Published On: 3 Qershor, 2016

139 Intelektualë nga Shqipëria, Qeveria e Kosovës nuk guxon ti falë toka Malit të Zi

 

Në grup prej 139 intelektualësh nga Shqipëria, akademikë, intelektualë, profesorë, studiues, gazetarë, profesionistë dhe studentë janë bashkuar në një thirrje drejtuar Qeverisë së Republikës së Kosovës dhe Shqipërisë lidhur me Demarkacionin Kosovë-Mali i Zi. Për më shumë se një vit, opinioni mbarëkombëtar është duke ndjekur problemet e mëdha lidhur me Demarkacionin e kufirit të Kosovës me Malin e Zi. Së fundmi u njoftuan me një kusht shtesë që iu vu Republikës së Kosovës nga Komisioni Evropian për liberalizimin e vizave.

Ratifikimi i Marrëveshjes së Demarkacionit, i pakorrigjuar, ku Kosova rrezikon të humbë 8000-12000 hektarë është një padrejtësi ndaj të cilës jemi të vendosur për të mos ta lejuar. “Po u drejtohemi Qeverive dhe opinionit publik kombëtar e më gjerë me këtë thirrje. Jo territore për viza!

Javët e fundit kemi ndjekur me shqetësim një kusht të paprecedent i vendosur për popullin e Kosovës sa i takon përfitimit të lëvizjes së lirë në zonën Shengen. Pasi Republika e Kosovës i plotësoi të 100 kushtet e kriteret e vendosura, edhe pse ato qenë ndryshe dhe më shumë se për të gjitha shtetet e tjera që morën liberalizimin e vizave, BE vendosi një kusht shtesë: T’i jepet Malit të Zi një pjesë e territorit të Kosovës!

Ky është një kusht i padrejtë, i paarsyeshëm dhe denigrues për çdo shqiptar. Subjektet politike parlamentare në Kosovë protestuan pa ndalur për më shumë se 7 muaj kundër këtij copëtimi të mëtejshëm të trojeve shqiptare në favor të fqinjëve. Mbi 205 mijë qytetarët të Kosovës nënshkruan për hedhjen poshtë të marrëveshjes.

I kërkojmë Qeverisë së Republikës së Kosovës të mos pranojë kushte që e vendosin vendin në pozicione të disfavorshme krahasuar me vendet e rajonit dhe me vlerat e normat e deklaruara të BE-së. Qeveria e Kosovës nuk është as e shtrënguar as e legjitimuar të pranojë kushte të padrejta dhe të pabarabarta krahasuar me shtete të tjerë.

I kërkojmë qeverisë së Republikës së Shqipërisë të mos jetë indiferente ndaj copëtimit të mëtejshëm të territoreve shqiptare, por të përdorë, deri në shterim, të gjitha mundësitë e saj për të ndaluar një kusht të padrejtë, të dëmshëm dhe të paprecedent lidhur me lëvizjen e lirë të njerëzve. Demarkacioni i kufirit është çështje midis dy vendeve sovrane, Kosovës dhe Malit të Zi dhe nuk mund të bëhet peng për marrëveshje ndërkombëtare që Kosova lidh me palë të treta, në këtë rast me vendet anëtare të marrëveshjes Shengen të BE-së. Qeveria e Republikës së Kosovës, Qeveria e Republikës së Shqipërisë dhe shqiptarët në tërësi duhet të ndalojnë krijimin e precedentit që për çdo të drejtë anëtarësimi në marrëveshjet evropiane t’iu japin territor fqinjëve. Kufiri i Kosovës me Malin e Zi nuk është çështje formale, është çështje drejtësie, nuk është çështje teknike, është çështje politike, nuk është çështje burokracie, është çështje sovraniteti, nuk është vetëm çështje e Kosovës por është çështje shqiptare”, thuhet në deklaratën e cila është nënshkruar nga 139 intelektualë në Shqipëri.

 
Displaying 2 Comments
Have Your Say
 1. albert rushan thotë:

  Ne asnje menre nuk duhet te tolerojme me trojet e lashta te Shqiptareve por duhet te institojme dhe te kerkojme nga institucionet nderkombetare te njohin dhe te drejtat e Shqiptareve ne Malin e zi deri ne bashkim me token meme dhe te luftojme per njohjen e gjenocidit Cam nga ana e Greqise kethimin e Cameve ne trojet e tyre dhe e drejta e tyre per vetvendosje

  Përgjigjiuni
  Pelqej(3) Nuk Pelqej(0)
 2. Ajet Nallbani thotë:

  Asnjë vendim politik nuk ka të drejtë, për të vendosur mbi kufijtë shqipfolës përveç Referendumi me të gjithë bashkombasave kudo që janë.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(21) Nuk Pelqej(1)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...