Published On: 26 Prill, 2016

150 mijë persona në Kosovë kanë një lloj të aftësisë së kufizuar

Organizata bamirëse “Save the Children” ka filluar një fushatë globale “Çdo fëmijë ka nevojë”, pjesë e së cilës do të jetë edhe Kosova. Sipas kësaj organizate, miliona fëmijëve të varfër në botë është duke iu mohuar e drejta në shërbimet për t’u shpëtuar jetën për shkak të asaj se kush janë dhe ku ata jetojnë.

Kjo fushatë në Kosovë do të ketë për qëllim që fëmijët me aftësi të kufizuara të kenë qasje në shërbimet themelore cilësore dhe gjithëpërfshirëse.

Sipas hulumtimit të organizatës “Save the Children”, fëmijët me aftësi të kufizuara kanë më tepër gjasa të përjetojnë dhunë fizike, seksuale ose neglizhencë sesa bashkëmoshatarët e tyre pa aftësi të kufizuara.

“Është vlerësuar se rreth 150.000 njerëz në Kosovë kanë një lloj të aftësisë së kufizuar, dhe rreth gjysma mendohet të jenë fëmijë të moshës shkollore, duke hasur në mungesë të profesionistëve të trajnuar mirë dhe alokim të pamjaftueshëm të burimeve shtetërore. Përafërsisht, vetëm 10% e fëmijëve me aftësi të kufizuara përfitojnë nga shërbime cilësore duke përfshirë arsimin, shëndetësinë dhe shërbimet sociale”, thuhet në komunikatë.

Nga Organizata “Save the Children”, bëhe t e ditur se 40 për qind e të rriturve në mbarë botën kanë qenë të diskriminuar si fëmijë për shkak të gjinisë së tyre, përkatësisë së tyre etnike ose fetare, aftësisë së kufizuar apo thjesht për shkak të vendbanimit në tyre thuhet në një sondazhi i ri, të realizuar nga organizata “Save the Children” në 18 vende te botës mbi çështjet e diskriminimit.

Sondazhi i ri, i cili ka përfshirë mbi 18,000 njerëz në të gjithë globin është më i madhi i këtij lloji, i ndërmarrë nga organizata bamirëse, dhe për herë të parë në historinë e saj ndjekë ndikimin që diskriminimi ka në mundësitë e jetës.

Trendi i përkeqësimit të diskriminimit në nivel global tregon se nivele më të larta të diskriminimit ka në vendet afrikane. 56 për qind e të anketuarve kanë deklaruar se gjatë 20 viteve të fundit, diskriminimi ndaj fëmijëve nuk ishte përmirësuar në vendin e tyre, ndërsa 36 për qind kanë thënë se diskrimin imi është përkeqësuar. 45 për qind e njerëzve në Azi kanë thënë se janë ballafaquar me diskriminim kur ata ishin fëmijë.

“Gjetjet mbështesin raportin e fundit të organizatës, i cili zbulon se derisa është bërë progres në arritjen e fëmijëve më të varfër të botës, ata nga grupet e diskriminuara janë anashkaluar vazhdimisht, pavarësisht se janë më të rrezikuarit dhe kërcënimi për të ardhmen e tyre është vetëm duke u përkeqësuar”, thuhet më tej në komunikatë.

Fushata “Çdo fëmijë në nevojë”, u bën thirrje vendimmarrësve në nivelet lokale, kombëtare dhe ndërkombëtare për të siguruar eliminimin e barrieraveqë pengojnë fëmijët më të varfër qasje në shërbime të shpëtuar jetët e tyre.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...