Published On: 27 Shtator, 2016

30 për qind e ujit të Kosovës për projektin e Clarkut

Kompania Envidity e ish-gjeneralit Wesley Clark do të këtë në dispozicion rreth 30 për qind të sasisë se ujit të pijshëm në Kosovë, për ta quar përpara projektin e saj për gazifikimin nëntokësor të qymyrit.

Kështu konstaton Rrjeti i Organizatave Joqeveritare KOSID dhe INDEP  në një raport mbi këtë projekt.

Teknologjia e përdorur për eksploatimin e qymyrit dhe shndërrimin e tij në gazë dhe energji elektrike, në një hapësirë mbi 3 mijë metra katrorë, sa pretendon kompania Envidity, shpenzon sasi të mëdha të ujit, shkruan Gazeta Fjala.

KOSID në raportin e saj ka krahasur projekte të ngjashme dhe që përdorin të njëjtën teknologji. Ka dal se sasia e shfrytëzimit do të jetë marramendëse.

‘Nëse marrim projektin e Shenhua Group që prodhon me kapacitet 20,000 barel në ditë dhe teknologji të njëjtët sa kjo e propozuar nga Envdity, harxhon 14.4 milionë metër në kubë ujë për një vit. Kjo është sa 30 për qind e sasisë së ujit të pijshëm që konsumohet në Kosovë’, thuhet në raportin ‘Analizë e raportit në lidhje me shpalljen me interes publik të projekteve të kompanive Envidity dhe SharrCem’, një kopje të te cilit e ka siguraur Gazeta Fjala.

Burim Ejupi nga INDEP ka thënë se nëse zbatohet ky projekt me të njejtat specifika, atëherë do të rrezikohej qëndrueshmëria e furnizimit të kosovarëve me ujë të pijshëm.

‘Komiteti për Parttenritet Publiko Privat është dashur t’i konsultoj institucionet përkatëse për menaxhimin e ujërave, para se këtë projekt t’ia qoj Kuvendit për aprovim’, ka thënë Ejupi, i cili ka shtuar se nga shpimet që kompania do të kryejë, përvec kësaj, mundësia e ndotjes së ujërave nëntokësore përbën rrëzikshmëri edhe më të lartë.

Se Kosova qëndron keq me ujë të pijshëm e konstatojnë edhe raportet e Agjencisë se Statistikave të Kosovës, ku thuhet se ‘burimet e ujërave nëntokësore janë të kufizuara dhe gjenden kryesisht në pjesën perendimore të Kosovës’.

Ndërkohë sipas statistikave të Kompanive Regjionale të Ujërave, Kosova brenda një viti prodhon mesatarisht 134 milionë metër në kubë sasi të ujit të pijshëm, prej të cilave 14,4 milionë do t’i shpenzojë kompania Envidity, nëse projekti i saj aprovohet nga deputetët e Kuvendit të Kosovës.

Ndryshe, “Enviditi”, siç edhe quhet edhe kompania e gjeneralit Clark, synon ta marr çerekun e Kosovës për shfrytëzim të qymyrit nga i cili do të prodhoj gaz e energji elektrike. /Gazeta Fjala/

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. SHfrytezimi i nentokes per te perfituar GAZ DE SHIST parapet rrezikshmeri per lekundje
    dhe shperthime lokale me pasoja te renda.Mendohuni njeqind here para se te veproni.

    Përgjigjiuni
    Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...