e tyre janë në zyret dhe korridoret e institucioneve të BFI-së, pasiqë në buxhetin e qeverisë së Gruevskit prej 2 milardë e gjysëm dollarë në vit janë të injoruar totalisht, të papërfillur, janë shndrruar në skllevër vullnetar, për shkak të përfaqësuesve të tyre politik në shtet dhe jo për shkak të BFI-së. Kanë harruar këta duduma se BFI-ja nuk varet nga sheikët, por nga shtyllat e besimtarëve të fesë Islame që jetojnë dhe punojnë në Maqedoni dhe jashtë në Diasporë.

Prandaj, saherë që ta mësyjnë BFI-në, do të dezorientohen, do të humbin në kohë dhe hapësirë, nuk do t’i gjejnë dollarët e sheikëve, por do të gjejnë vetëm fjalën “IKRE” (Lexo!) në emër të Zotit dhe puno e fito me djersën tënde, që këta duduma e kanë shumë inati një organizim të këtillë.

Ka momente që nuk pajtohem me BFI-në, për qasje në koncepte, strategji, sikurse kam shpjegimin dhe interpretimin tim për shumë çështje fetare, por kjo është bukuria e jetës, diversiteti i mendimeve, arritjes deri tek e vërteta dhe më e mira e Jetës.

Nuk pajtohem, gjithashtu, me disa qasje të Resit. Nuk i pranoj kompromiset e tij të dhimbshme me mëkatarë të mëdhenjë që kanë dëmtuar organizimin e jetës fetare në Maqedoni, që kanë krijuar rrëmuja, kanë prishur bukurinë e besimtarëve të fesë Islame, si Dorëzim, Nënshtrim, Bindje, Sinqeritet dhe Paqe, që pastaj të falen këta mëkatarë të mëdhenjë, të kthehen në gjirin e BFI-së. Por, rrugëtimet e mia tjera në jetë, më kanë lënë hapësirë të mendoj se ndoshta kjo e falme, këto kompromise të dhimbshme, mos vallë mund të jenë për një kthesë tjetër rreth mirëkuptimit, harmonisë, tolerancës dhe unitetit tonë që të edukojmë brezat e rinjë me diçka pozitive!!!

Prandaj çmimi për kreun e BFI-së, z. Sulejman Rexhepi “Imazh i kombit dhe harmonisë fetare” të shqiptarëve nga Forumi Imazh dhe media në Akademinë e Shkencave në Tiranë është shumë meritor dhe me vend derisa ka kthyer në gjirin e BFI-së shumë gjynahqarë, inatçorë, ziliçarë pikërisht për shkak të harmonisë fetare. Nuk do të çuditem që edhe disa që sot vjellin vnerë, shpifje, që mundohen të krijojnë rrëmuja, përsëri NESËR të falen dhe të kthehen në gjirin e BFI-së.

Nga puna ime në Londër një e di, nëse njëherë plani yt dështon, merr konsekuencat, pushon dhe mbetesh dikund në fund ose edhe pushohesh nga puna. Mos të flasim për shpifje, rrëmuja dhe agresivitet, lëre që nuk falen, por denohesh me burg.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...